Jak na společnou schůzi

Shromáždění vlastníků bytů či členské schůze bytových družstev se mohou někomu zdát jako ztráta času. Ale chtě nechtě jsou pro obyvatelé bytových domů důležité. Proč? Mají zde totiž možnost se vyjádřit k aktuálnímu dění v domě, k plánovaným opravám a třeba i změnit věci, které se jim na domech nelíbí. Jak ale přilákat co nejvíce obyvatel domu na jedno místo a to opakovaně? Hrubým násilím se nic nevyřeší, chce na to jít chytře. A malá nápověda - nejenom láska prochází žaludkem.

Jak na společnou schůzi

Pojďme si rychle zrekapitulovat, co takové schůze obnáší a proč se jich účastnit. Krom toho, že se dozvíte, kdo komu vysypal před pěti lety odpadky před vchod a čí dítě běhá po bytě a dupe, zjistíte i mnoho zajímavých a důležitých faktů o domě kde bydlíte. Například jaké opravy dům čekají, jestli vám i tento podzim bude zatékat do bytu, či se střecha již konečně opraví. Samozřejmě, že schůze se nesvolává při každé výměně žárovky na chodbě, ale především, když je potřeba velkých investic, povinné schválení hospodaření a schválení rozpočtu na následující období. Právě na takové schůze je potřeba přilákat co nejvíce obyvatel domu. Nutno ještě podotknout, že na některé schůze je potřeba přizvat notáře a jeho služby nejsou zadarmo. Takže při dalším svolání schůze a opětovnému pozvání notáře se to nějak musí zaplatit a kdo to platí? Přece my všichni ze společného účtu družstva či společníků vlastníků, takže kdo se schůzím vyhýbá a považuje je za zbytečné, stojí sám proti sobě.

Otázkou tedy zůstává jak přilákat co nejvíce obyvatel domu, aby se na schůzi dostavili, i když je jejich zájem o údržbu domu menší a radši by večer strávili například v kině. Pořádat rockový koncert v kočárkárně by zřejmě nebylo moudré rozhodnutí, ačkoliv kreativitě se meze nekladou. Jednodušší alternativou je v létě uspořádat schůzi venku a spojit ji s menším piknikem či obstarat na schůzi občerstvení. A nechat obyvatelům domu menší prostor pro vzájemné seznámení a povídaní nad šálkem kávy či kouskem domácího koláče.

Každé období přináší příležitost jak oživit povětšinou nudné a stále se opakující schůze. V prosinci to může být příchod Mikuláše, kdy by obyvatelé domu přišli i s dětmi, o které by se postaral Čert, Mikuláš a Anděl. Dospělí se mezitím mohou věnovat důležitým otázkám ohledně bydlení. Na jaře jsou příležitostí Velikonoční svátky a s tím i spojené malování vajíček a pletení pomlázek.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?