Jak na výběr perfektních jídelních židlí

Máte v plánu nákup posezení do jídelny? Pojďte si s námi projít pár základních bodů, abyste si koupili takové jídelní židle, které vám budou dělat radost roky. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak na výběr perfektních jídelních židlí

Víme, že je lákavé vybrat jídelní židle jen podle vzhledu, ale určitě je lepší volit i na základě dalších parametrů. Pokud jen rychle posnídáte a u jídla doma nesedíte příliš dlouho, nebude pohodlnost takovou prioritou, jako když rádi trávíte čas s rodinou u oběda. V takovém případě už je pohodlné sezení přesně tím, čemu byste měli věnovat větší pozornost, než jen vzhledu.

Základní čísla k pohodlí

Pro pohodlné a zdravé sezení je ideální, aby byl sedák ve výšce 45 cm, a vám tak dovolil mít kolena v pravém úhlu. Mezi sedákem a stolem mějte 30 cm volného prostoru, aby vás nic neomezovalo v pohybu. U židle bez područek stačí, když bude šířka sedáku 45 cm, u područek volte spíše o něco širší posezení. Posledním číslem, které zaručí pohodlnost, je úhel mezi opěrkou a sedákem, ten by měl mít optimálně 95°. Abyste se po jídle mohli pohodlně opřít, myslete na to, aby výška opěrky nebyla níž než pod lopatky.

Jakou židli do malého a jakou do velkého jídelního koutu?

Jídelní kouty menších rozměrů si rozumí spíše se subtilnějšími židlemi. Atypické řešení do opravdu malých kuchyní může být i volba skládacích židlí, které po jídle pověsíte na stěnu. Rozhodně tam nepatří žádné vysoké opěrky nebo područky. Ty jsou sice velmi pohodlné, ale také náročnější na prostor. Naopak jsou skvělou volbou, pokud máte okolo stolu dostatek prostoru. U židlí s područkami myslete na to, že ne vždy půjdou zasunout pod stůl. Takže než nějaké koupíte, měřte a počítejte, aby vše hezky vyšlo.

Materiály a náročnost na údržbu

Židle z masivu jsou stále oblíbené, přírodní materiály jsou ekologické a nadčasové. Ale i u nich je potřeba volit dobře. Montované židle se po čase mohou rozviklat. Tomu předejdete, když zvolíte židle s nožními spoji nebo židle z ohýbaného dřeva. Každé dřevo má svá specifika, borovice a smrk patří k levnějším dřevům, je ale měkké, takže je náchylné k poškození. Velmi vhodný je o něco dražší dub a buk, který se odvděčí vysokou odolností a dlouhou životností. Pokud zvolíte dřevo v jeho přírodní podobě, čas od času mu dopřejte péči v podobě impregnace, aby bylo hezké i po letech.

Velmi oblíbené jsou i jídelní židle z plastu. A to nejen díky levné pořizovací ceně, i mezi plastovými můžete najít dražší kousky. Plast je oblíbený právě pro svou variabilitu, zpracovat se dá prakticky do každého tvaru. Plastové jídelní židle oceníte i z hlediska údržby, není nic jednoduššího, než je otřít vlhkým hadříkem.

Ve velkých jídelnách si můžete dovolit i výrazné celočalouněné židle. V menších prostorách by mohly působit těžkopádně, v prosvětlených velkých místnostech vypadají naopak velmi luxusně. Abyste nemuseli řešit složité čištění, volte takové, které mají odnímatelný potah, který se dá vyprat.

Židle dotvoří styl

Židle by měly ideálně doplňovat styl jídelny, a ta by zase měla ladit se stylem interiéru. Pokud milujete provensálský styl, určitě sáhněte po dřevěných židlích s pohodlným čalouněním. Moderní bydlení je spíše minimalistické, fandí skandinávskému stylu i industriálnímu vybavení. Tam jsou vhodné subtilnější židle, které kombinují dřevo s kovem nebo dřevo s jednoduchým polstrováním. Výběr je opravdu pestrý, vybírejte tak, abyste se doma cítili dobře.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.