Jak nejlépe vybrat kuchyňský robot?

Už dávno neplatí, že jste na práci v kuchyni sami. S mixováním smoothies, hnětením těsta i mixováním všeho možného vám totiž ideálně pomůže kuchyňský robot. Než si ale jeden pořídíte, je dobré zjistit, jaký je pro vás ten nejideálnější.

Jak nejlépe vybrat kuchyňský robot?

Jednou ze základních otázek je to, jak často budete robot využívat. Pokud máte doma hodně strávníků nebo víte, že vaření a pečení je pro vás vášní, budete chtít takový přístroj, který si se vším poradí. Jestli ale chcete jen občasného pomocníka, určitě oceníte levnější variantu.

Kuchyňský robot se sklopným ramenem/kitchen machine

Tenhle přístroj má nádobu, do níž se ponoří šlehací metla či jiné příslušenství, které je umístěné na výklopném rameni. Poradí si s velkým množstvím surovin, takže je pro velké hostiny ideální. Jeho základní výbava dokáže šlehat, hníst i mixovat. Ale můžete si k němu dokoupit i další doplňky, jako je třeba mlýnek na maso.

Robot s pohonem zespodu, bez ramene/food processor

U tohoto typu jsou metly připevněné k otáčivé ose přímo v nádobě. Ke šlehání a mixování zvládne navíc strouhání sýru, nasekání bylinek nebo nakrájení brambor. Jestli tedy patříte k těm, kteří rádi zkouší v kuchyni nové recepty, s tímhle pomocníkem půjde všechno hravě. Jeho drobnou nevýhodou je jen to, že se hůř umývá.

Nezapomeňte na výkon

Patrně nejdůležitější je příkon a výkon přístroje. Obecně platí, že čím vyšší příkon, tím větší výkon. Ideálně tedy vybírejte z robotů, které mají výkon 500 W a víc. Pokud byste chtěli opravdovou špičku, pak si pořiďte stroj o výkonu 1500 W. Takové mašinky se používají přímo v gastronomii. Výběr vám usnadní i přehled testů těch nejlepších kuchyňských robotů. Pro snadnou manipulaci pak poslouží dostatečně dlouhý přívodní kabel a také hmotnost přístroje. Ty s mnoha funkcemi mohou vážit až 19 kg, takže je jasné, že je potřeba umístit je na pevné místo. Lehčí roboty ale mohou mít i 4,5 kg. Skoro si jich ani nevšimnete. A když je řeč o všímání, je nutné zmínit ještě hlučnost. Počítejte s tím, že čím vyšší otáčky, tím hlasitější záležitost. Na druhou stranu, nebudete mixovat celé dny, takže se chvilkového hluku nemusíte obávat.

Funkční parametry, které se hodí

Z praktického hlediska je podstatná otázka rozměru mísy. Nádoby mohou mít objem od 0,3 l do 6,7 l. Takže čím větší, tím více jídla naráz přichystáte. Pokud si neumíte představit, kolik se do takové mísy vejde hmoty, platí, že tříčlenné rodině ideálně postačí třílitrová nádoba. No a pro přípravu pokrmů je podstatný i pohyb metly. Středové míchání otáčí jednu metlu kolem své osy, nebo dvě, které se obíhají. Planetární míchání má jen jedinou metlu, která využívá postupných pohybů po celé ploše mísy.

A teď už nezbývá než vybrat si podle vkusu svého nového parťáka a pohostit celou rodinu neotřelými recepty. Dobrou chuť!


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.