Jak přežít rodinnou lyžovačku na horách? Vyberte hotel, kde pro vás a děti připraví program!

Chystáte se s rodinou na hory, ale už dopředu se trochu děsíte toho, že je týdenní pobyt možná až moc dlouhý, že si v přítomnosti dětí pořádně nezalyžujete, že mimo sjezdovku nebude co dělat? Nulové volnočasové aktivity mimo lyžování jsou jedním z důvodů, proč Češi preferují zahraničí. V Česku se ale naštěstí mezi hotely objevují první vlaštovky, které nabízejí kvalitní animační programy. Ty běží celý den, jsou specializované pro děti i dospělé a jsou zdarma.

Jak přežít rodinnou lyžovačku na horách? Vyberte hotel, kde pro vás a děti připraví program!

Okřídlená teze o tom, že na horách je kritický třetí den a člověk by během něj měl odpočívat, sice podle vědců neplatí, nicméně nejen celodenním lyžováním živ je člověk. Nabídka aktivit českých horských hotelů ale byla v tomto ohledu dlouhou dobu naprosto tristní. Změny přicházejí v posledních letech a dočkáte se jich třeba v krkonošských hotelech.

V OREA Hotelu Horal ve Špindlu začínají s programem pro hosty už o půl osmé, kdy v hotelovém bazénu startuje první hodina aquaaerobicu. Ti, co si rádi přispí, na něj mohou dorazit v deset. A hodiny mají velký úspěch – i kvůli tomu, že rozcvičený člověk je pak na sjezdovce méně náchylný na zranění.

Animační programy – co všechno můžete zažít: Nabídka horských hotelů v oblasti animačních programů je pestrá, a to i díky kvalitnímu zázemí, které mají. Zažít tady zdarma můžete třeba:

  • lekce aquaaerobicu, zumby nebo cvičení s instruktory v posilovně
  • turnaje v metané, šipkách, lukostřelbě a dalších netradičních sportech
  • dětské kurzy malování – a to i na trička nebo na hrnky
  • večerní karaoke, nebo tematickou diskotéku

Během dne pak probíhají instruktorem vedené tréninky v posilovně, nebo lekce zumby. Často i několikrát za den, aby se mohli zúčastnit dopolední, odpolední, nebo večerní lyžaři. „Během dne dál pořádáme i turnaje v lukostřelbě, šipkách nebo metané,“ přibližuje další program manažerka hotelu. Tyto aktivity běží i v čase mezi dvanáctou a šestnáctou hodinou, které jsou na sjezdovkách, co se počtu a závažnosti zranění týká, nejrizikovější.

Animační programy ocení hlavně děti S podobným programem jako na Horalu, přišli i v harrachovském OREA Vital Hotelu Sklář. A v obou také přiznávají, že ještě větší úspěch mají animační programy pro děti – jak u samotných dětí, tak hlavně u rodičů, kteří sem mohou děti přivést a vyrazit si zalyžovat na ty části sjezdovek, kam by s dětmi jinak vyrazit nemohli. „Rodičovská trpělivost je často bezmezná, ale týden strávený v dolní části modré sjezdovky by nás utrápil,“ říkají mnozí.

Je opravdu třetí den kritický? Už na školních kurzech se lyžařům do hlav vtlouká, že nejrizikovější je na svahu třetí den, kdy je člověk unavený, tělo potřebuje pauzu a k úrazu je tak kousek. Podle výzkumů a statistik to ale není pravda. Nejrizikovější je na svahu hned první den, kdy si člověk po delší pauze ještě úplně dokonale netyká s technikou jízdy. Rizikové hodiny jsou potom od 12 do 16 hodin. V tu dobu je lepší se sjezdovce vyhnout.

Takzvaný dětský klub, který začíná už v osm a končí o čtvrté odpolední, je tak alternativou, jak vyrazit na lyžařskou dovolenou v kompletním počtu, ale zároveň si lyžování vzájemně neotrávit už po několika dnech. A děti jsou v něm navíc spokojené.

Program upravujeme podle toho, kolik dětí je zrovna v hotelu, co je baví, v čem jsou dobré,“ přibližuje svůj přístup jedna z animátorek, „nechceme je tu mučit něčím, co je nebaví, takže program přizpůsobujeme.“ Jeden den se tu maluje na hrníčky, ten další se jde třeba sáňkovat a soutěžit ve stavbě sněhuláků. Během večerního programu se pak vyhlásí ti nejlepší, dostanou diplom, drobnou odměnu. „A druhý den pak kolikrát u rodičů žadoní, že nechtějí na sjezdovku, ale k nám,“ směje se animátorka.

Raději byste něco jiného? Vsaďte na wellness! Teorie třetího dne sice neplatí, to ale neznamená, že by se člověk neměl část pobytu šetřit a nechat se hýčkat. A nemusí to být nutně jen formou aktivit, které připravují animátoři.

Horské hotely dnes disponují i moderními a luxusními wellness centry s bazény, saunami, whirlpooly… A i tady platí, že je během pobytu můžete využívat zdarma, nebo si zdarma užít některé z wellness procedur. Boj o zákazníky je nemilosrdný, ale naštěstí z něj právě zákazníci těží nejvíc.

**S rodinou do OREA Hotelu Horal! **Prožijte rodinnou dovolenou v jednom z nejlepších hotelů v Krkonoších. Celodenní animační programy, kvalitní wellness, výborná kuchyně.

Na hory do OREA Vital Hotelu Sklář. Podle hodnocení turistů nejlepší hotel v Harrachově! Klidná poloha u lesa a přitom jen pět minut chůze do centra.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.