Jak se stát oblíbeným sousedem

Stěhování do nového už je konečně za vámi a dokonce jste se během něj letmo potkali i s několika sousedy z bytů v domě, případně se sousedy v ulici. Pro budoucí život v komunitě sousedů je důležité se dobře uvést, ukázat, že vám na okolí záleží a že mu můžete něco přinést. Sousedé to ocení a vám se v novém prostředí bude žít ještě o něco líp. Jak to ale zařídit, abyste nechali co nejlepší dojem? Poradíme vám!

Jak se stát oblíbeným sousedem

Jděte se představit…

Zhruba týden po nastěhování si udělejte kolečko po ostatních partajích, případně navštivte sousedy v okolních domech. V případě většího domu s mnoha byty není nutné obcházet všechny. Koncentrujte se na sousedy na stejném patře, pod vámi a nad vámi. V satelitním městečku také nezvoňte u stovky domů, ale jen u souseda napravo, nalevo, případně přes ulici. Ideální čas k návštěvě je podvečer. Nedejte se odradit, uslyšíte-li skrze dveře třeba dětský pláč a rodičovský křik. V některých bytech je to permanentní stav. A vy přece nejdete na večeři, ale jen se seznámit mezi dveřmi. Pokud bude okamžitě následovat pozvání dovnitř, zkuste rozpoznat, zda je opravdu upřímné, a možná raději odmítněte a naplánujte si společně setkání na jiný termín.

… ale ne s prázdnou

Hodilo by se mít pro budoucí sousedy nějaký dárek, nejvhodnější je něco poživatelného, vlastnoručně vytvořeného. Není třeba žádnou velkou sofistikaci. Mějte na paměti, že doma destilovanou 60% slivovicí neuděláte radost sousedovi, jehož manželka se během mateřské dovolené dala na pití. Nejméně problémovým seznamovacím dárkem je něco pečeného – starší sousedce bábovka, mladší rodině třeba muffiny. Je spíš nepravděpodobné, že by navštívení sousedé na oplátku přispěchali mezi dveře se „štamprličkou“, ale kdyby přece jen, neopijte se hned napoprvé!

Uspořádejte (zahradní) party

Následně po tomto letmém seznámení mezi dveřmi - a nebo klidně i místo něj - uspořádejte zahradní party. Samozřejmě pouze za předpokladu, že máte zahradu, obří terasu, nebo plácek ve vnitrobloku, který to umožňuje. Připravte pozvánky, kde zároveň hosty vyzvete, aby sami něco přinesli. Vy k tomu udělejte předem třeba bramborový salát. Nebojte se, že bude večírek rozpačitý – jak by také mohl, vždyť se všichni mezi sebou už dlouho znají. Tedy kromě vás. Vy jako hostitelé budete se širokým úsměvem obcházet všechny skupinky i jednotlivce. Při konverzaci vynechejte citlivá témata a spíše klaďte otázky a poslouchejte.

Trocha konspirace

Také můžete trochu pomoci náhodě a zosnovat další neotřelá setkání, ze kterých hned na začátku vykřešete kladné body. Posekejte trávu v okolí domu, i když vám zelený pruh u chodníku neříká pane. Doporučený čas mezi pátou a sedmou večerní – sousedé se vracejí z práce, děti ještě nespí. Prosím ale pozor na ty růžičky, které tam na jaře zasadila paní Klepáčová, co bydlí v druhém patře. Ujměte se odházení sněhu na chodníku před domem či před garážemi – nejlépe ráno, v době, kdy všichni míří do práce. Je dobré být při podobných aktivitách vidět!

Buďte „zlatý člověk“!

S odpadem do popelnice zamiřte ve stejnou dobu, kdy slyšíte některého ze sousedů odemykat dveře. Pro ten účel mějte připravené odpadky v menších, barevně odlišených a dobře zavázaných pytlích a nezapomeňte k nim dát komentář ohledně nezbytnosti třídění. Všechny tyhle vaše aktivity určitě sousedé zaregistrují, zpočátku totiž budete v domě či v ulici objektem zájmu č. 1. Získají tím jistotu, že vaším příchodem přišel nový vyšší standard soužití - a budou vás mít rádi.

Hypoteční banka, a.s.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.