Jak si vypěstovat čerstvé bylinky i v paneláku

Nevzdávejte se snu o vlastní zahrádce, čerstvé bylinky si můžete vypěstovat i v paneláku. Jaké se k pěstování hodí, co k tomu potřebujete a jakou péči vyžadují? Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak si vypěstovat čerstvé bylinky i v paneláku

Čerstvé bylinky jsou snem každého, kdo rád vaří. K dochucení mnoha receptů se sušené ani nehodí. A oběd vylepšený vlastními bylinkami chutná prostě báječně a také krásně voní. Pěstovat je můžete nejen na zahradě – pokud máte balkon, stačí pořídit truhlíky, semínka a máte vystaráno. Stejně dobře se jim bude dařit v květináči za oknem. Právě teď je ideální čas k zasetí semínek. Pojďte se do toho pustit.

Vhodné bylinky pro domácí pěstování

Jaké bylinky jsou pro pěstování doma vhodné? Kuchyňskou klasikou je pažitka, hodí se skoro do každého jídla a je bohatá na vitamín C. Podobně oblíbená je i petržel a bazalka, kterou můžete přidávat do různých salátů nebo třeba na pizzu. Neměla by vám ani chybět máta, která je vhodná do osvěžujících letních nápojů, čajů i do mojita. Mezi kořením vám samozřejmě nesmí chybět majoránka, tymián či oregano. Oblíbená je i šalvěj a nenáročný kopr.

=

Co je potřeba pořídit

Co budete jako začínající pěstitel potřebovat? Vezmeme to vše popořádku. Nejdříve jsou potřeba samotná semínka. Na to, aby mohla naklíčit, budete potřebovat sadbovač a zeminu. Praktické jsou štítky k označení toho, co vám kde roste. Na následné přesazení sazeniček si vyberte květináč nebo truhlík. U obojího je na výběr ze spousty druhů i stylů. Od dřevěných, které vypadají velmi dekorativně, přes takové, které jsou dělané k zavěšení na zábradlí až po praktické samozavlažovací. Na zalévání si vyberte konvičku a pro zavlažování rozprašovač. A můžete se dát do díla.

Od semínka po sazeničku

1) Bylinky vysejte do sadbovače, ve kterém máte připravený substrát přímo pro bylinky. Vhodná je i lehká a dobře propustná zemina. Do substrátu můžete přidat i trochu písku, který ho provzdušní.

2) U setí platí pravidlo, že se semínko dává dvakrát tak hluboko, než je jeho velikost. Drobná semínka tak stačí jen zaprášit slabou vrstvou substrátu a lehce udusat.

3) Semínka sázejte spíše řídce, aby rostliny měly dostatek místa. Do každého květináče sázejte jen jeden druh.

4) Mějte přehled díky zapichovátkům, kterými si označíte, kde jaká bylinka klíčí.

5) Všechny bylinky potřebují ke klíčení dostatek světla. Ideální je umístění na parapetu na jižní, jihovýchodní či jihozápadní straně.

6) Aby substrát nevyschnul, je potřeba ho opatrně zalévat, můžete ho ale třeba jen rosit pomocí rozprašovače. Rosit je potřeba intenzivně, aby vlhkost nezůstala jen na povrchu.

Přesazení do květináče nebo truhlíku

Až rostlinky povyrostou, je čas je přesadit do většího. Základem k uchycení je jejich správné přesazení. Na dno nádoby nasypte nejprve kamínky nebo úlomky cihel, až pak nasypte substrát. Bylinku se snažte přesadit s celým kořenovým balem. Pokud budou mít své místo na balkóně, dejte je tam, až když nebudou hrozit ranní mrazíky, ideální je začátek května. U bylinek, které budou i nadále vevnitř, můžete zvolit netypické řešení v podobě květináčů k zavěšení. Pokud je pověsíte například na pegboard, ušetříte spoustu místa. A navíc takováto vertikální zahrada vypadá mimořádně dobře.

Pravidelná péče

Každá bylinka má své specifické nároky, platí ale pravidlo, že rostliny s většími listy vyžadují více vláhy než rostliny s drobnějšími. Zalévat je stačí jednou až dvakrát do týdne, pažitka, bazalka a máta snesou vodu i častěji. A pokud je příliš nízká vzdušná vlhkost, občas rostlinky oroste. Pozor si dejte i na průvan, ten bylinkám nesvědčí. Co se týká náročnosti na světlo, tak přímé slunce je nezbytné pro středomořské bylinky, pro ostatní je vhodný i částečný stín.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.