Jak svolat shromáždění či členskou schůzi?

Při svolávání schůze je třeba dbát na pořádek. Chybné svolání schůze může mít za následek to, že ti pro něž schůze dopadla proti jejich zájmu se mohou chytit jakékoliv malé chybičky a družstvo to pak může stát spoustu peněz a energie. Jaký je nejlepší způsob a čemu se vyvarovat při svolávání shromáždění či členské schůze?

Jak svolat shromáždění či členskou schůzi?

Shromáždění či členskou schůzi je potřeba svolat formální pozvánkou přesně podle stanov. Kromě místa, času a programu v ní musí být i podklady k jednotlivým návrhům, případně alespoň informace, kde jsou dané podklady k nahlédnutí (např. projekt rekonstrukce výtahu).“

V praxi jsme se setkali např. se sympatickým panem Oldou, který jako předseda pražského SVJ svolával v malém kolektivu sedmi jednotek schůze neformálně telefonem. Obrátil se na nás však jednou s tím, že mu nový soused poslal dopis zpochybňující všechny závěry na poslední schůzi učiněné, i když s nimi všichni kromě něj souhlasili. Doporučili jsme mu, ať schůzi raději svolá znovu již s formální pozvánkou a do té doby ať rozhodnutí pozdrží. Neformálně svolaná schůze bez jakéhokoliv záznamu by totiž skutečně mohla být napadena.

Toto doporučení bylo podloženo naší jinou současnou zkušeností. V jednom severočeském SVJ totiž výbor ovládaný jedním místním stavebním bytovým družstvem „válcoval“ sousedy natolik, že nedbal formalit v pozvánce ani v zápise ze schůze a prosadil si předražené služby a nevýhodné stanovy. Nám se však podařilo u Krajského soudu v Ústí na Labem danou zpackanou schůzi napadnout a nevýhodné stanovy zrušit. To přesto, že nejnovější judikatura Nejvyššího soudu i dalších soudů je vůči napadání schůzí společenství velmi rezervovaná a spíše schůzi ve většině případů „podrží“. Musí se však přinést správné argumenty.

Jak to dělají v SVJ Rozumná?

Ideální postup při svolávání schůze si ukážeme na našem fiktivním SVJ, kterému můžeme říkat SVJ Rozumná. Společenství se nachází na adrese Rozumná 22, ale také ho řídí uvědomělý výbor, který svou práci bere poctivě a snaží se ke všem záležitostem přistupovat zodpovědně. Předsedou našeho SVJ je Mojmír Starostlivý, který má všechna lejstra naprosto v pořádku.

Je si také vědom, že shromáždění se musí konat alespoň jedenkrát ročně a svolává ho perfektně navrženou pozvánkou. Ta musí být samozřejmě řádně zaslána všem členům SVJ, přičemž ve stanovách je možné určit, jakou konkrétní formou. V SVJ Rozumná mají prakticky nastaveno, že tak může být učiněno např. i e-mailem či smskou (u těch členů, kteří tyto kontaktní údaje poskytli, ostatním se zašle poštou). Mojmír Starostlivý nicméně raději všem ještě pozvánku vhodí do schránky a vyvěsí v domě na dostupném místě na nástěnce v přístupové chodbě.

Stanovy mohou určit přesnou lhůtu na rozeslání písemné pozvánky. Pokud ji neurčí, musí být shromáždění svoláno 30 dnů přede dnem jeho konání. Na termín dává dobrý předseda zvláštní pozor. I když však není dodržen, z rozhodnutí soudů plyne, že to nemusí být nutně důvod pro zrušení celé schůze, pokud se stěžovatel stejně shromáždění řádně účastnil.

Pokud k pozvánce nejsou připojeny podklady týkající se programu jednání, je svolavatel povinen umožnit každému vlastníku jednotky včas se s nimi seznámit. Proto v SVJ Rozumná přikládají všechny podklady do e-mailu a zároveň je mají k dispozici v písemné podobě u pana předsedy na vyžádání. Netisknou tak kvanta papírů, a přesto dodrží literu zákona. Na každé pozvánce je tato informace výslovně uvedena. V pozvánce by tedy totiž vždy měla být alespoň informace, kde nebo u koho jsou dané podklady k nahlédnutí (např. projekt rekonstrukce výtahu). Musí se pak vycházet z předem daných podkladů. Z pozvánky musí být také zřejmé místo, čas a program jednání.

Všechny náležitosti svolání schůze lze dopředu správně nastavit po konzultaci s odborníkem. Pak se nemusí předseda SVJ či předseda družstva bát, že něco podcení a jeho SVJ či BD prohraje zbytečný spor.


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?