Jak upravit pronajatý byt k obrazu svému?

V pronajatém bytě si člověk moc změn dovolit nemůže, ale něco přece ...... Jak se s tímto oříškem popral herec Braňo Polák?

Jak upravit pronajatý byt k obrazu svému?

Touhou slovenského herce Braňo Poláka bylo dostat se po studiích do Prahy. A pracovní příležitosti skutečně přišly… Nejprve bydlel v malém bytečku v centru města, ale rekonstrukce domu ho vyhnala. Nyní se dívá na Prahu pěkně „svrchu“, z kopce na rozhraní Žižkova a Vinohrad.

S rekonstrukcí domu nikdo moc dopředu nepočítal, Braňo se proto obrátil na kamaráda, který pracuje v realitní kanceláři, aby mu rychle pomohl najít něco jiného. Adresa ho zaujala, Vinohrady má rád, protože na něj působí poněkud „francouzsky“, byt vyhovoval, a výhled z něj už přímo nadchl! A to ještě netušil, že schody, po kterých bude denně běhat, jsou dotýkané velkou hereckou osobností, že dům, do kterého se nastěhoval, patřil herci Svatopluku Benešovi, který tu žil dlouhá léta.

A co v tom domečku

V cihlovém domě na rozloze kolem sedmdesáti metrů čtverečních našel Braňo Polák prostorný obývací pokoj spojený s ložnicí, velkou předsíň s vestavěnými skříněmi a vstupem do koupelny a WC toalety, a jednoduše a moderně vybavenou kuchyni. Vybarvení bytu bylo naštěstí velmi střízlivé, šedou keramickou dlažbu v provozních částech bytu doplňují v obýváku s ložnicí perfektně zachované a ošetřené parkety, stěny byly bílé. Bonusem je terasa, která směrem na jihovýchod a jihozápad nabízí panoramatický výhled na Prahu.

Praha jako na dlani

Tu také nový uživatel považuje na největší plus, a ona bezprostředně ovlivnila rozhodnutí pronajmout právě tento byt. „Mám Prahu jako na dlani,“ říká Braňo, „navíc vidím na celou zahradu. A když se jen trochu nakloním, dívám se na vilu bratří Čapků, na trávník v zahradě, po které kdysi chodil Miroslav Horníček. Kdo ví, možná má v sobě toto místo nějakého komediantského ducha. Rozhodně se mi tu líbí, v domě potkávám milé lidi, žádné odcizení, jsem v centru a přitom je tu úžasný klid, ráno slyším zvony z kostela, ptáky, je to tu taková vesnice uprostřed města.“

Úpravy s designérem

V pronajatém bytě si člověk moc změn dovolit nemůže, ale něco přece… Braňo má velmi rád přírodní materiály, a nepotrpí si na přílišnou zdobnost, vzory. Dává přednost střídmosti, jednoduchosti. Vlastní kuchyni jednou bude zařizovat úplně jinak, všechno ostatní mu ale vyhovuje.

Aby se cítil dobře a v pohodě, obklopil se předměty, které jsou mu blízké, a které se dají snadno stěhovat dál. Je tu pár zajímavých soch, jednu darovali synovi rodiče za dokončení školy, další si přivezl z dovolených. Proutěný koš připomíná dětství na Slovensku a babičku.

Punc originality

Ke světlému dřevu podlahy zvolil pro nábytek hodně tmavou hnědou jako příjemný kontrast, ale hne po této dílčí úpravě si rozumně pozval bytového designéra, aby mu pomohl interiér v mezích možností a nulových stavebních změn sjednotit a vyladit. „Nápad s tapetou tedy nebyl můj, já jsem předtím tapetám moc neholdoval,“ vysvětluje Braňo, ale on mi navrhl do kuchyně velké květiny, a do obývacího prostoru vymyslel tapetu s motivem zebry.“ Uživatel bytu profesionálovi uvěřil, nechal ho práci dokončit, a výsledek byl i pro něj nad očekávání příjemný. Byt získal punc originality. Velké květy v kuchyni „ladí“ s rozevlátými rybkami v akváriu a rozsvěcují poměrně nudný prostor, zebrová tapety v pokoji se vysloveně hodí, ladí barevně aniž by nevhodně prostoru dominovala. „Myslím, že mám docela cit pro zařizování bydlení, ale volba profesionálního designéra byla dobrá,“ komentuje Braňo: „Oni vidí věci s odstupem, nechal jsem mu v podstatě volnou ruku, a vidíte! Udělal mi z toho pěkný byteček, ve kterém se cítím skvěle.“

Zaujalo nás:

Výrazná tapeta se vzorem zebry byla použita na stěnu, která je celá lehce uskočená a tvoří jakousi mělkou niku. Použití světlé hnědé barvy na lem stěny vytvořilo určitý odstup, tapeta „nekřičí“, nedominuje, ale harmonicky se propojuje s interiérem.

Braňo Polák: „Myslím, že mám docela cit pro zařizování bydlení, ale volba profesionálního designéra byla dobrá,“ komentuje Braňo: „Oni vidí věci s odstupem, nechal jsem mu v podstatě volnou ruku, a vidíte! Udělal mi z toho pěkný byteček, ve kterém se cítím skvěle.“

A někde mezi cestami, prací a odpočinkem pluje sen o domě. „Tím snem je dům ve tvaru U na pobřeží, obklopený zelení, s výhledem na moře, ve středu bazén, z ložnice je možné vidět východ i západ slunce… znám každý detail, ve snu se v něm často procházím,“ poznamenává slovenský herec Braňo Polák.

Text: Vladimíra Storchová Foto: Jaroslav Hejzlar


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?