Jak vybrat kuchyňskou pracovní desku

Ať už vaříte často a s chutí nebo se v kuchyni pohybujete jen výjimečně, bez pracovní desky se neobejdete. Jakou ale vybrat? Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak vybrat kuchyňskou pracovní desku

Pracovní deska je nejnamáhanější částí kuchyně. Základem je, aby byla funkční, odolná a dobře se udržovala. Ruku v ruce s funkčností jde ale i vzhled, proto je dobré, aby přirozeně zapadala do stylu celé kuchyně. Pojďte si vybrat takovou, na které budete vařit s radostí.

Volba desky podle materiálu

Každý materiál má svá specifika. Volte tedy takový, který bude odpovídat vašim nárokům a samozřejmě svou volbu přizpůsobte rozpočtu. Nezapomeňte na lištu, která k pracovní desce neodmyslitelně patří. Ta zajišťuje snadnější údržbu a také ji chrání před zatékáním vody, což by zejména u laminátu a dřeva mohl být opravdu problém.

Laminát

MDF desky s laminátovým povrchem mají skvělý poměr kvality a ceny. Dají se pořídit poměrně levně ve spoustě dekorů, které mohou věrně imitovat různé přírodní materiály jako kámen nebo dřevo. Aby se nepoškodily, nesmí přijít do přímého kontaktu s horkými hrnci a rozhodně se nevyplatí na nich řezat bez prkénka. Jinak je jejich údržba snadná, stačí je otřít vlhkým hadříkem s trochou saponátu a dbát na to, aby do spojů nevnikla voda, protože by materiál nabobtnal.

Dřevo

Dřevěné kuchyňské desky patří k těm dražším, vyváží to ale svým atraktivním a nadčasovým vzhledem. Dřevo je potřeba ošetřovat speciálními oleji nebo vosky, ty uzavřou povrch a ochrání ho tak proti nečistotám, které by se do něj jinak snadno vsakovaly. I přes impregnaci ale dávejte pozor na to, aby se v okolí dřezu nedržela voda. Jednou za čas mu prospěje i zbroušení, díky kterému bude vypadat zase jako nové. Po broušení vždy znovu desku naimpregnujte. Další možností je natřít desku epoxidovým lakem, který je vhodný k přímému styku s potravinami. Životnost desky prodloužíte tím, že na ni nebudete odkládat horké hrnce a budete řezat na prkénku.

Akrylát

Akrylátové desky mají ohromné plus v tom, že se dají vyrobit v jakémkoliv tvaru, a to bez viditelných spojů. Pokud toužíte po atypicky řešené kuchyni, akrylát je naprosto ideální. Jeho údržba je snadná a v případě poškrábání ho lze poměrně snadno opravit. Stejně jako u předchozích materiálů dbejte na to, abyste na něj neodkládali horké hrnce a řezali vždy s použitím prkénka.

Kámen

Pracovní desky z kamene patří spíše do luxusních kuchyní. Za desku z žuly, mramoru nebo travertinu si připlatíte, na druhou stranu vám investici vykompenzují svou ohromnou odolností. Nemusíte řešit prkénka nebo horké hrnce, kámen snese všechno. Protože je ale pórovitý, vyplatí se ho pravidelně impregnovat, aby se do něj neusazovaly nečistoty. Nevýhodou kamene je jeho křehkost, když se odštípne, není ho jak opravit.

Technický kámen

Kuchyňské desky z technického kamene jsou z větší části tvořené přírodním kamenem, který je rozdrcený a spojený pryskyřicí s pigmenty. Dokonce je odolnější než samotný kámen a není potřeba ho impregnovat. Na trhu najdete ještě desky z umělého kamene, u kterého byl použit jako pojivo akrylový polymer. Takové desky jsou náchylnější na poškrábání a rozhodně není vhodné na ně odkládat horké hrnce. Jejich výhodou je snadná opravitelnost.

Nerez

Nerezové pracovní desky jsou zatím spíše výsadou kuchyní profesionálních kuchařů. Jejich cena je poměrně vysoká. Mezi jejich výhody patří to, že jsou naprosto hygienické, snadno se čistí a nezničí je ani řezání přímo na desce nebo odkládání horkého nádobí. Na druhou stranu je na nich vidět každá uschlá kapka, takže je potřeba je vždy vytřít dosucha.

I vzhled je důležitý

Pří výběru desky se nemusíte nutně řídit trendy, je ale dobré přihlédnout k celkovému ladění kuchyně a vybírat tak, aby celek působil harmonicky. Doporučujeme volit spíše neutrální barvy a přírodní dekory. Výrazné barvy se vám pravděpodobně brzy okoukají a také ubírají na světle, kterého v kuchyni není nikdy dost. Pokud byste chtěli dodat trochu barev, zvolte výraznější obklady nebo panely za kuchyňskou linkou.

Povrch desky můžete volit buď matný nebo lesklý. Lesklý vypadá luxusně, bude na něm ale vidět každý otisk nebo zaschlá kapka vody. Proto volte spíše podle toho, jak moc času chcete investovat do údržby.

Jak sladit desku s dřezem?

Povrch desky by měl ladit i s kuchyňským dřezem. Materiály jako technický kámen, nerez nebo akrylát vám dovolí mít dřez vyrobený ze stejného materiálu jako desku. Sjednotí to celkový vzhled, a navíc odpadne starost s čištěním spár.

U ostatních desek se nejčastěji používají nerezové dřezy, které se dají snadno kombinovat s různými povrchy. Další oblíbený materiál je granit, který působí luxusně, a navíc se vyrábí v několika barevných provedeních. Podobné vlastnosti nabízí i dřezy z kompozitních materiálů, jsou ale mnohem pevnější. K dekoru kamene se skvěle ladí černý dřez, ke dřevu se naopak bude hodit jemná bílá. Do venkovsky zařízených kuchyní můžete zvolit i keramický dřez, u něj je ale potřeba počítat s tím, že je křehčí a zacházet s ním citlivěji.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.