Jak vybrat pelíšek pro psa

Každý pes by měl dostat svůj pelíšek. Jen tak ho můžete odkázat „na místo“. Pelech pro psa je nutný kvůli psychické pohodě vašeho čtyřnohého kamaráda. Zajišťuje mu pocit bezpečí, místa, kde může nerušeně odpočívat. Proto dobře vyberte nejen tvar, velikost a materiál pelíšku, ale také místo, kam ho umístíte.

Jak vybrat pelíšek pro psa

Pelíšek pro psa vyberte s ohledem na místo

Budete pelíšek pro psa umisťovat do studené garáže nebo do místa, kde je průvan? Myslete na to už při jeho výběru. Dno pelechu, který přijde na studenou podlahu, by mělo být vyšší a dobře izolované. Odolávat by mělo případné vlhkosti, aby nezačalo plesnivět. Před průvanem ochrání hřbet psa vyvýšené okraje pelíšku. Zvažte také pořízení iglú pro psy, které vašemu kamarádovi poskytne příjemné zázemí.

Na materiálu psího pelíšku záleží (i z hlediska údržby)

Praktické jsou především snadno omyvatelné materiály, například nylon nebo kůže. Takové materiály oceníte například na matracích, které umístíte do kotce, nebo je položíte před vchod vašeho domu. Pokud vybíráte pelíšek do bytu, můžete zvolit módní plyš, který také dobře vypadá. V každém případě dejte přednost kvalitním pelechům, které myslí nejen na pohodlí psů, ale i majitelů, takže mají snadno snímatelný potah, který vyperete v pračce. Tím dbáte o hygienu a snižujete riziko, že se do kožíšku vašeho pejska nastěhují paraziti.

Zohledněte i zdravotní stav a psychiku

Pejskové jsou různí. Stejně jako my, lidé. Některým budou vyhovovat uzavřené prostory, například psí iglú, jiní potřebují mít i při spánku jasný výhled, protože plní svoji povinnost hlídače. Měli byste proto znát povahu svého pejska. A stejně tak i jeho zdravotní stav. Především u starších pejsků nastupují bolesti kloubů nebo páteře, objevují se otlaky na loktech. V takovém případě dejte přednost zdravotním ortopedickým pelíškům, které pejskům uleví a zmírní zdravotní potíže. Je to podobné jako v případě, kdy si lidé pro bolavá záda pořídí speciální zdravotní matrace.

Velikost pelíšku pro psa je klíčová

Jen ve správně velikém pelíšku se bude pejsek cítit dobře a snadno ho navyknete na jeho místo. Pokud bude pelíšek příliš velký, nebude se v něm pes cítit bezpečně. Stejně tak když zvolíte příliš malý pelech, bude mu nepohodlný. Pejska si proto změřte, když bude odpočívat ve své oblíbené poloze. Stačí vám k tomu klasický krejčovský metr. Pes musí mít v pelíšku cca 10 až 20 cm místa navíc, aby se mohl pohodlně přetáčet. Pamatujte, že velikosti pelíšků jsou udávané včetně rantlů. A malá nápověda: malý pejsek velikosti jorkšíra si bude lebedit v pelíšku o průměru kolem 40 až 50 cm. Větší plemena, například zlatý retrívr, potřebuje pelíšek o rozměrech cca 70 x 100 cm.

Seznamte psa s pelíškem

Dali jste si s výběrem pelíšku dost práce. Stál vás dost peněz. A váš pejsek si do něho ani nevleze? Nehubujte ho, netlačte na něho, ale napřed ho s novým pelechem seznamte! Nechte ho pořádně si očuchat své nové místo. Pokud bude pelíšek příliš cítit novotou, vyperte ho, použijte například jemu známý prací prostředek. Nechte pelíšek zdomácnět. Vložte do něho například pejskovu oblíbenou deku, která je nasáklá jeho pachem. Ukažte mu, že v pelíšku nehrozí žádné nebezpečí, a když si do něho vleze, odměňte ho pamlskem.


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.