Jak vybrat správné povlečení na zimu

Do čeho se zachumlat v chladných nocích? Oblečte své peřiny do zimního povlečení. To musí být prodyšné, savé a také hřejivé. Pomůžeme vám se zorientovat v různých materiálech, které jsou vhodné.

Jak vybrat správné povlečení na zimu

Období lehkých letních peřin je už pryč. Pokud si nepotrpíte na přetopenou ložnici, vyměňte letní peřiny za hřejivější a převlékněte je do zimního povlečení, které vám bude zpříjemňovat spánek několik nadcházejících měsíců. I když to na první pohled nevypadá, můžete se v noci potit více než v létě, proto je dobré vybírat kvalitní prodyšné povlečení, které dobře saje a odvádí vlhkost. Jaké materiály jsou na zimu ty nejlepší?

Flanel spolehlivě zahřeje

Zimním ložnicím vévodí povlečení z flanelu. Je vyrobené ze 100% bavlny, která je velmi hustě tkaná a upravená počesáním, které vytáhne jemný vlas na povrch látky a vytvoří tak typicky jemný a nadýchaný povrch. Kromě toho, že hřejivost flanelu je vysoká, tak i dobře odvádí pot, je snadný na údržbu a nemusí se žehlit. Jemnější verze flanelu s obdobnými vlastnostmi se nazývá biber. Je o něco silnější než klasický flanel, takže je vhodný i pro ty nejzimomřivější jedince.

Bavlněný satén pro ideální termoregulaci

Tato úprava bavlny se hodí nejen do letních měsíců, bavlněný satén má úžasnou schopnost termoregulace, takže v létě chladí a v zimě zahřeje. Při výběru dbejte na to, aby povlečení bylo opravdu ze 100% bavlněných přízí bez příměsi syntetických vláken, ty by mohly způsobovat nepříjemné elektrizování materiálu a menší hřejivost. Toto povlečení je hladké, příjemné na omak a lehce se leskne, což navozuje pocit luxusu. Satén vynikne nejlépe vyžehlený, takže je jeho údržba zdlouhavější, než u flanelu. Protože patří mezi velmi kvalitní materiály, odráží se to na jeho vyšší pořizovací ceně.

Bavlna renforcé jako nejjemnější povlečení

U bavlny ještě zůstaneme. Další varianta bavlněného povlečení se nazývá renforcé. Je to nahusto tkaná látka z dlouhých česaných vláken. Je jemnější než běžná bavlna, na což má vliv úprava materiálu, tvz. macerace. Vlákno se namočí do speciálního extraktu a jako výsledný produkt zbyde pouze jemné jádro vlákna. Takto upravená bavlna se při praní nesráží, nebledne na světle a je velmi jemná na omak. Samozřejmostí je výborná savost, prodyšnost a hřejivost. Navíc není potřeba takové povlečení ani žehlit.

Len jako antibakteriální materiál

Povlečení ze lnu je vhodné pro alergiky, protože má antibakteriální účinky. Je to přírodní prodyšný materiál s výbornými termoregulačnímu vlastnostmi. Vyznačuje se velkou pevností a je odolnější než bavlna, na omak není ale tak jemný.

Mikroflanel a mikroplyš pro nepřekonatelnou hebkost

Pokud milujete opravdu jemné a hřejivé materiály, je pro vás povlečení z mikroflanelu a mikroplyše tím pravým. Tyto materiály mají opravdu velmi dobrou hřejivost a na omak jsou nepřekonatelně jemné. Údržba je velmi jednoduchá, stačí vyprat v pračce na 40 °C. Jedná se o syntetické materiály, které se vyznačují tím, že nepouští vlákna, jsou rychleschnoucí a není potřeba je žehlit. Oproti přírodním vláknům hůře odvádějí vlhkost.

Zimní vzory, které neomrzí

K zimnímu období patří spousta motivů. Nestárnoucí klasikou jsou vzory inspirované severskými zeměmi jako třeba sněhové vločky a geometrické motivy, nebo motivy sobů, které máme spojené s Vánoci. Současnost přeje ale i jednoduchým a jednobarevným kouskům. K zimě se vyloženě hodí decentní povlečení s převahou bílé nebo krémové barvy. Pokud byste přeci jen chtěli něco výraznějšího, stále jsou na výsluní povlečení s 3D potiskem, který zaujme nejen dospělé, ale i děti.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.