Jak vybrat vhodné koupelnové osvětlení

U nás není běžné, že by koupelny disponovaly přirozeným světlem, protože jsou tyto místnosti většinou uvnitř bytů. Právě proto je podstatné koupelnu vybavit vhodnými svítidly, aby byla funkční. Kombinace podhledových světel, centrálního osvětlení a účelových svítidel naplní všechny vaše potřeby. Taková sestava vám poskytne praktické osvětlení k plnění každodenních povinností, zajistí příjemnou tlumenou atmosféru nebo vás v noci zachrání před tápáním v temnotě.

Jak vybrat vhodné koupelnové osvětlení

Bez účelových svítidel se neobejdete

Při zařizování koupelny musíte mít na paměti, co všechno se v ní chystáte dělat. Centrální svítidlo umístěné na stropě v místnosti nedokáže poskytnout dostatek osvětlení pro všechny činnosti. Velmi důležitou součástí koupelny je účelové osvětlení. To se využívá na místech, kde potřebujete velkou viditelnost, jako je například prostor u zrcadla nebo u umyvadla. Správně umístěné světlo v této oblasti sníží tlak na oči, lépe uvidíte a zlepší se vaše preciznost při nanášení make upu nebo při holení. Abyste se v koupelně vyhnuli stínům, můžete po stranách zrcadla umístit nástěnná svítidla zhruba v úrovni očí, ta vás stínů zbaví.

Podhledová světla zajistí příjemnou atmosféru

Podhledová světla v koupelně plní především estetickou funkci. Prakticky žádný jiný typ svítidla nedokáže zajistit tak příjemnou atmosféru jako právě podhledy. Zároveň samozřejmě poskytují i světlo. Do koupelny je neumisťujte do středu místnosti, ale spíše po stranách a využijte je k podtrhnutí některých rysů koupelny, kterými jsou například tapety, zajímavá část obkladů nebo skříňka s parfémy a kosmetikou. Zároveň se díky bočnímu umístění vyhnete vytváření stínů. Podhledová světla neumisťujte přímo nad zrcadlo nebo nad skříňku s umyvadlem. Pokud byste se totiž ve světle podhledu upravovali, váš obličej by se zrcadlil nevzhledný, opět kvůli stínům, které by světlo vytvářelo.

Doplňková světla pro oživení i užitek

Také doplňková světla mají v koupelně své místo. LED pásky jsou velmi oblíbené a můžete jimi zvýraznit oblíbenou část koupelny. Získáte zajímavý prvek a dostanete do koupelny větší množství světla. Rozzářit jimi můžete klidně i samotnou vanu, protože jsou dostupné ve voděodolné variantě. Jestliže se vám zdá, že dekorativních prvků už máte v koupelně dostatek, zkuste se zaměřit na funkční svítidla. Přestože centrální, účelová a podhledová svítidla zajišťují v koupelně velké množství světla, v noci nepatří mezi pomocníky. Jejich svit může být příliš agresivní, a proto je dobré pořídit si speciální noční osvětlení. Noční osvětlení obvykle funguje díky senzoru pohybu, rozsvítí se tedy automaticky a zvyšuje tím bezpečnost. Tlumené osvětlení nenaruší spánek nikomu v domě a prakticky ani osobě, která koupelnu navštíví.

Bezpečnost koupelnových svítidel

U svítidel existuje faktor IP krytí neboli stupeň ochrany svítidla, který symbolizuje odolnost světla proti vlhkosti. U koupelnového osvětlení je vhodné volit světla nejméně kategorie IPx2, která odolávají kapající vodě ve sklonu 15°. Každé další číslo představuje vyšší stupeň ochrany. Koupelny se dělí na určité zóny a každá zóna vyžaduje jiný stupeň. Čtyři koupelnové zóny určují, jak vysoký faktor ochrany proti vodě světlo vyžaduje.

Zóna 0 je prostor vany nebo sprchy a do této zóny se neumisťují žádná svítidla.

Zóna 1 je prostor nad vanou nebo sprchou a vyžaduje světla typu IPx5 a více.

Zóna 2 se nachází vedle umyvadla cca do půlmetrové vzdálenosti, ve stejné vzdálenost od vany, od podlahy až do výše 2,25 metru. Do těchto míst patří světla typu IPx4.

Zóna 3 je nejbezpečnější zónou a stačí zde běžné svítidlo ve výšce cca 1,75 metru nad podlahou.

Pokud dodržíte tyto jednoduché bezpečností kroky, nemáte se v koupelně čeho bát. Snad jen uklouznutí, tak si na podlahu pořádně posviťte, ať se mu vyhnete.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.