Jak založit SVJ nebo bytové družstvo

Chystáte se založit bytové družstvo nebo společenství vlastníků jednotek? Pak jsme pro vás připravili stručný přehled toho, s čím se budete potýkat.

Jak založit SVJ nebo bytové družstvo

Založení SVJ

SVJ lze v zásadě založit dvěma způsoby:

  1. zahrnutím stanov SVJ do prohlášení vlastníka a jeho schválením;
  2. schválením stanov v podobě notářského zápisu.

První možnost založení, tedy zakomponování stanov do prohlášení vlastníka, bude přicházet v úvahu v těch domech, které nejsou rozděleny na jednotlivé bytové jednotky zapsané do katastru nemovitostí.

Poté, co proběhl jeden z výše uvedených scénářů, musí dojít k zápisu SVJ do obchodního rejstříku. K tomu slouží formulář, který je dostupný na webu Ministerstva spravedlnosti (justice.cz). K vyplněnému formuláři pak musíte přiložit následující dokumenty:

  • prohlášení vlastníka a zápis bytových jednotek do katastru nemovitostí, nebo notářský zápis o schválení stanov SVJ (záleží na scénáři založení),
  • čestné prohlášení členů statutárního orgánu SVJ a souhlas s jejich zápisem do obchodního rejstříku.

Založení bytového družstva

Bytové družstvo se zakládá ustavující schůzí členů družstva, o které musí být pořízen zápis notářem. Družstvo musí mít alespoň tři zakládající členy. Notářský zápis o ustavující schůzi navíc musí ještě obsahovat: (i) seznam členů – zakladatelů družstva a (ii) závazek o úhradě základního členského vkladu každého ze členů družstva.

Poté, co proběhla ustavující schůze družstva, je nutné zapsat BD do obchodního rejstříku. Teprve v tomto momentu BD vzniká jako právnická osoba.

Stejně jako v případě SVJ se žádost o zápis BD do obchodního rejstříku podává na speciálním formuláři, který je dostupný na webu Ministerstva spravedlnosti (justice.cz). K vyplněnému formuláři pak musíte přiložit následující listiny:

  • notářský zápis o ustavující členské schůzi,
  • čestné prohlášení členů statutárního orgánu (případně dalších orgánů) BD a souhlas s jejich zápisem do obchodního rejstříku,
  • listinou, která osvědčuje právní důvod užívání prostor, kde je umístěno sídlo BD,
  • doklad o splacení stanovené části členského vkladu.

Zdroj: Dostupný advokát


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?