Jak zrekonstruovat dětský pokoj v paneláku

Chystáte se rekonstruovat dětský pokoj? Máme pro vás několik rad, jak z obyčejného panelákového pokoje udělat útulný a bezpečný pokojíček pro vaše nejmenší. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak zrekonstruovat dětský pokoj v paneláku

Chystáte se rekonstruovat dětský pokoj v paneláku? Pokud bydlíte ve svém, můžete se pustit do větších úprav, ale i v pronajatém bytě se dá vytvořit spousta věcí, které z obyčejného pokoje udělají útulný pokojík pro vaše nejmenší. Při přeměně berte v potaz to, že pokoj neděláte pro sebe, ale pro děti. A ty by se v něm měly cítit dobře. Co by ideálně měl dětský pokojíček mít a čeho se vyvarovat?

Pro koho pokoj bude?

Bude v pokojíčku bydlet jedináček, nebo se o něj bude dělit více sourozenců? Důležitý je také věk dětí. Jiné požadavky bude mít batole, jiné předškolák. Také záleží na tom, jestli je pokoj myšlený pro holky, kluky nebo pro obě pohlaví.

Zvolte vhodnou podlahu

Protože si děti budou na podlaze hrát, volte takovou podlahovou krytinu, která je teplá a také odolná. Důležité je, aby neuvolňovala žádné toxické látky. Ideální je korek, který splňuje oboje, a ještě je hypoalergenní. Další vhodný materiál je dřevo, a to také díky tomu, že případné šrámy a skvrny lehce zbrousíte a podlaha je opět jako nová. Z nepřírodních materiálů se hodí vinylová podlaha, která je také teplá, a navíc odolá i proti poškrábání a rozlité vodě.

Příjemné hrací prostředí vytvoříte i díky koberci. Vhodnější než celoplošný je kusový koberec, který můžete snadněji čistit. Nezapomeňte pod něj pro větší bezpečnost vložit protiskluzovou podložku. Navíc koberec ocení i vaši sousedé, protože výrazně ztlumí hluk při pobíhání po pokoji. Přechod podlahy z dětského pokoje do jiné místnosti vyřešte přechodovou lištou, která se překonává snadněji než klasický práh.

Je potřeba měnit elektrické rozvody?

Pokud máte v bytě ještě původní elektrické rozvody, bude vhodné vyměnit je za nové. Čím bude dítě starší, tím více elektrických zařízení bude používat a staré rozvody by nemusely takový nápor unést. Dobře promyslete, kde bude postel a kde psací stůl a podle toho přizpůsobte umístění zásuvek. U menších dětí oceníte zásuvky s dětskou pojistkou proti zasunutí cizího předmětu. Když už budete dělat nové rozvody, nezapomeňte na dostatečné osvětlení pokoje. Mnohdy jen středové světlo nestačí. Tam, kde bude (časem) umístěný pracovní stůl by mělo být světla více, také je dobré myslet na to, že i u postele bude potřeba lampička.

![](/upload/_public/magazine/img/rekonstrukce detsky pokoj1.jpg)

Stěny dotváří atmosféru

Panelákové stěny bývají křivé a dávají vyniknout každému nedostatku. Proto by se před výmalbou měly vyštukovat. Na rovných stěnách lépe vyniknou tapety, které by v dětském pokojíčku neměly rozhodně chybět. Vzorované tapety v pastelových barvách se hodí jak do holčičích, tak i do klučičích a smíšených pokojů. Příliš výrazné barvy by mohly způsobit, že se tam děti nebudou cítit dobře, naopak tlumené barvy působí harmonicky. O tom, jaké barvy by vaši nejmenší na stěnách ocenili, se pobavte rovnou s nimi. Pokud se bojíte počmáraných stěn, udělejte z toho výhodu. Stačí část stěny natřít speciálním magnetickým nátěrem a děti si budou moci malovat na stěnu křídou, která půjde snadno smýt.

![](/upload/_public/magazine/img/rekonstrukce detsky pokoj3.jpg)

Triky, když je málo místa

V paneláku je poměrně obvyklé, že je místa méně, než by se hodilo. Jak se s tím poprat? Pro jedináčka i pro sourozence zvolte patrovou postel. V případě sourozenců zmenšíte prostor, který je ke spaní nutný. U jedináčka využijete spodní patro jako herní koutek či studijní koutek, pokud se bude jednat o pokoj pro větší dítě. Další možností je sklopná postel i třeba sklopný stolek. Když není nábytek zrovna potřeba, sklopí se a místnost je hned prostornější.

Tip: Přes 400 modelů patrových postelí najdete na Biano.cz.

Jak na nábytek a úložné prostory

Zejména pokud budou v pokojíčku sourozenci, myslete na to, aby měl každý svoji část skříně a tím pádem i pocit soukromí. Pokud máte dřevěný nábytek, který nechcete vyhazovat, natřete ho netoxickými barvami a pošlete znovu do oběhu. Dřevěný nábytek má výhodu v tom, že když se nově nanesená barva omrzí, stačí ji jen zbrousit a natřít novou.

Praktický je i takzvaný rostoucí nábytek. Jedná se o postele, stoly a židle, které můžete polohovat přesně podle výšky dítěte a není potřeba každou chvilku kupovat nový. U stolů a židlí je opravdu důležité, aby odpovídaly výšce dítěte a jemu se tak sedělo pohodlně a nemělo časem problémy se zády.

Také nezapomeňte využít i jinak nevyužitá místa. Úložné boxy pod postelí vykouzlí spoustu úložného prostoru navíc. Hledáte tip, jak přimět malé děti k uklízení? Kromě praktických plastových boxů na hračky můžete zvolit i textilní koše ve zvířátkovém provedení, které namotivují i ty největší bordeláře.

Nepřehlédněte!

Dětský pokoj - království dětských duší.

Dětský svět v podkroví


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.