Jaké povolení je potřeba k montáži klimatizace na fasádu?

Nemůžeme se ve výboru SVJ shodnout na povolení montáže klimatizační jednotky na fasádu domu. Jeden názor je, že je potřeba svolení stavebního úřadu a všech členů sdružení vlastníků, druhý, že montáž už zasahuje do cizího pozemku. Jak máme postupovat? Dotaz: Jan Ježíšek.

Jaké povolení je potřeba k montáži klimatizace na fasádu?

Nevíte si rady, kdy je či není potřeba souhlas orgánů SVJ?

Odpovídá Mgr. Jana Obermajerová, právní analytik Klusák Advokátní Kancelář – Law Firm

Odpověď na dotaz lze rozdělit do dvou rovin. První rovinou je otázka toho, zda umístění klimatizační jednotky na fasádu domu podléhá stavebnímu povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu. Dle mého názoru z hlediska stavebně právních předpisů nepodléhá umístění klimatizaci na fasádu domu ani stavebnímu povolení ani povinnosti ohlásit instalaci klimatizace stavebnímu úřadu.

Druhou rovinou je potom posouzení toho, zda je k umístění klimatizace nezbytný souhlas společenství vlastníků a pokud ano, kterého z orgánů společenství.

Fasáda domu je nepochybně společnou částí domu ve smyslu § 1160 občanského zákoníku, resp. § 5 odst. nařízení vlády č. 366/2013 Sb. Platí proto, že vlastník jednotky nemůže svévolně zasáhnout do společných částí domu, aniž by k tomu měl souhlas příslušného orgánu SVJ. Působnost shromáždění vlastníků je přitom vymezena v § 1208 občanského zákoníku, ve kterém ovšem není explicitně uvedeno, že by shromáždění vlastníků jednotek rozhodovalo o udělení souhlasu s umístěním klimatizace na fasádu domu.

Dle mého názoru by k přijetí usnesení pro instalaci klimatizace byl nezbytný souhlas shromáždění SVJ pouze tehdy, pokud by v souladu s § 1208 písm. i) toto vyžadovaly stanovy SVJ nebo v případě, že by si shromáždění vlastníků tuto záležitost vyhradilo k rozhodování. Pokud tedy stanovy SVJ neobsahují takový požadavek ani si shromáždění vlastníků otázku udělování souhlasu s instalací klimatizace nevyhradilo, rozhoduje o tom, zda vlastníku udělit souhlas s instalací klimatizace, výbor SVJ.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

  • Revoluční platforma pro společenství vlastníků s cílem ušetřit peníze, čas a nervy.
  • Zjednodušení práce, které ocení především předseda SVJ, výbory SVJ a správce SVJ.
  • Vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a přehledné.
  • Přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál SVJ. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?