Tapety v koupelně nemusí být žádná kovbojka! | Rekonstrukce koupelny

Na zdech koupelny nemusíte mít jen kachličky nebo stěrku. Zrenovovat ji můžete díky tapetám. Jsou levné, odolné a vypadají skvěle. Navíc jejich aplikaci zvládnete i sami. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Tapety v koupelně nemusí být žádná kovbojka! | Rekonstrukce koupelny

Chystáte se vdechnout koupelně nový život? Levně a svépomocí to zvládnete díky tapetám. Vyrábí se v celé řadě dekorů a barev, takže se hodí opravdu do každého interiérového stylu. Běžně vydrží deset let i více, ale když se vám koupelna okouká, můžete ji potapetovat znovu. Poradíme vám, jaké tapety jsou omyvatelné a snáší vysokou vlhkost, které v koupelně budou čelit.

Jaké druhy tapet se hodí do koupelny

Samolepicí omyvatelné tapety jsou do koupelen jako dělané. Jsou odolné proti vlhku i mechanickému poškození. Nalepit je můžete na jakýkoliv povrch, který předtím odmastíte a zbrousíte nerovnosti. Velmi dobře vypadají fototapety, které imitují přírodní scenérii nebo luxusní obklady.

Vinylové tapety se vyrábí v mnoha barvách a dekorech, od imitace kamenné zdi a kachliček až po abstraktní vzory. Do koupelny jsou vhodné tapety označené třemi vlnovkami, ty mají silnější vrstvu vinylu a odolávají vlhku. Lepit je můžete na umakart i různé omyvatelné nátěry. Velmi dobře překrývají drobné prasklinky a nerovnosti na zdi. Před aplikací je ale potřeba povrch odmastit a zbrousit. Lepidlo naneste přímo na tapetu, kterou poté začněte lepit směrem od stropu a vyhlaďte kartáčem. Přebytečné lepidlo lehce otřete houbičkou.

Sklovláknité tapety jsou považovány za nejodolnější. Vyrábí se buď hladké nebo s plastickými vzory, díky kterým působí velmi luxusně. Odolají mechanickému poškození a jsou odolné proti vodě a dokonce i ohni. V koupelnách, ve kterých se drží vlhkost, oceníte jejich paropropustnost. Díky ní se pod nimi nesráží vlhkost a netvoří se plíseň. A pokud se vám okoukají, můžete je přetřít barvou – snesou až deset vrstev nátěrů. Hodí se i na nerovné nebo popraskané stěny, protože dobře zamaskují nedokonalosti. Lepidlo se nanáší na stěnu, na kterou pak nalepíte připravené tapety. Pokud byste je chtěli natírat, počkejte minimálně jeden den, než lepidlo zaschne. Odstraňování tapet je také snadné, stačí je uvolnit a za sucha strhnout.

Nechcete skončit u tapet? Mrkněte se na náš článek o celkové rekonstrukci koupelny!

Tapeta na umakart i na kachličky

Tapety jsou bezpochyby nejlevnější možností, jak udělat ze staré umakartové koupelny novou a hezkou místnost. Než je začnete lepit, bude potřeba připravit podklad, aby na něj dobře chytly. Umakart nejprve dokonale odmastěte a brusným papírem zdrsněte. Díky zdrsnění vzniknou póry, ve kterých bude držet lepidlo a tapeta k povrchu dobře přilne. Brousit nemusíte v případě, že použijete takzvaný adhezní můstek, který z nesavého povrchu udělá savý. Nebo samolepicí tapety, které nesavý povrch vyžadují. Tapety naneste i přes zakončovací lišty a až pak je podle hrany seřízněte.

Na starých kachličkách bude tapeta držet jen za předpokladu, že vyplníte spáry stěrkou a po zaschnutí je natřete adhezním můstkem, díky kterému na nich bude držet lepidlo. Postup lepení je stejný jako v případě jiných povrchů.

Praktické tipy na závěr

- Koupelnu si dobře změřte, aby metráž vystačila na vytapetování celé plochy. Dobré je koupit o něco větší tapety, než jsou míry vaší koupelny, přebytky můžete použít na polepení různých doplňků.

- Při lepení přes elektrické zásuvky nezapomeňte vypnout proud a odšroubovat kryt.

- Pokud nemáte rovný podklad, budou lépe vypadat tapety s jemným dekorem, díky kterému se nerovnosti skryjí.

- Pro prozáření a optické zvětšení místnosti volte světlé tapety, pokud chcete, aby koupelna působila útulně, nebojte se zemitějších a tmavších odstínů.

Potřebujete rychle zrekonstruovat koupelnu? Máme pro vás několik tipů!

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál společenství vlastníků. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.