Jarní trendy v bytovém designu

Některé trendy se drží roky a jiné vydrží jen jednu sezónu. Co se líbí jednomu, může nesnášet někdo jiný. Trendy v bytovém designu jsou velmi často opravdu rozmanité a netrefí se do vkusu každému. Rozmanitost dominuje také letošnímu jaru. V kurzu jsou letos přírodní materiály i barvy, dominují hnědé odstíny, béžová, ale i korálová barva. Letos se odpouští retro i art deco. Sezóna jaro 2019 má něco pro každého. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jarní trendy v bytovém designu

Probouzí se příroda, tak využijte přírodní materiály

Jaro je zázračné období, kdy se o slovo hlásí matka příroda a hlásí se v plné síle. Všechno se probouzí, znovu ožívá a příroda rezonuje naprosto ve všem, můžete ji vnímat zrakem i sluchem, vzduchem se nesou jarní vůně. Jaro si vyloženě říká o zapojení přírody také do bytového designu.

Jarnímu interiéru letos vévodí přírodní textilie, bílá bavlna, len nebo třeba hnědá kůže. Nestárnoucí dřevo je důležité každou sezónu, konkrétně k jaru se hodí jeho světlejší varianty. Klasický dub nebo buk samozřejmě nezklame, ale odvážnější březové dřevo nebo akácie mohou překvapit.

Letošní barvy se mohou zdát málo jarní

Vyhrála to béžová s jemně hnědou

Letošní jaro je v oblasti bytového designu trochu překvapivé a pro někoho možná málo jarní. Barvy, které jaru 2019 dominují, jsou béžová, medově hnědá (nebo také kořeněná hnědá) a korálová. Světle hnědé odstíny jsou uklidňující, působí něžně a „hladce”. Mají navozovat pocit čistoty a vzbudit v nás touhu vrhnout se do něčeho nového. Na jaře je totiž právě pro nové věci ideální čas.

Doplňujte korálovou

Ideálním doplňkem béžových a jemně hnědých odstínů se může stát výrazná korálová barva, která se letos také prodrala na výsluní. Je netradiční, plná života a právě takové atmosféry s ní můžete dosáhnout. Živé, hravé, radostné. Korálová se hodí na závěsy, křesla a pro odvážné rovnou na sedací soupravy.

Nebojte se s barvami experimentovat

K docílení toho nejklidnějšího prostředí vám dopomůže použití béžové například s jemně růžovou, šedou nebo odstíny modrozelené. Důležité ale je udržet barvy ve velmi jemném a světlém spektru a nechat béžovou dominovat. Pastelové barvy využijte v ložnici, na povlečení nebo běhounu před postel.

Zemitějšího a výraznějšího efektu pak dosáhnete za použití cihlově oranžové a tlumené temně červené. Ty se hodí do obýváku například na polštáře k sedací soupravě. Béžové a hnědé odstíny se snesou téměř s čímkoliv, takže improvizaci je letos rozhodně na místě.

V rytmu udržitelnosti

Témata udržitelnosti jsou dnes všudypřítomná. Mluví se o udržitelném rozvoji, cestovním ruchu a nejobecněji o udržitelném životním stylu. Udržitelnosti se dá dosáhnout také ve výzdobě bytu a právě tam může být obrovskou zábavou.

Nejjednodušším krokem k udržitelnosti, co se týče vybavení bytu, je využití starých věcí. DIY je stejně populární jako udržitelnost a babička bude ráda, že ji těch starých krámů zbavíte. Vdechněte nový život retro křesílkům, vintage komodám nebo čemukoliv jinému, co najdete na půdě. Neutrácejte za retro kousky nesmyslné peníze, nevytvářejte zbytečný odpad. Renovujte a mějte z nového interiéru skvělý pocit.

Minimalismus nikam nemizí, ale doplní ho art deco

Nebyly by to trendy, aby se v nich neobjevil minimalismus. Ten souvisí s udržitelností, s tím, že nemáme hromadit věci, ale zážitky. Zážitkem ale může být také pobyt v krásném interiéru. Ještě lepším zážitkem je potom stylový interiér vlastnit. Minimalismu se kvůli trendům pro jaro 2019 vzdávat nemusíte. Stačí, když jej doplníte něčím neskutečně stylovým.

Málokterá éra byla v minulosti stylovější než art deco. Luxus, honosnost, přepych. Jak to jde dohromady s minimalismem? Naprosto skvěle. Musíte najít rovnováhu mezi přehnaností, kterou art deco symbolizuje, a minimalismem, který je teď hudbou současnosti.

Pořiďte si nenápadné doplňky a zůstaňte věrní přírodě. Umožní vám to třeba zlato, coby přírodní materiál. Zlatý rám na obraz nebo zrcadlo ve stylu art deco je to pravé. Stejně jako měděné nožky stolku, výrazná leštěná knihovna ze dřeva nebo kožené křesílko.

V duchu skandinávské vyrovnanosti

Co samozřejmě v letošních trendech nechybí, je přívlastek skandinávský. Skandinávské je momentálně in naprosto všechno, zejména pak skandinávská vyrovnanost neboli hygge. To z pole bytového designu stále nemizí a ještě dlouho mizet nebude. Kdo by totiž nechtěl být vyrovnaný jako Skandinávci.

Dosažení vyrovnanosti v interiéru krásně koresponduje s letošními barvami jara i se všemi ostatními prvky. Tlumené barvy jsou tím prvním, po čem musíte sáhnout, korálové se vyhněte a zkuste raději jemně modrou, modrošedou až modrozelenou. S tímto základem jste od vyrovnanosti jen kousíček.

Jemné linie, čistá vzdušná okna bez zbytečných doplňků, zajímavá a výrazná světla, udržení se v hranicích minimalismu. Zbavení se všeho nadbytečného. Harmonie s přírodou. Pozornost zaměřená na detail. Kdyby bylo tak snadné dosáhnout vyrovnanosti v běžném životě, žili bychom v té největší pohodě. Udělejte si ji alespoň doma. Někdy to ke štěstí úplně stačí.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?