Je vlastník domu povinen řešit výskyt holubů na balkónech?

Také bojujete s holuby na balkonech bytových domů? Existuje zákon či vyhláška, která by upravovala povinnosti vlastníka domu proti takovýmto škůdcům preventivně postupovat?

Je vlastník domu povinen řešit výskyt holubů na balkónech?

Problematika výskytu holubů je řešena aplikací zákona 258/2000 Sb v platném znění, konkrétně § 57 tohoto zákona, který zní:

  1. Běžné ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace je povinna podle potřeby provádět každá osoba, a to jako součást čištění a běžných technologických a pracovních postupů.

  2. Speciální ochrannou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci je povinna podle potřeby ve své provozovně zajistit každá fyzická osoba, která je podnikatelem, právnická osoba a každá osoba při likvidaci původců nákaz, při zvýšeném výskytu škodlivých a epidemiologicky významných členovců, hlodavců a dalších živočichů. Jde-li o obytné místnosti, pobytové místnosti a nebytové prostory nesloužící k podnikání, má povinnost podle věty první vlastník nemovitosti nebo společenství vlastníků a u nemovitosti v majetku České republiky organizační složka státu nebo příspěvková organizace, které přísluší hospodaření s ní.

Vzhledem k tomu, že je holub skalní, který se vyskytuje ve městech resp. v Praze považován za škůdce a přenašeče závažných nemocí a parazitů, je povinnost zamezit jeho výskyt a množení na fasádách budov a balkonech dána mimo jiné i SVJ na základě § 57, odst. 2 výše uvedeného zákona.

foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!