Jednoduché triky, jak zrenovovat starou koupelnu i bez větších zásahů

Potřebuje vaše koupelna změnu? Není nutné se hned pouštět do rozsáhlé rekonstrukce. I malé úpravy mohou být vidět. Pojďte se inspirovat, co koupelně prospěje.

Jednoduché triky, jak zrenovovat starou koupelnu i bez větších zásahů

Nejste spokojeni se vzhledem své koupelny, ale do rekonstrukce se nechcete nebo nemůžete pustit? Pokud bydlíte v pronajatém bytě, je vcelku pochopitelné, že se nehrnete do větších úprav. Přesto není nutné snižovat své estetické standardy. Máme pro vás hned několik tipů, jak dát koupelně novou tvář i bez větších zásahů a investic. Vše potřebné pak najdete u nás v sekci Nábytek.

Umakart přetřete nebo přelepte

Má váš byt ještě zastaralou koupelnu z umakartu? I s tím se dá pracovat bez nutnosti bourání. První variantou, jak zatočit s neatraktivním vzhledem umakartového jádra, je výmalba. Umakart nejprve odmastěte, a pak mechanicky zdrsněte brusným papírem. Nezapomeňte ošetřit spáry přípravkem proti plísním a případné nedokonalosti vyplnit voděodolným silikonem. Koupelnu vymalujte ve světlých barvách, které prostor opticky zvětšují. Druhou finančně nenáročnou možností je použití tapet. I u těch je důležité povrch nejprve důkladně vyčistit. Skvělou volbou jsou samolepicí omyvatelné tapety, které seženete v celé řadě dekorů. Opět je ale lepší držet se světlých barev.

Nové umyvadlo nemusí být drahé

První, čeho si při vstupu do koupelny všimnete vy i vaše návštěvy, je právě umyvadlo. Nevypadá už příliš vábně? Pořízení nového umyvadla či jen nové vodovodní baterie překvapivě není drahé. Staré otlučené umyvadlo můžete vyměnit za nové bílé keramické – moc hezké kousky se dají koupit i do 2000 korun. Za obyčejnou nerezovou baterii pak zaplatíte okolo 500 korun, zajímavější designové baterie jsou o něco dražší, ale pořád dostupné.

Zrcadlo zvětší prostor

Působí koupelna zbytečně tmavě a ponuře? Nejjednodušší způsob, jak přirozeně prozářit a opticky zvětšit prostor, je zrcadlo. A vzhledem k tomu, že v koupelně probíhá nejen hygiena, ale i každodenní zkrášlování, je praktické nezanedbat jeho osvětlení. Ke koupelnovému zrcadlu ideálně volte světla ve studené bílé barvě, která nezkreslují. Správně zvolené zrcadlo může být i výrazným a jedinečným prvkem, který upoutá na první pohled.

![](/upload/_public/magazine/img/biano koupelna.jpg)

Úložný prostor i bez vrtání

Nestačí vám úložné prostory? Není potřeba hned sahat po vrtačce, v nabídce je nejen spousta poliček, háčků, držáků a košíčků, které na drží na stěně díky přísavkám. Přísavky jsou ideálním řešením i pro nerozhodné jedince – pokud by vám po aplikaci přišlo, že na druhou stěnu by se polička hodila přeci jen více, je přemístění hračkou. Další snadnou variantou jsou háčky. Můžete je pověsit z vnější i vnitřní strany sprchového koutu nebo na tyč se sprchovým závěsem. Drobnosti jako hřeben či odličovací tampóny pověste na háček k umyvadlu, aby byly po ruce. Župany a ručníky si mohou najít místo na háčcích na dveřích.

Maličkosti, které udělají rozdíl

Abyste se ve své koupelně cítili dobře, zkuste sladit doplňky do jedné barvy. Ručníky, osušky, župany a třeba i předložky před vanu ve stejném barevném tónu budou působit mnohem více harmonicky, než kdyby byl každý kus jinak barevný. Ve stejném provedení můžete zvolit i nový koupelnový závěs, nebo naopak pořiďte kontrastní, který koupelnu rozzáří. U všech doplňků ale respektujte barevný podklad, který vám koupelna nabízí – pokud je základ barevný sám o sobě, jsou neutrální barvy doplňků sázkou na jistotu. A kdyby vám obklady v koupelně naopak přišly moc fádní, sáhněte po samolepicích dekorativních nálepkách na dlaždičky. Výběr dekorů je široký, na své si přijdou jak dospělí, tak i děti. A když vás dekor omrzí, nic vám nebrání v tom, abyste je sloupli a vyměnili za nový.

Tip redakce: Nepřemýšleli jste nad tapetami do koupelny? Může to být přesně ten detail, který dá vaší koupelně nový život!


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.