Kam s televizí? Pověste ji na zeď

Tradičním objemným obývacím stěnám odzvonilo. Přemýšlíte-li i vy, kam s televizí, máme řešení. I pro ty, kteří šetří s každým centimetrem a nechtějí objemné televizní stolky. Nechte televizi přivrtat na zeď. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Kam s televizí? Pověste ji na zeď

Umístit do obývacího pokoje všechnu elektroniku tak, aby se vám pohodlně dívalo na televizi, nerušil vás odraz okna a zároveň jste měli skryté všechny nežádoucí kabely, to už chce trochu přemýšlení a organizace. Zejména pokud máte k dispozici menší prostor a každé ušetřené místo navíc je klíčové. Pojďte si ujasnit, kolik toho vlastně (ne)potřebujete a podle toho si můžete rozmyslet, jaké řešení pro televizi bude tím nejvhodnějším.

Televizní stolek vs. držák

Na tom, zda je praktičtější si pořídit klasický televizní stolek nebo držák na televizi, závisí mnoho faktorů. Držákem ušetříte více místa. Naopak pořízením televizního stolku sice ztratíte prostor na podlaze, nicméně vám jej nahradí nově nabytý úložný prostor, do kterého můžete odložit dekorační předměty, jako jsou svíčky nebo třeba CD a DVD.

Tip: Vybírejte ze skoro 400 TV držáků na Biano.cz.

Kde vrtat?

Dobře si promyslete, kam chcete televizi umístit. Jakmile jednou vyvrtáte otvory do zdi, už tam budou napořád, i kdybyste je nakrásně zasádrovali. Zohledněte umístění okna, místo, odkud se budete dívat a také tloušťku zdi. K instalaci klasického držáku na zeď vám postačí většinou dva vrty.

Chcete-li svou stěnu tohoto ušetřit, nebo třeba bydlíte v pronájmu, ve kterém vrtat nesmíte, nezoufejte. Řešením mohou být tzv. TV panely. Bývají ze dřeva a jsou součástí obývací stěny. Na takový panel pak můžete držák na televizi přivrtat stejně jako na zeď. Zároveň se stává výrazným estetickým prvkem, kdy jej můžete sladit s jinými kusy nábytku. Můžete volit panel buď celkově větší, než jsou rozměry televize, nebo ponechat stejné rozměry na šířku a prodloužit výšku, aby vznikl jakýsi pruh nad a pod připevněnou televizí. Další výhodou, kterou tato vychytávka disponuje, je chytré skrytí všech kabelů, které se schovají za panel a nebudou nikde vyčnívat a překážet.

Na co si dát pozor

Při výběru vhodného držáku zohledněte rozteč otvorů na vaší televizi, kterými bude televize přichycená k držáku. Tato vzdálenost se nazývá VESA norma, a měli byste ji najít v každém manuálu, který jste obdrželi k televizi. Stejně tak tuto klíčovou informaci obsahují všechny TV držáky. Kompatibilní držák musí podporovat stejnou rozteč. Dále si hlídejte hmotnost vaší televize. U každého držáku máte také informaci o maximální nosnosti, proto k ní přihlédněte a podle toho vybírejte. Šroubky a hmoždinky naleznete přímo v balení držáku. Co si však budete muset obstarat předem, je vrtačka s příklepem a nejlépe vodováha, aby televize byla hezky rovně.

Který držák je libo?

Můžete vybírat i z různých typů. Pokud chcete klasický držák, který bude na zdi držet v jednom jediném úhlu, pořiďte si držák fixní, který navrtáte, umístíte na něj televizi a dále už s ní nebudete manipulovat. Chcete-li naopak s televizí hýbat i po umístění na držák, poohlédněte se po držáku polohovatelném nebo tom s náklonem. Zatímco držák s náklonem je ideální, pokud chcete měnit úhel televize nahoru nebo dolů, polohovatelný nabízí více úhlů a televizi navíc můžete otáčet ze strany na stranu, zkrátka podle potřeby.

Tip: Naše rady pro výběr televizoru čtěte také zde.

Atypickým řešením je držák stropní. Ten se hodí v případech, ve kterých není možné vrtat přímo do zdi, třeba u sádrokartonu. Výhodou je, že efektivně skryje kabely.

Jaká pravidla vzít v potaz?

Myslete také na základní pravidla pro umístění televize. Nejideálnější vzdálenost pro její sledování je zhruba dvou a půl násobek úhlopříčky obrazovky. Také by měla být v úrovni očí. Dbejte na to při instalaci, proto si zejména uvědomte, odkud budete televizi sledovat: Z pohovky? Křesla? Postele? Nebo z gauče, který se může občas rozložit? Pokud chcete univerzální řešení, je zcela určitě vhodný držák s náklonem, takže si jej můžete opět uzpůsobit podle svých potřeb. Řešení je mnoho a jedno je praktičtější než druhé, takže na své si přijde opravdu každý. Už jste si vymysleli, kam tu svou televizi přivrtáte vy?


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.