Kamenný koberec oživí exteriér i interiér

Kobercům dávno odzvonilo. Drží se v nich prach a špína a kdo by se s tím pořád luxoval… Ale slyšeli jste už o kamenném koberci?

Kamenný koberec oživí exteriér i interiér

Kamenný koberec je směs pojiva a kameniva. Míchání pryskyřice, lépe řečeno epoxidové pryskyřice s kamenem, je známé již od 60. let. Tehdy se začaly používat směsi kameniva nebo písku s epoxidovou pryskyřicí nazývané plast betony a plast malty. Od 80. let se používají tzv. drenážní systémy, hlavně v mostním stavitelství. Tento materiál je nejvíce podobný dnešnímu kamennému koberci, tak jak jej známe. V průběhu let se vytvořili různé varianty, a tak dnes můžeme najít specializované kamenné koberce pro aplikaci ve venkovních prostorech, ve vnitřních prostorech, ale také stěrkové systémy na stěnu.

Kamenný koberec pro venkovní plochy

Kamenné koberce pro venkovní plochy jsou základním a nosným jádrem všech trhů s kamennými koberci po celém světe. "Jedná se o nejprodávanější systém v rámci kamenných koberců, i přesto že jsou na něj kladené největší nároky na materiál, životnost i bezpečnost," dodává Luďěk Matějů z firmy Moje-schody.

Musí zvládnout extrémní povětrnostní podmínky, rozdíly teplot, objemové změny, dokonce i velice vysoké odolnosti v rámci mrazuvzdornosti, obrusuvzdornosti, protiskluznosti a především UV stabilitě. Jsou vyrobeny a primárně určeny pro využití jako dekorativní kamenné pochozí vrstvy venkovních zpevněných ploch. Jedná se především o úpravu kolem bazénu, na terasu, na zahradní a okapové chodníčky, schody, sokly, chodníky u domu, příjezdy ke garážím atd., tedy na téměř všechny venkovní plochy.

Kamenný koberec pro venkovní plochy je zpravidla směsí přírodních nebarvených kamenů – říčních, nebo mramorových oblázků, pojených specializovaným UV stabilním pojivem na bázi epoxidu, nebo polyuretanu. Pokládá se na pevný a stabilní podklad jako bezespárá povrchová úprava s vynikajícími protiskluznými a drenážními vlastnostmi. Na plochách se tedy netvoří kaluže a jsou tak bezpečnější. Schopnost materiálu vyrovnat podklad a bez problémů opsat jakýkoli tvar jej činí naprosto univerzálním pro nepřeberné typy realizací.

Kamenný koberec do interiéru

Kamenné koberce do interiéru, pro vnitřní plochy, jsou logickou návazností na systémy kamenných koberců pro exteriér. Jde o druhou nejčastěji prodávanou komoditu v rámci kamenných koberců, kde hlavní roli hraje zdravotní bezpečnost a design. J****sou vyrobeny a primárně určeny pro využití jako dekorativní kamenné pochozí vrstvy vnitřních ploch ve všech obytných místnostech, či chodbách.

Systémy kamenných koberců do interiéru nemusí zvládat tak extrémní povětrnostní podmínky, rozdíly teplot, objemové změny atd., jako je tomu u systémů kamenných koberců pro exteriéry. Jsou tady však stejné nároky na UV stabilitu a kvalitu použitých materiálů a samozřejmě vyšší**** nároky na zdravotní bezpečnost, jako je zamezení odpařování nebezpečných chemikálií z pojiva, nebo dokonce výši přirozené radioaktivity kamene. Dalším velkým kritériem je uživatelský komfort. Tedy to, jak se cítíte, když po podlaze z kamenného koberce chodíte, jak příjemný je dotyk s holou pokožkou. Při přemýšlení o pořízení kamenného koberce do interiéru je dobré také uvažovat o tom, jak se na tomto povrchu budou cítit vaše děti a domácí mazlíčci. V neposlední řadě je dobré se také zamyslet nad údržbou. Ta je u kamenného koberce v interiéru velice jednoduchá. Kamenný koberec se standardně zamete, vyluxuje, nebo setře vlhkým hadrem. U místností, kde je vyšší pravděpodobnost častého zatížení větším množstvím vody, jako jsou koupelny, kuchyně, či předsíň, je možné kamenný koberec doplnit tzv. plničem pórů, který ucpe pór (dírky mezi kamínky), a vylitá tekutina zůstane stát na povrchu a my máme možnost ji snadno setřít.

(zdroj foto - archiv Moje schody)


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.