Každá místnost v bytě potřebuje jiné osvětlení – víte jaké?

Každá místnost v bytě slouží k něčemu jinému, takže je logické, že nemůžeme do všech pořídit stejné osvětlení. Navzdory tomu ale stále více řešíme výmalbu, moderní nábytek nebo podlahy. Přitom ale na barvě světla a jeho intenzitě záleží celkový komfort a atmosféra v bytě.

Každá místnost v bytě potřebuje jiné osvětlení – víte jaké?

Obrátili jsme se proto na tým online nákupní galerie plné nábytku a dalších nezbytných produktů do domácnosti Biano.cz, který pro vás připravil průvodce po jednotlivých místnostech, díky kterému bude výběr toho správného osvětlení hračka.

Do předsíně a chodby je vhodné osvětlení s pohybovým čidlem

V předsíni je nezbytné mít centrální stropní nebo nástěnné osvětlení. „Doporučuji opatřit světlo u vstupu pohybovým čidlem. Díky němu se rozsvítí hned, jak vejdete do dveří, takže nebudete muset při nočním příchodu nebo s plnou náručí nákupních tašek hledat vypínač a navíc se už nebudete rozčilovat, že na chodbě zase někdo zapomněl zhasnout,” říká Michal z Biano.cz. Nejen rodiče malých dětí ale ocení také orientační světla – buď ve formě tlumeného bodového osvětlení či LED diod, nebo jako malé svítidlo do zásuvky.

Pozor na krytí osvětlení v koupelně

Do koupelny je vhodné instalovat několik druhů osvětlení. Hlavní je centrální stropní svítidlo nebo bodovky, které se postarají o kompletní nasvícení místnosti, a osvětlení zrcadla. To by mělo být na obalu světelného zdroje (žárovky či LED zářivky) označeno jako 4000 K – tak se značí bílé světlo, které nezkresluje barvy a u zrcadla odhalí při líčení či holení všechny nedokonalosti. Navíc si ale dejte pozor na krytí – do koupelny, kde se kumuluje vlhko a hrozí třeba i neúmyslné postříkání svítidla vodou, by se v žádném případě nemělo instalovat osvětlení s krytím menším než IP 43! Informaci o krytí najdete na obale svítidla nebo v popisku produktu na e-shopu.

Světlo pro každého v obývacím pokoji

V obývacím pokoji, který slouží především k odpočinku a trávení volného času s rodinou, se vyhněte ostrému bílému světlu. Pro vaše oči tu bude daleko příjemnější světlo teplé a měkké, ještě lépe opatřené stmívačem. Zkuste se vyhnout umístění stropního osvětlení nebo lustru přímo doprostřed obýváku – tam zpravidla pohovka s konferenčním stolkem nebývá. Daleko praktičtější je sem umístit nástěnné a stojací lampy, které nasměrujete, kam potřebujete. „Nezapomeňte nechat rozsvícené malé tlumené světlo vždy, když sledujete televizi. Umístěné by mělo být například vedle pohovky tak, abyste jej neměli ve svém zorném poli a neodráželo se v obrazovce,” radí Alena z Biano.cz

V kuchyni je nejlepší denní světlo

Víc než v jakékoliv jiné místnosti je v kuchyni nutné instalovat více druhů osvětlení. Dobře nasvítit potřebujete především pracovní plochu a sporák, abyste se vyhnuli nepříjemným zraněním. Přitom je tu důležitá i barva světla – pro běžné použití postačí intenzivní bílé světlo (na obalu zdroje označeno jako 4200 K). Pokud ale chcete své pokrmy vidět ve skutečných barvách nebo si je rádi fotíte na sociální sítě, pak bude lepší světelný zdroj produkující denní světlo (označeno jako 5000 K).

Světlo v ložnici by mělo být tlumené

V žádném případě do ložnice nepořizujte studené ostré světlo, které je pro oči nepříjemné. Lepší je méně intenzivní plošné světlo žlutých žárovek umístěných například v závěsném lustru, který navíc můžete opatřit praktickým stmívačem na dálkové ovládání. Jste-li vášniví čtenáři, pak nezapomeňte ani na lampičku s ohebným ramenem umístěnou na nočním stolku nebo pomocí klipu připevněnou na čele postele.

Osvětlení dětského pokoje se mění s věkem

V průběhu let změníte osvětlení v dětském pokoji hned několikrát, záleží na aktuálních potřebách i zájmech dítěte. Centrální stropní osvětlení se stínidlem je základ, ale nestačí. „Malým dětem do pokojíčku pořiďte noční světla do zásuvky nebo orientační bodovky s tlumeným světlem. Budou se cítit v bezpečí a až půjdou v noci na záchod nebo k vám do ložnice, nezakopnou o zapomenuté hračky,” doporučuje Lucie z Biano.cz. Nezbytná je i lampička s ohebným ramenem na psacím stole umístěná tak, aby si dítě při psaní či kreslení nestínilo (pravák ji bude mít vlevo, levák vpravo), a lampička na čtení u postele.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?