Kde (a jak) chci bydlet? Část 1.

Přestalo vám vyhovovat vaše stávající bydlení a zvažujete koupi bytu či domu?

Kde (a jak) chci bydlet?  Část 1.

Pokud jste se rozhodli pro nový byt či rodinný dům, začnete se nejspíš porozhlížet po rezidenčních developerských projektech, které současný trh nabízí. A nyní je opravdu z čeho vybírat - na trhu je množství bytů a rodinných domů již dokončených či v různých fázích výstavby. Mnoho zajímavých projektů je také ve stadiu příprav. Čím větší množství si jich prohlédnete – ať už na webu, nebo v reálu, tím častěji si kladete otázku: Který z nich je ten pravý?

Je velmi těžké zobecnit, jaký byt je nejlepší. Každý člověk či rodina má odlišné požadavky a preferuje jiný životní styl a, a proto se budou zásadním způsobem lišit i představy o ideálním bydlení. Je také pochopitelné, že jiné nároky na bydlení máme dnes a něco jiného nám bude vyhovovat za pět, deset let. Ovšem vzhledem k tomu, že bydliště většinou neměníme s příchodem každé nové životní situace, je při výběru nového domova třeba myslet dopředu. Je-li to samozřejmě alespoň trochu v našich možnostech, zejména finančních.

Následující řádky vycházejí z dlouholetých zkušeností tvůrců portálu www.kdechcibydlet.cz s českým rezidenčním trhem. Prostřednictvím nich se vám pokusíme nastínit několik základních otázek, které byste si rozhodně neměli při výběru nového domova zapomenout položit. Napsané se zdají být logické a jednoduché, prostě žádná věda. Ale přesvědčili jsme se, že ne vždy nás napadnou v tom správném okamžiku. Nebo nám v danou chvíli přijdou podružné a mávneme nad nimi rukou. Což se nám pak může nepěkně vymstít.

Místo je důležité

Je zcela logické, že rodiny s malými dětmi preferují bydlení co nejblíže k přírodě, například na okraji města či v zelenější části městské aglomerace. Motivovány jsou vidinou dlouhých procházek s kočárkem, spokojeně se batolícími potomky, skotačícími předškoláky… Ovšem ti, kteří přemýšlejí o budoucnosti svých dětí - a i o své vlastní, už dnes vědí, že čas utíká jako voda a bezproblémová dopravní dostupnost mateřské školky, škol základních i uměleckých či sportovního zařízení musí při výběru místa hrát významnou roli. Přijde totiž okamžik, kdy potomkům už nebude stačit zahrádka u domu či hřiště, kam dojdou pěšky. A vozit je pravidelně autem do školy nebo na každou mimoškolní aktivitu zvládá opravdu jen málokdo. Jak časově, tak finančně.

Vycházíte-li zadobře s rodiči, tedy s babičkami a dědy svých dětí, za zvážení jistě stojí i snadná dosažitelnost obou domácností. Nejlépe prostředky hromadné dopravy. Sice se říká, že bezpečná vzdálenost od tchyně je 50 kilometrů, ale ne každá tchyně odpovídá tomuto zavedenému stereotypu. A jak se její náruč hodí, když dítě onemocní a rodič má v práci uzávěrku. O výhodnosti tohoto řešení mluví i někteří developeři, kteří zaznamenali případy, kdy si prarodiče pořídili bydlení v tom samém rezidenčním komplexu jako jejich děti s vnoučaty. Některé projekty jsou takto už koncipovány.

Svobodní či bezdětní mladí manželé budou nejspíš naopak toužit po „živějším“ centru. Po místě, odkud se bez problémů dostanou za kulturou, sportem i zábavou. A když ujede poslední noční spoj, cena taxíku je nezruinuje. Plánují-li děti, může pro ně být zajímavé bydlení v rozsáhlém rezidenčním komplexu, nebo v projektu, který je budován postupně, v etapách. Nejprve si zde koupí menší byt a až přijde ten správný čas, a lokalita vyhovuje i nové životní situaci, vymění ho za větší na tom samém místě.

Páry, jejichž děti již vylétly z hnízda, se pak v zásadě dělí na městské typy a ty, kteří hned po odchodu na zasloužený odpočinek z města „utečou“. Anebo ve městě zůstávají pouze přes zimu a na léto si vyhledají malý letní byt či domek v městečku, kde je na dosah nejenom příroda, ale i základní občanská vybavenost (včetně zdravotnických zařízení).

Máme pro vás připravené pokračování tohoto tématu, již příští týden.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?