Kde (a jak) chci bydlet? Část 2.

Základní občanská vybavenost je důležitá v každém věku

Kde (a jak) chci bydlet? Část 2.

Při hledání té správné lokality je dobré přemýšlet i o tom, která cesta z města vás dovede k rodičům či dětem, abyste pokaždé zbytečně nezdolávali věčnými kolonami sužované městské okruhy či ucpaná centra. Podřídit výběr domova místu, kde právě pracujete, není (nejste-li spolu/majiteli desítky let fungující továrny) až tak nutné. Dnes už totiž nebývá zvykem, že celý život setrváte v jednom podniku.

Před koupí bytu doporučujeme udělat si čas a porovnat skutečný stav potřebné občanské vybavenosti místa s tím, co uvádějí propagační materiály prodejců a developerů. Nezapomeňte si zodpovědět otázky typu: Vyberu si v nejbližším obchodě z jeho nabídky? Jak daleko budu muset dojíždět za většími nákupy? Je blízká základní škola skutečně na „dostatečné úrovni“ i pro mé talentované děti? Neznamená zeleň v okolí jen několik uboze vyhlížejících stromů a keře plné odpadků?

Tento článek navazuje na téma z minulého týdne: Přestalo vám vyhovovat vaše stávající bydlení a zvažujete koupi vlastního bytu či domu?

Častým lákadlem mnoha developerských projektů je naštěstí velmi dobře prověřitelný slogan: Velmi dobrá dopravní dostupnost. Vyzkoušejte si na vlastní kůži - a to pokud možno v dopravní špičce, jak rychle se dostanete z dané lokality do práce a z práce domů. Místo, po kterém pokukujete, může sice od vašeho pracoviště či školy dělit pouhých pár kilometrů, jak ale mnozí motoristé vědí, při pravidelné dopravní zácpě se i pár kilometrů proměněných v desítky minut strávených v nekonečné, pomalu se vlekoucí koloně, zanedlouho promění v peklo.

Velmi oblíbeným dopravním prostředkem je vlak. Například lidé pracující v Praze, ale bydlící v jejím okolí, si tuto formu dopravy většinou pochvalují. Zastávka nacházející se jen pár kroků od domu je prima, ale je-li trať opravdu frekventovaná, může se stát, že na balkoně či zahradě budete muset pobývat pouze se sluchátky, nebo spíš „hluchátky“ v uších.

V blízkosti se nachází nákupní centrum, hypermarket, supermarket… I tuto informaci uvedenou v inzerátu je třeba prověřit. Může to sice znamenat, že během chvíle budete mít v nákupním košíku vše, na co si vzpomenete, ale toto pohodlné nakupování může být draze vykoupeno tím, že se pod okny vašeho obývacího pokoje stále míhají zásobovací nákladní auta, zadní vchod do supermarketu, je ozářen 24 hodin denně a přilehlé parkoviště se začíná každý den plnit od časných ranních hodin. A to i o víkendu.

Také se vyplatí nahlédnout na příslušném úřadu do schváleného územního plánu. Ten vám v mnohém napoví, jakým směrem se v nejbližších letech bude daná obec nebo městská čtvrť rozvíjet, co se plánuje v okolí stavět - jedná se o smíšenou oblast, kde se bude dařit i podnikání, nebo je lokalita určená pouze pro bydlení? Nechystá se v okolí například stavba dálničního obchvatu města, s nímž se odmítáte smířit? Ale nezapomeňte - i v územním plánu může v horizontu několika let dojít ke změně. Pokud chcete mít větší jistotu, že tak jak jste koupili, tak to i zůstane, poohlédněte se po bydlení v intravilánu města či obce.

Udělejte si čas a projděte si okolí

Při výběru místa berte v úvahu i vámi požadovanou míru klidu a hlavně bezpečí. Nebudete se vy nebo vaše děti bát vracet se večer domů bez doprovodu? Parčík u zastávky je ve dne jistě příjemnou oázou, po setmění se však může změnit v místo, kam by člověk sám dobrovolně nevkročil.

Zaměřte se i na to, jak rušná je přilehlá komunikace? Budete si moci v létě otevřít okno? Je tu hluk jenom přes den, nebo i v noci? Co šum dálnice, kterou sice nevidíte, ale při posezení na zahradě slyšíte. Jízda vlakem může být pro mnohé romantickým zážitkem. Ovšem pokud vám vlak jezdí za domem každých deset minut a často houká, za pár dní je po romantice. Také tramvaje a jejich cinkání dokážou citlivějším jedincům znepříjemnit život. O letadlech, která vzlétají, nebo se chystají zanedlouho přistát nemluvě…

Důležitý je také stav ovzduší. Zjistěte si proto, odkud nejčastěji větry vanou? Prozradí vám, že v sousední vsi je prosperující vepřín, výkonná továrna či čistička odpadních vod. Zafouká-li odtud jednou do roka, dají se nad touto vadou na kráse nového bydlení přivřít oči. Ovšem běda, pokud odtud vítr fouká po většinu roku. A jistě není třeba připomínat, že na kopci je vždycky lepší vzduch než v údolí.

Máme pro vás připravené pokračování tohoto tématu, již příští týden.


Mohlo by vás zajímat