Kde (a jak) chci bydlet? Část 3.

Jak velký byt si pořídíme?

Kde (a jak) chci bydlet? Část 3.

Jak velký byt si pořídíme?

Dalším parametrem, který ovlivňují naše potřeby i stav peněženky současně, je volba velikosti bytu. O velikosti vypovídá počet pokojů či ještě lépe celková výměra obytné plochy v metrech čtverečních. Před konečným rozhodnutím, jak velký byt si pořídíte, si pokuste nejprve představit, kolik pokojů budete SKUTEČNĚ potřebovat. Odpovězte si na otázky typu: Opravdu se mi vyplatí pracovna jako samostatný pokoj? Které úložné plochy nutně potřebuji? Musím mít šatnu? Mohou mé děti spát společně v jednom pokoji? Stačí nám ráno jedna koupelna se společnou WC toaletou? Jsem ochotný každý den sklápět a rozestýlat lůžko v obývacím pokoji? Kam uložím rodiče (děti), kteří k nám jezdí na pravidelné a dlouhé návštěvy? Spí u nás často děti z prvního manželství?

Poté porovnejte své požadavky a finanční možnosti s odpovídající nabídkou bytů dané velikosti ve vybrané lokalitě.

Uvědomte si ale také, že s velikostí bytu rostou provozní náklady. Součástí bytové jednotky je vždy i podíl na společných částech bytového domu. Výše podílu pak určuje podíl majitele bytu na nákladech na správu, údržbu a opravy. Čím větší je tedy byt, tím větší jsou příspěvky do fondu oprav, na úhradu provozu a úklidu společných prostor a údržby zeleně patřící k domu.

Představy jednotlivců o velikosti bytu se mohou značně lišit: Jako minimální domov pro čtyřčlennou rodinu si můžeme představit byt ve velikostní kategorii 3+kk o 65 metrech čtverečních. Za příjemný byt pro čtyři osoby lze označit byt 4+kk se dvěma koupelnami, samostatnou toaletou a minimální plochou 100 metrů čtverečních. Čtyři nároční však užijí i bytovou jednotku 5+1 (a více) s plochou i 200 metrů čtverečních.

Dispozice bytové jednotky

Základem dispozice je orientace bytové jednotky. Ovšem i zde vše záleží na vašich představách. Zažitý ideál je následující: ložnice na východ, obývací pokoj na jih a západ, terasa na jih. Pokud však dáváte v létě přednost stínu a chladnějším místnostem a nechcete kvůli tomu investovat do klimatizace, nebraňte se severním stranám. Na terase obrácené na jihozápad se v horkých letních měsících, jaké u nás v posledních letech panují, nedá téměř vydržet. Markýza je pak nezbytností - ale neochrání zcela.

Jsou-li pro vás sluneční paprsky po ránu spíš dotěrným návštěvníkem než radostným impulsem vybízejícím k vyskočení z postele, volte ložnici na jinou než na východní stranu. Nebo se neobejdete bez těžkých tmavých závěsů či žaluzií či protisluneční fólie.

V nabídce realitních kanceláří najdete nejčastěji bytové jednotky s dvěma hlavními dispozičními směry: prostorově otevřené „lofty“ a uzavřené dispozice (standardní byt či mezonet) sázející na soukromí oddělených místností. Záleží jen na vás, ke kterému životnímu stylu se přikláníte. Opět je třeba říci, že velký vliv na volbu, zda loft nebo klasický byt bude mít existence dětí v rodině. Život s malými dětmi ve zvukově i vizuálně otevřeném prostoru (loftu) není příliš ideální.

Časté chyby

Samotný návrh dispozice bytu by měl v zásadě řešit a rozdělovat byt na klidovou noční zónu (ložnice) a pobytovou rušnou denní zónu (kuchyně a obývací pokoj). Tyto zóny by se pokud možno neměly navzájem rušit.

Bližší pravidla dispozičního uspořádání bytu by vydaly na samostatný rozsáhlý článek, proto se dnes zastavme jen u pár nejčastějších dispozičních chyb:

Většinou víme, kde bude v bytě kuchyně. S dostatečným předstihem si je ale potřeba rozmyslet její přesný návrh, a to včetně rozmístění spotřebičů (kvůli umístění vývodů digestoře, odpadu pro dřez atp.). Ušetříte si tím nákladné přestavby či bolestivé kompromisy, když se pak do hotových vývodů budete snažit navrhnout kuchyň vašich snů.

Zamyslete se i nad tím, zda opravdu chcete mít kuchyni a jídelnu propojenou s obývacím pokojem. Ne pro každou rodinu je toto řešení ideální. Má-li člen rodiny, který nejčastěji vaří, ve zvyku při této činnosti poslouchat rádio s klasickou hudbou, zatímco druhá osoba v obytném koutě sleduje každý sportovní přenos nebo nekonečný seriál a u jídelního stolu pod dozorem jednoho z rodičů píše domácí úkoly školák, dá se to v otevřeném prostoru realizovat jen s maximem tolerance a na všech stranách /nebo se sluchátky na uších/. Nemluvě o pracovní návštěvě, která na pohovce v obývacím pokoji překřikuje „koncert“ kuchyňského nádobí a pískání papiňáku.

Zkuste si také dopředu dobře promyslet, které věci, kolik a kde budete skladovat. Úložných prostor bývá často (spíš však vždy) málo, navíc vhodně koncipovaná šatna nám pak ušetří místo objemných skříní trvale zatěžujících původně vzdušný obývák.

Velmi častou chybou dispozičních návrhů bývají i malé vstupní prostory. Při odchodu a příchodu zde bývá nejen nejvyšší koncentrace lidí v bytě, ale také tu potřebujete odložit kabáty, bundy, boty, čepice, šály, deštníky… A nejenom někam odložit, měli bychom je mít také kde usušit, kam je uklidit.

Slabinou dispozičního řešení bytové jednotky mohou být (a hlavně v minulosti byly) průchozí místnosti (do ložnice můžete jít jen přes obývací pokoj atp.). Komunikační spojky v bytě (chodby) by měly být co nejkratší. Zvyšují nejenom množství nachozených kilometrů po bytě, ale často zabírají místo užitečnějším obytným místnostem. A v konečném důsledku zvyšují i cenu bytu, která je dána jeho plochou.

Nevhodná dispozice bytu samozřejmě nemusí být konečná, dá se změnit. Poraďte se - nejlépe s architektem – o možnostech změn či stavebních úprav. U starších bytů to samozřejmě představuje souhlas majitele a jednání na stavebním úřadu (nosné příčky vám ale stejně nikdo nepovolí bourat), u nových bytů tuto možnost zajišťují klientské změny. Před zahájením stavby vnitřních příček bytu bývají dispoziční změny často zdarma, protože pro investora znamenají jen minimální vícenáklady. Vždy stojí za to se developera/prodejce VČAS zeptat, DO KDY a o KTERÉ ZMĚNY je možné zažádat.

Nahoře, či dole? Balkon, nebo terasa?

Zejména u nabídek nových bytů platí pravidlo: čím vyšší podlaží, tím vyšší cena. Nejvyšší podlaží většinou sázejí na pěkný výhled z velké terasy, ale za tento byt většinou zaplatíte i luxusní cenu s tzv. daní z přepychu. Přesto je o tyto byty zájem a bývají vyprodány jako první.

Pokud zvažujete koupi bytu v přízemí, tedy v 1. NP, promyslete si, jak je zajištěna či jak zajistíte jeho bezpečnost. Vždy je důležité ověřit, jak bude vypadat parter – jak blízko vás budou oči zvědavců? Kudy budou jezdit a kde budou parkovat auta rezidentů a návštěvníků? Jaký bude celkový výhled a přístup světla? Nejsou stromy příliš blízko oken?

Dnešní doba s sebou přinesla i trend balkónů a teras; ty se také samozřejmě promítají do ceny bytů (pro orientaci - většinou polovinou ceny za metr čtvereční z ceny plochy bytu). Praxe ale může být jiná: na balkonu ve skutečnosti trávíme mnohem méně času, než jsme si původně představovali. Pokud jste rozhodnuti pro koupi bytu s balkonem, pak si ověřte, zda je dostatečně široký, aby se sem pohodlně vešel alespoň stůl se čtyřmi židlemi. Pokud ne, balkon se spíš stane květinovou zahrádkou (v lepším případě), kuřárnou nebo úložištěm nepotřebných věcí.

Oblíbené jsou také byty, které mají předzahrádky. Ty kompenzují přízemní polohu a často i násobí hodnotu bytu - přibližují totiž byt rodinnému domu se zahradou. Je však třeba si uvědomit, že nad vámi vždy někdo bydlí, kouká se a v horším (ale bohužel častém) případě vám na zahrádku zahazuje nedopalky a jiný odpad. Můžete se stát i nechtěným cílem soukromé dešťové přeháňky – to v případě, že balkon nad vámi je ozdoben množstvím květin v závěsných truhlících a majitel je hojně zalévá.

Kupujete-li takový byt v zimě a v těsné blízkosti zahrádky a vašich oken je sousedova zahrada se vzrostlými listnatými stromy, pamatujte, že kvůli jejich olistění se příděl světla pronikající do vašeho bytu a na pozemek může od jara významně snížit. A listí, které se na podzim zatoulá z vedlejší zahrady na vaši předzahrádku, také nebývá vítaným hostem.

Závěrem

Líná huba, holé neštěstí. Toto nepříliš korektní české přísloví má však pravdu. Než si s novým bytem či domem řeknete definitivní ANO, pokuste se získat reference na developera vybraného projektu. Poptejte se přátel a známých, zda nemají s danou společností zkušenost, zkuste si ji tzv. vygooglovat na internetu. Mnohé vám také napoví webové stránky projektu, jejich aktuálnost, dále doba, po kterou developer na trhu působí, množství a především kvalita staveb, které realizoval. Zprostředkovává-li prodej realitní kancelář, „proklepněte“ si i ji. Věnujte pozornost i způsobu, jakým s vámi zástupci dané společnosti komunikují, jak ochotně a rychle vám poskytnou informace a rady, když je o ně požádáte.

A úplně poslední rada na závěr: Rozhodně se nebojte na cokoli zeptat a nikdy se nenechte donutit do něčeho, co opravdu nechcete. Jde o vaše peníze a o váš spokojený život.


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?