Když je obývák zároveň vaší ložnicí

Při zařizování menších bytů se objevuje vždy stejná otázka, jak zužitkovat veškerý prostor. Zejména v případech, kdy je místnost nejen obývacím pokojem, ale i ložnicí. Tak kde začít?

Když je obývák zároveň vaší ložnicí

Nejnáročnější je řešení u bytů, ve kterých se snažíte spojit dva pokoje do jednoho. Poradíme vám, jak docílit toho, aby místnost působila vzdušně, světle a nepřeplácaně. Dávno minuly doby, ve kterých byla jediným řešením koupě nepohodlné rozkládací pohovky. Většinou zabírala zbytečně moc místa a k útulné ložnici měla také dost daleko. Naštěstí dnes existuje mnohem více možností. Začít můžete u multifunkčního gauče, nejrůznějších polic nebo vhodného osvětlení. Řešení je mnoho.

Nepotřebujete stěny, pokud máte závěsy

Žádoucí je v každém případě rozdělení zón. Pokud máte obývací pokoj a ložnici v jednom, pro zaručení klidného spánku je pro vás nejlogičtější jasně vymezit spací část, do které nepatří nic jiného, než místo na spaní a odpočinek. Tu druhou využijte na společný obývací pokoj, ve kterém skvěle pohostíte návštěvy nebo si zahrajete hry s rodinou. Nejméně nákladné je prostor oddělit závěsy. Zvolíte-li výraznější barvy, mohou prostor skvěle oživit a nahradit chybějící malbu na zdech. Naopak bílé či světlé textilie pokoj více rozjasní.

Toužíte-li po větším soukromí, můžete závěsy využít k ohraničení postele ze všech stran. Vytvoříte tak něco jako spací noru, speciálně pokud se rozhodnete pro zatemňovací závěsy. Váháte-li, která možnost vás zaujala více, zatemněte si jen dvě strany postele a zbytek nechte ležérně přepažený lehoučkou průsvitnou záclonou. Využijete tak všech výhod, které závěsy nabízí.

Méně je více

Klasické klišé, ve kterém se skrývá hluboká pravda. Myslete na to, že každý centimetr musí být využit účelně. Pracujte také se světlejšími barvami, sjednoceným nábytkem a podlahou. Vybírejte jemné doplňky. Nemáte-li místo pro objemné skříně s porcelánem, zkuste decentnější dekorace a méně objemné obývací stěny.

Hrajte si s nábytkem

Skříňky, komody, knihovny – nábytek potřebujete v obýváku i v ložnici. Proč byste z nich tedy neměli vytěžit maximum? Volte obecně multifunkční kousky nábytku. Ideální jsou vestavěné skříně s posuvnými dveřmi, police nebo univerzální regály, které můžete využít i pro oddělení jednotlivých zón. Podobně může také posloužit stylový odkládací stolek, který můžete využít jako konferenční stůl k sedačce a večer si jej posunout k lůžku.

Pro ideální večerní atmosféru se nebojte volit i osvětlení v podobě výraznějších stojacích lamp. Mohou podtrhnout vzhled obývacího pokoje, zároveň je skvěle využijete při večerním čtecím koutku v posteli.

Na rozkládací gauč nemusíte zapomenout

Pokud nejste odpůrcem rozkládacích pohovek a gaučů, dnešní možnosti vám dovolí i toto řešení pojmout elegantně a stylově. Nemusí pro vás představovat tu nejzazší možnost, naopak. Můžete gauč využít jako základní prvek obýváku a udělat z něj centrum celé místnosti. V tomto ohledu na něm nešetřete. Nezapomeňte, že byste měli zvolit takový kus, který se bude jednoduše rozkládat, nebude vyžadovat žádnou složitější manipulaci, a co je nejdůležitější – bude v něm zakomponována kvalitní matrace, na které můžete pohodlně a bez obav spát každý den bez sebemenšího pocitu nepohodlí. Většina rozkládacích sedaček zároveň nabízí úložný prostor pro vaše lůžkoviny, ale lepší je se raději přesvědčit.

Ač se může zdát někdy spojení ložnice a obývacího pokoje jako neřešitelný problém, vůbec se jej nemusíte bát. Vyladíte-li si místnost podle svých představ, budete se v ní cítit skvěle nejen při spánku, ale také při společenském večeru s přáteli. A hosté si přitom nemusí vůbec všimnout, že právě sedí na vaší posteli.

Vše potřebné pak najdete u nás v sekci Nábytek.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.