Když je pánem bytu kočka

Uzpůsobte vaší kočce byt tak, aby byla co nejspokojenější. Poradíme vám, jaké vybrat škrabadlo nebo pelíšek. A také jak byt chytře zorganizovat tak, aby byla kočka v sedmém nebi. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Když je pánem bytu kočka

Kočičky vyžadují pozornost, a to nejen při hraní, ale také při zařizování bytu. Chtějí svůj pelíšek, škrabadlo a všemožné vychytávky. Myslete při zařizování na svého mazlíčka a nakupte chytře.

Mějte kočku v bezpečí

Všichni víme, co se o kočkách říká. Jakmile si nějakou domů pořídíte, přestáváte doma vládnout. Vaše éra končí a začíná éra kočičí. Aby byl vládce vašeho domova vždycky spokojený a k vám smířlivý, musíte mu byt trošku přizpůsobit. Začněte tím, že se poohlédnete po možných nebezpečích. Aby se váš mazlíček nezranil, pokuste se zajistit všechna místa, kde by se zvíře mohlo zaklínit nebo odkud by mohlo nebezpečně spadnout (například pokud máte v bytě světlík) a podobně. Jakmile bude váš byt na zvířátko připraven z hlediska bezpečnosti, můžete se vrhnout na jeho vylepšování.

Zachraňte si křesla

Mějte na paměti, že vychytávky do bytu nepořizujete jen pro zvíře. Snažíte se především zachránit si věci, které máte rádi. A to hlavně čalouněná křesla, taburetky, sedací soupravy a v některých případech dokonce židle nebo stoly. Kočky jsou šelmy a potřebují si obrušovat drápky. Takzvané kočičí škrabadlo si dejte do takové místnosti, kde nebude kočička sama. Třeba do obýváku nebo do dětského pokoje. Škrabadla neboli stromy vyžadují prostornější místnost. Jedná se v podstatě o stojan, zpravidla dřevěný, který má na sobě umístěné různé pelíšky, plochy k odpočinku a další vychytávky. Pokud nemáte doma prostor na klasické škrabadlo, můžete si vybrat z jiných variant. Škrabadla se dají pořídit závěsná, třeba na topení nebo na stěnu. Nezaberou prakticky žádné místo a zachrání vám nábytek.

Vyberte pohodlný pelíšek

Kočky si v bytě pravděpodobně samy určí, kde je pro ně spánek nejpříjemnější. Některé rády spí na škrabadle, jiné vám klidně usnou na topení. Vždy je ale lepší mít pro ně připravený pelíšek. Vybírejte takový, který se vám bude snadno přemisťovat a dbejte na to, aby byla možnost jej prát. Přestože jsou kočky čistotné, mít možnost pelíšek vyprat neuškodí. Je jen na vás, jestli svému miláčkovi vyberete plyšovou boudičku nebo jen polštář. Důležité je vyčlenit v místnosti takový prostor, který bude pro kočku znamenat klidné místo, na kterém se může bezpečně uložit ke spánku.

Tip: Téměř cokoliv pro vaši kočku najdete zde.

I kočky potřebují záchod

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. I domácí mazlíčci potřebují toaletu. Se psem vyběhnete ven, kočičkám je ale důležité zařídit záchod doma. Aby vás tahle věc obtěžovala co nejméně, vyberte si kočičí záchod, který vám celý tento proces usnadní. Velikost toalety vybírejte podle velikosti kočky. Měla by se v ní pohodlně otočit a být schopná v ní pořádně hrabat. Z pohledu majitele jsou nejvhodnější kryté toalety. Některé kočky ale k tomuto řešení nemají důvěru. Pokud tu svou ale od kotěte učíte, že krytou toaletu musí používat, nenarazíte na žádný odpor. I když by vás to možná hned nenapadlo, kočka také potřebuje své soukromí. Proto toaletu umístěte například na chodbu, do koupelny nebo do předsíně. Nezapomínejte také na pravidelné čištění. Toaletu vynášejte alespoň jednou denně a stelivo měňte cca každé dva až čtyři týdny podle potřeby a kvality steliva. Méně kvalitní vyžadují pochopitelně častější výměnu. A nezapomínejte na to, že čím více budete o toaletu dbát, tím větší máte šanci vyhnout se nehodám!


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.