Když si představenstvo dělá, co chce...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat, když si naše představenstvo dělá, co chce? Probíhají tu neodsouhlasené rekonstrukce, nikdo s námi nekomunikuje a já netuším, na koho se obrátit. V představenstvu máme 3 lidi, jeden už utekl, takže zbývají dva a ti si dělají, co chtějí. Prosím, řešil někdy někdo takovou situaci?

Když si představenstvo dělá, co chce...

Odpovídá Mgr. Jan Eisenreich z SVJpravnik.cz:

Problémy se členy statutárních orgánů SVJ/BD nejsou v praxi ničím výjimečným. Nicméně se nabízí hned několik možností, jak tyto situace řešit. Určitě bychom doporučovali primárně probrat špatnou činnost představenstva na členské schůzi, která jako nejvyšší orgán družstva představenstvo volí a odvolává. Všichni členové družstva by se pak měli na schůzi dožadovat od představenstva informací k rekonstrukcím a případně rovnou rozhodnout o tom, že představenstvo odvolají.

V krajních případech pak samozřejmě existuje možnost obrátit se na civilní soud, případně na orgány činné v trestním řízení, pokud by se svým jednáním členové představenstva dopustili např. trestného činu zpronevěry. Z vlastních zkušeností vím, že před tímto radikálním krokem je vhodné zaslat oficiální výzvu, ideálně vyhotovenou advokátem, ve které se upozorní na možnost žaloby či trestního stíhání. Členové statutárních orgánů většinou na takovou výzvu rychle reagují a sjednají nápravu.

S pozdravem a přáním pěkného dne,

Mgr. Jan Eisenreich

www.svjpravnik.cz

Ladislav Drha, advokátní kancelář s.r.o.

Václavské nám. 802/56, 110 00 Praha

tel.č. 727835270


Mohlo by vás zajímat