Klimatizace do bytu: vyplatí se a jakou vybrat?

Teploty se v paneláku dokáží v letních měsících vyšplhat nekomfortně vysoko. O pořízení klimatizace jste už proto alespoň přemýšleli. Jakou ale do bytu pořídit a vyplatí se její pořízení? Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Klimatizace do bytu: vyplatí se a jakou vybrat?

Chtěli byste si letní měsíce užít v příjemnějších teplotách a nebudit se v noci zpocení? Pořízení klimatizace do bytu se stává čím dál více běžnou záležitostí. Kromě ochlazení pomůže klimatizace s nadměrnou vlhkostí, čistí vzduch od prachu a bakterií i třeba tabákového pachu, a navíc můžete zvolit takovou, kterou využijete v zimních měsících jako topení.

Proč si klimatizaci pořídit

Hlavní důvod, který vás přesvědčí pro koupi klimatizace je zajisté tepelný komfort, ať už se jedná a chlazení prostoru v letních měsících, nebo případně i vyhřívání v zimním období. Oproti přímotopům je spotřeba třetinová. Pokud bydlíte v přízemí, kde je větší vlhkost, oceníte, že vás klimatizace této vlhkosti zbaví a nebudou se vám v bytě tvořit plísně. Vhodné je koupi zvážit i v případě, že jste alergici, protože čistí vzduch od prachu i bakterií, které bývají častým alergenem.

Jaký zvolit druh klimatizace

Na výběr máte z několika druhů. Nejobecnější dělení je na mobilní nebo pevné klimatizace. Mobilní je levnější, nemusí se instalovat do zdi a nemá žádnou vnější jednotku, což oceníte zejména v bytě bez balkonu. Také je snadno přenosná, takže snadno vychladíte tu místnost, kde je to zrovna žádoucí. Nevýhodou je ale vyšší hlučnost.

Pevná, někdy také nazývaná splitová, se skládá ze dvou jednotek. Jedna část je vnitřní a druhá venkovní. Co se týká teplotního komfortu, spotřeby i dalších funkcí, vyplatí se vám v případě častého používání sáhnout po pevné klimatizaci. Tu můžete najít i ve variantě multi-split, kdy pomocí jedné venkovní jednotky zvládnete regulovat teplotu až 5 místností.

Výkon a další parametry

Jen správně zvolená klimatizace vychladí a případně ohřeje místnost dostatečně. Optimální výkon si vypočítáte snadno – vynásobte si rozměry pokoje s výškou stropu. Na 1 m3 je pak ideální zvolit 30 wattů výkonu. Lepší je vybrat ale o něco větší výkon, nikdy ne naopak.

Průtok vzduchu by měl být 500 m3/hod a vyšší. Takový průtok dokáže ochladit i velké místnosti bez problému. Pro občasné ochlazení menších místností můžete volit vzduchový průtok 200 m3/hod, ale pro pravidelné používání je tato hodnota spíše nedostatečná.

Kondenzát je vedlejší produkt ochlazování. Způsoby jeho odvodu jsou dva, buď můžete zvolit klimatizaci s automatickým výparníkem, u kterého vlhkost odchází ven spolu s horkým vzduchem, nebo klimatizaci s nádržkou.

Cena versus spotřeba

Platí pravidlo, že dražší jednotky mívají nižší provozní náklady. Proto před pořízením dobře promyslete, jak často a k jakému účelu budete klimatizaci používat. Pokud se chcete chladit jen v nejteplejších dnech, dražší a úspornější jednotky se vám v penězích jen tak nevrátí. Vhodnější jsou spíše mobilní klimatizace. Nejúspornější modely pro časté použití najdete s označením inverter, které jsou specifické tím, že dokáží regulovat výkon kompresoru a tím snížit náklady až o 40 %.

Cenu ovlivňuje i výkon, počet jednotek a také množství filtrů. Filtry zachytí bakterie i pachy, ale ne vždy je maximální filtrace potřebná. Zejména pokud nejste alergici nebo doma nekouříte. Filtry totiž omezují průchod vzduchu a jednotka je pak hlučnější a má i vyšší spotřebu. Filtry je potřeba čistit a po čase i měnit, takže se jedná o další náklad.

Montáž klimatizace v paneláku

Montáž pevné klimatizace se neobejde bez vedení potrubí ven. Ideální případ je takový, že se zaseká do zdi, to ale v panelácích ne vždy jde. Pokud tato varianta není možná, lze vést potrubí po povrchu, což ale nepůsobí esteticky. Potrubí proto můžete schovat pod sádrokarton nebo rovnou do podhledů.

Venkovní jednotka se umístí na balkon nebo pokud bydlíte v posledním patře, je možné ji se svolením družstva nebo společenství vlastníků umístit na střechu. V případě, že balkon nemáte, dá se klimatizace umístit pod okno na speciální konzole, k tomu je ale opět potřeba souhlas vlastníků. Informujte i příslušný stavební úřad, který vám řekne, jestli potřebujete povolení nebo ohlášku.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.