Konec graffiti na Praze 3!

Trápí vás posprejované zdi na vašem domě? Městská část Praha 3 přišla s řešením pro majitele domů, které se vyskytují na jejím území. Graffiti jim z domů zdarma odstraní – stačí se přihlásit do programu Antigraffiti. Opravdu je to tak jednoduché, jak to zní. Na téma jsme zpovídali starostku městské části, Ing. Vladislavu Hujovou.

Konec graffiti na Praze 3!

Jak jste přišla na nápad zavést program AntiGraffiti do Vaší městské části?

Naše městská část je hodně specifická a má své nepopiratelné kouzlo. Bohužel je také hodně zatížena vandalismem, kdy jsou posprejovány fasády historických domů. Cílem Antigraffiti programu je na náklady městské části odstraňovat nevzhledné čmáranice z fasád nemovitostí, jejichž majitelé se přihlásili do tohoto programu. V minulosti jsme se snažili vykázat sprejery do míst, kde by mohli svou tvorbu legálně provozovat, ale tento krok se osvědčil pouze částečně. Stále zůstává dost vandalů, kteří z různých důvodů nelegálně poškozují cizí majetek. Proto jsem ráda, že rada městské části podpořila můj návrh Antigraffiti programu, jehož cílem je zlepšit vzhled veřejného prostoru, pomoci majitelům domů a zvýšit prestiž městské části.

Přístup na cyklostezku pod Vítkovem - před a po vyčištění (zdroj foto: Městská část Praha 3)

Bylo těžké vyčlenit peníze v rozpočtu?

Dříve městská část poskytovala dary z fondu obnovy a rozvoje až do výše 0,5 mil. korun pro jednoho žadatele, nyní se poskytují jen návratné půjčky, případně si mohou zájemci zažádat o dotace z programu pro oblast památkové péče. Za ušetřené prostředky na darech jsme vyhlásili výběrové řízení na odbornou firmu, která bude graffiti odstraňovat. Předpokládané náklady na čtyřletý program jsou odhadovány na 28 mil. korun.

Jak hodnotíte dosavadní průběh? Funguje vše tak, jak jste si představovala?

Nejobtížnější bylo získat stanoviska Odboru památkové péče MHMP k domům nacházejícím se v památkové zóně. Na ta jsme čekali několik měsíců. Teprve teď v září jsme díky přípisu Ministerstva kultury, že nemusíme mít souhlas každého majitele bytu v domě, který byl do programu přihlášen, dostali první závazná stanoviska pro tuto oblast a mohlo tak začít odstraňování graffiti i na tomto území městské části. Fungování samotného odstraňování graffiti probíhá bez problémů.

**Odstraňování graffiti (zdroj foto: Městská část Praha 3)

Kolik žádostí se Vám dosud od majitelů nemovitostí sešlo? Stíhá firma graffiti odstraňovat?

Do Antigraffiti programu se doposud přihlásilo 981 majitelů nemovitostí na území Prahy 3. Téměř 200 objektů se nachází v ochranném pásmu památkové rezervace a na 120 z nich již máme vydané závazné stanovisko. Čištění fasád již probíhá a bylo vyčištěno 1500 m², u některých domů i opakovaně. V památkové zóně je přihlášeno téměř 800 domů a na 525 z nich již několik měsíců leží žádosti u památkářů, bez jejichž stanoviska nemůžeme provádět čištění.

Na co by se měly zaměřit ostatní městské části, které by chtěly podobný program spustit.

Některé městské části se také věnují odstraňování graffiti, ale žádná v takovém rozsahu jako Praha 3. Po několikaměsíčním jednání s památkáři se nám podařilo dohodnout jasnou metodiku povolování odstraňování graffiti v památkové zóně a já věřím, že ostatní městské části se budou Prahou 3 inspirovat.

Více info o programu Antigraffiti

Děkujeme za rozhovor paní starostce a přejeme co nejméně umělců, kteří se potřebují realizovat na cizím majetku.


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!