Konference Bezpečný bytový dům 4.0 přinesla nečekaný ohlas!

Každodenní pracovní povinnosti, sport, rodinné starosti a radosti, relax, odpočinek nebo cestování. To je náplní valné většiny současné společnosti. Což je samo o sobě v naprostém pořádku. Statisticky však, v dnešní době, každý třetí občan České republiky bydlí v bytovém domě. Při rychlém životním stylu, zvětšujících se „společenských nůžkách“, rostoucí oblibě individuality mladých, a také přílivu cizinců za prací to znamená změnu prostředí, zvyklostí a skladby obyvatel. Jinými slovy více spěcháme, „sousedsky“ komunikujeme méně a chráníme si své soukromí i za cenu, že se odcizujeme okolí, ve kterém žijeme.

Konference Bezpečný bytový dům 4.0 přinesla nečekaný ohlas!

To má obrovský dopad na bezpečnost v lokalitě, zvláště, pokud bydlíme v bytovém domě (v rámci SVJ/BD), což si mnohdy sami ani neuvědomíme. Své o tom ví kriminální služba vyšetřování Policie ČR, jejíž zástupci informovali o novodobých trendech nárazově stoupající majetkové trestné činnosti zaplněnému sálu předsedů a statutárních orgánů z řad uživatelů portálu Sousedé.cz.

Největší podíl na tom mají nově zahraniční gangy organizovaného zločinu, tipující si vybrané oblasti a lokality, kde provedou masivní zátah a poté odcestují ze země. Dále také vzrůstá fenomén pachatelů z řad osob závislých na OPL (omamné a psychotropní látky), které nezastaví v daném okamžiku takřka nic, natož kamerový systém.

Proto je velice důležité, aby byla bezpečnost bytového domu řešena komplexně a veškerá riziková místa objektu byla ošetřena ve vzájemně vyvážené soustavě certifikovaných bezpečnostních produktů s příslušnými certifikáty průlomové odolnosti. Dalšími faktory, které vstupují významně do situace, je například počet bytových jednotek a podíl seniorů v domě – z hlediska výběru vhodných typů produktů zabezpečení a možností jejich vzájemného řešení a kombinací.

Pro tyto účely představil cechmistr Cechu mechanických zámkových systémů ČR tzv. Katalog doporučených výrobků, ze kterých je možno bez obav vybírat nejen produkty ale zejména realizační firmy z řad členů cechu, kteří objekt umí odborně a kompletně zabezpečit, provést montáž i následný servis.

Odkaz na katalog naleznete ZDE.

Doporučujeme také stažení nové mobilní aplikace Zabezpečte se (na iOS i Android ke stažení zdarma), která Vám poradí a doporučí normy a certifikace, i celé sestavy produktů, ve výčtu rizikových míst bytových domů, která byste měli na vašem objektu minimálně zkontrolovat, respektive řešit.

Nedílnou součástí moderního bezpečného bytového domu je pak bezpečný on-line komunikační prostor a chytré funkce, který představila jednatelka Sousedé.cz, Zlata Botero. Uvedla také novinky, jež Sousedé chystají na jaro 2020. Mezi ty nejvýznamnější patřilo Online hlasování, novinka na trhu v plně právně uznatelném – jediném skutečně ON-LINE – nástroji k pohodlnému hlasování odkudkoliv, i z mobilního telefonu, čímž šetříte svůj čas i peníze.

Více o online hlasování ZDE.

Z celé konference byl pořízen videozáznam se všemi přednáškami a také s možností stáhnout si všechny prezentace. Videozáznam byl pořízen díky tiskovému oddělení Ministerstva vnitra ČR, kterému za spoluorganizaci velice děkujeme.

Poděkování náleží také všem přednášejícím, zejména JUDr. Tomáši Koníčkovi (MVČR), Plk. Ing. Michalu Hermovi a Kpt. Janu Kubánkovi (PČR), Zlatě Botero (Sousedé.cz), Ing. Petru Koktanovi (AGA), Bc. Danielu Šimandlovi a Tomáši Pospíšilovi, MBA (CMZS).

Videozáznamy a podklady ZDE.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.