Kuchyně - pracovní deska je základem

Výběr nové kuchyňské sestavy byste neměli v žádném případě uspěchat. K tomu, aby nové vybavení nezklamalo ani nejnáročnější, je důležité, aby odpovídalo rozměrům a tvaru kuchyně.

Kuchyně - pracovní deska je základem

Již před nákupem musíte mít proto dobře promyšleno, kde bude varná, mycí, pracovní část, jaké umístění spotřebičů je pro vás nejvýhodnější.Přitom hrají důležitou úlohu například i takové skutečnosti, zda šéfkuchařka, či šéfkuchař je levák nebo pravák. Designem by kuchyňská sestava neměla korespondovat pouze s jídelním koutem, ale i stylem vybavení ostatních místností. Důležité je také odvětrání, a to především v nových kuchyních, neboť jsou často propojeny s dalšími obytnými místnostmi.

Nešetřete na pracovní desce - patří k nejzatěžovanějším plochám v kuchyni. Důležité je její ukončení u zdi, ale také po stranách. Pokud se do základu na bázi dřeva dostane voda, deska nabobtná a bude ji nutné vyměnit.

Osmdesát procent volí lamino

Podle prodejců kuchyní ve více než osmdesáti procentech volí jejich zákazníci laminované kuchyňské pracovní desky. Důvodem je kombinace příznivé ceny a kvality a možnosti výběru z desítek dezénů. Nejčastěji kupujeme vzory dřeva a kamene. Jádro desky tvoří dřevotříska, povrch je potažen odolnou laminátovou fólií. Vlastnosti laminátových desek můžeme bez rizika prověřit všemi běžnými kuchyňskými pracemi. Povrch odolává teplotám až do 180°C a je odolná vůči poškození. Rozhodující je kvalita hran – z celé pracovní desky právě ony procházejí největší zátěží. Atraktivní je kombinace laminátové desky s hranami z jiného materiálu – například z nerezu.

Nerezový povrch je exkluzivní

Materiálem, který je v moderních kuchyních v posledních letech stále častěji využíván, je nerez. Zatímco u kuchyňských spotřebičů jsme si na něj již dávno zvykli a vyhledáváme je pro jejich exkluzivnější vzhled, pracovní plochy z nerezu jsou spíše výjimečné. Setkáme se s nimi v moderních, designových kuchyních s prvky minimalismu. Efekt je vykoupen pouze vyššími nároky na údržbu – na trhu jsou však již běžně k dostání účinné čisticí prostředky. Nerezový povrch pracovní desky je odolný a dobře snáší vysoké teploty.

U přírodního kamene oceníme odolnost

Také přírodní kámen na pracovní desce má pro nás punc výjimečnosti a exkluzivity. Oceníme tvrdost a mechanickou odolnost, kdy deska snese i přímý styk s nožem a dalšími kuchyňskými pomůckami. Z negativních vlastností bychom měli zmínit určitou křehkost. Přírodní kámen je pórovitý materiál, proto musíme počítat také s nasákavostí. Z přírodních materiálů je nejvhodnější žula. Za pracovní desku z přírodního kamene zaplatíme zhruba od 5 000 Kč/bm výše. Což je cena opravdu vysoká.

Umělý kámen také není k zahození

Pocit, jako by byl z přírodního materiálu,navozuje technistone. Ten se skládá z drceného tříděného granitu a křemičitého písku, kde jako pojivo je použita kvalitní polyesterová pryskyřice. Může být doplněn zrcadlovými střepy a je dobarvován pigmenty. Je to vysoce odolný materiál, nízkonasákavý, mrazuvzdorný, se zvýšenou odolností proti mechanickému poškození

Přednosti dalších materiálů

Ne vždy zcela jednoznačnou kategorii představuje umělý kámen. Na trhu jej nabízí řada výrobců. Z obchodních názvů jsou neznámější corian, hi-macs, kerrock, technistone, silgranit a fragranit. Tyto materiály jako jediné nabízejí prakticky neomezené možnosti tvarového zpracování. Kromě libovolných oblouků do nich lze i frézovat hrany, žlábky a podobně. Předností je bezespárové spojování, unikátní je možnost vytvarování i dřezu, opět bez jakéhokoliv viditelného přechodu na pracovní desku. Vzhledem k tomu, že se jedná o materiál zcela neporézní a nenasákavý, je udržování pracovní plochy velmi snadné a deska je zcela hygienicky čistá. Další z předností jsou i velmi široké možnosti vzhledu. Škála barev je doplněna velmi věrnými dekory kamene.

Dřevo je dřevo

Stále je ještě mnoho lidí, kteří nedají dopustit na poctivé, masivní dřevo. Ačkoliv i s tímto materiálem se můžeme u kuchyňských pracovních desek setkat, řadíme jej do kategorie méně četných a luxusních záležitostí. Tyto pracovní desky se vyrábí z tvrdého dubového nebobukového dřeva s povrchem upraveným voskem nebo oleji. Pozor musíme dát na mechanické poškození i na styk s vysokou teplotou, stejně tak dřevěné kuchyňsképracovní desce škodí vlhkost. Rovněž jako u podlah, lze i dřevěnou pracovní desku renovovat přebroušením, vzhledem k prašnosti a již jmenovaným vlastnostem to ale nebývá příliš efektivní.

Text: Veronika Drašnarová

Foto: archiv firem Bint, Nadop, Rako a Sconto


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.