Kupujte jen to, co váš dům skutečně potřebuje

Jediná prokazatelně 10 let fungující ochrana fasády proti UV záření, plísním, řasám, prachu a špíně je založena na procesu fotokatalýzy. Na trhu můžete ovšem narazit i na výrobky „s fotokatalytickým efetem“. Jsou levnější, to je fakt. Ale fungují tak, jak očekáváte?

Kupujte jen to, co váš dům skutečně potřebuje

Při investování je potřeba se rozhodovat co nejefektivněji. A nová fasáda je už pořádná investice. Statisíce korun u rodinného domku, miliony u velkého bytového domu. Kdo si uvědomí, že ji musí udržovat v dobrém stavu, má na výběr z několika možností. Jen jedna z nich ovšem funguje na celé spektrum škodlivých vlivů.

Je to fotokatalytická impregnace fasády, která je českým patentem a jmenuje se FN Nano, případně Finalit. Na její samočistící schopnost dává výrobce 10 let záruky, kterou samozřejmě poskytuje také Fasádní servis, který tyto přípravky pro ošetření fasád používá. Všechny ostatní způsoby ochrany fungují kratší dobu, nechrání proti celému spektru vlivů, nebo nemají za sebou tak dlouhé nasazení v běžném provozu, jako právě FN Nano a Finalit.

Zvláštní kategorií jsou přípravky „s fotokatalytickým efektem“. Co znamená tahle slovní ekvilibristika? Že nejde o skutečně fotokatalytický výrobek, který si s nečistotami i UV zářením poradí na základě stejnojmenného fyzikálního procesu, který třeba Wikipedie popisuje zde. Přípravek s „fotokatalytickým efektem“ jen dosahuje podobných výsledků v některých parametrech. A podobných výsledků dosahuje na základě přidaných chemických látek, jejichž účinnost časem vyprchá.

Chemické biocidní látky, které se do impregnačních přípravků přidávají kvůli hubení řas a plísní, vydrží na fasádě působit tři, maximálně pak pět let. Jejich účinek navíc průběžně slábne, jak průběžně ubývá chemických látek. Čili impregnace „s efektem“ se prostě jen tváří, že je něco jiného. Jen u ochrany fasád na to lidé přicházejí později, než by na to přišli třeba u auta. Protože o autu „s rychlostním efektem“, nebo o autu „s bezpečnostním efektem“ byste pravděpodobně neuvažovali ani chvíli. Protože rychlé, ani bezpečné nebude.

Stejný rozdíl je i mezi fotokatalytickou ochranou fasády a ochranou s „fotokatalytickým efektem“. A ještě je tam jeden rozdíl. Skutečná fotokatalýza na plášti budovy stojí víc, než ostatní prostředky ochrany, to je fakt. Ale vydrží podstatně déle. Ochranu na bázi chemie (která navíc nechrání proti UV záření), potřebujete opakovat každé tři až pět let. Fotokatalytickou ochranu nejdřív za 10 let. Takže vám vydrží dva až třikrát déle. Navíc se zárukou.

Fasádu ošetřenou prostřednictvím FN Nano navíc už díky její samočisticí schopnosti nemusíte nikdy nechávat mýt. To už samo o sobě prodlužuje její životnost, protože nedochází k odírání jejího povrchu tlakovou vodou, již většina čistících firem používá.

Úvodní foto: Fasádní servis - Při jakékoli práci na fasádě, k ní musí být prováděcí firma maximálně šetrná. Proto pracovníci z Fasádního servisu používají vysokozdvižné plošiny.


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?