Kvalitní spánek na prvním místě, pořiďte si novou matraci

Existuje spousta věcí, které můžeme udělat pro to, aby se nám lépe spalo. Někdo krásně usne po sklence vína a někdo po meduňkovém čaji. Někdo si rád zajde na večerní procházku. Co ale zafunguje spolehlivě pro každého je kvalitní matrace. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Kvalitní spánek na prvním místě, pořiďte si novou matraci

Proč byste na matraci neměli šetřit

Zařizování bytu je finančně náročné, to je zkrátka fakt. A každá věc, na které se dá ušetřit je jako dar z nebes. Matrace mezi ně ale v žádném případě nepatří. Především proto, že bychom měli spát na matraci jako na obláčku, měla by z postele udělat to nejpohodlnější místo ve vesmíru. A pak taky proto, že nekvalitní matrace je hazard se zdravím a s tím se hazardovat nemá za žádných okolností. Kvalitní matrace a tím pádem kvalitní spánek přináší výhody v nejrůznějších oblastech. Můžeme být díky němu více odpočatí, plní energie, zlepší se nám nálada a i intimním okamžikům dobrá matrace pomůže.

Komu matraci kupujete?

Samozřejmě, že kvalitní spánek si zaslouží každý člen rodiny. Nemůžeme ale všem koupit ten stejný kousek, protože každému vyhovuje něco jiného. Miminka nejvíc ocení přírodní materiály, jako jsou například kokosová vlákna nebo mořské vlasy a to především kvůli prodyšnosti. Větším dětem a puberťákům vyberme něco pevného a tvrdšího pro pevnou oporu páteře. Naopak seniorům se doporučuje pohodlnější měkčí matrace s vyšším profilem, aby se jim z postele vstávalo co nejsnadněji. Pro seniory se dokonce vyrábí kousky, které jsou antidekubitní, čili chrání před proleženinami. Dospělí si můžou vybrat prakticky cokoliv, výrobci myslí v dnešní době opravdu na každého a každý by měl při výběru myslet především na sebe a své preference.

Zorientujte se v typech a tvrdostech

Věčná otázka, jaký typ a jakou tvrdost matrace bychom měli zvolit? Už jsme trošku nastínili, který člen rodiny by mohl ocenit jaký typ. Jakmile se ale na svět matrací podíváme více zblízka, pochopíme, že je to mnohem komplikovanější. Tvrdostí existuje celkem zhruba sedm a právě tvrdost je vždy spojována s materiálem.

Když začneme od těch nejměkčích, tak jde především o latex nebo studenou pěnu. Častá je takzvaná paměťová nebo líná pěna, která se velmi dobře přizpůsobuje anatomii těla, a tudíž zabraňuje otlakům.

Největší zastoupení mají středně tuhé matrace. Ty mohou být ze stejných materiálů, z různých pěn, ale patří k nim také pružinové a taštičkové matrace, ty jsou neuvěřitelně vzdušné a hlavně prodyšné. V taštičkových matracích je spousta pružin a jsou určeny na denní používání, pružiny jako takové už patří spíše na chatu a občasné spaní.

Tužší matrace jsou určené především lidem s vyšší hmotností, představují větší podporu pro páteř a déle vydrží. Vyšší tuhosti lze docílit použitím přírodních materiálů, kokosových vláken, výztuží z koňských žíní nebo opravdu tuhou paměťovou pěnou.

Výbornou inovací jsou matrace s dvojí tuhostí. Občas prostě tělo potřebuje měkkou postel, kde se člověk pořádně zrelaxuje a jindy se zase potřebuje vyspat tak, aby se ráno vzbudil kvalitně odpočatý. Dvojí tuhost tohle nabízí a k dostání je za jednu cenu. Stačí jen otočit.

Zvolte vhodné doplňky

K prodloužení životnosti matrace je potřeba myslet na to, čím ji doplnit. Není to ta nejmenší investice, a tak je logicky třeba, aby co nejdéle vydržela. Nejjednodušší ochranou je snímatelný potah, který se dá vyprat. Přestože si myslíme, že přece kvůli nové drahé matraci nebudeme v posteli snídat ani pít před spaním čaj, její pohodlnost bude přesně k těmto věcem vybízet. Snadno lze však ušpinění předejít právě vhodným potahem a může být i vylepšený, třeba přidáním složek aloe vera nebo mentolem. A aby se matrace příliš rychle neproležela, může být prostor pod ní vyztužený kvalitním roštem, který podpoří také její odvětrávání. Zkrátka ve světě matrací je z čeho vybírat a možnosti jsou takřka nekonečné.


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.