Máte obavy z výkonových smluv pražských dodavatelů tepla?

Dodavatelé tepla v Praze používají při platbách za teplo dvousložkový systém. Doposud byly se zákazníky uzavírány tzv. množstevní smlouvy, ve kterých byla kromě platby za skutečně odebrané teplo i stálá platba za předem sjednané roční množství tepla. Nyní oba hlavní dodavatelé tepla (Pražská teplárenská i Veolia) přecházejí na tzv. výkonové smlouvy, kde položku za stálé platby představuje sjednaný výkon.

Máte obavy z výkonových smluv pražských dodavatelů tepla?

Naprostá většina zákazníků má ale obavy, že s touto novou smlouvou budou v budoucnu za teplo platit víc, než doposud. Jsou skutečně tyto obavy oprávněné? Na to jsme se zeptali Ing. Richarda Vondráčka, pražského zástupce společnosti WILKOP – trade, která se již více než dvacet let zabývá problematikou optimalizace nákladů na vytápění.

PODSTATA VÝKONOVÝCH SMLUV

„Na rozdíl od množstevní smlouvy, kde stálou platbu představuje předem sjednané roční množství tepla, tak u výkonových smluv je výše stálé platby definována sjednaným výkonem“, poznamenal hned v úvodu Richard Vondráček. Při přechodu z množstevní na výkonovou smlouvu se výše sjednaného výkonu určuje dodavatelem tepla a to výpočtem z celkových ročních spotřeb tepla. „Ovšem pro další období, hned v druhém roce od uzavření výkonové smlouvy je hodnota sjednaného výkonu určena na základě maximální odběrové špičky tepla v rámci tzv. čtvrthodinového maxima a to ve třech měsících topné sezóny, kdy odběrové špičky registruje kalorimetr“, dodal Richard Vondráček. Čím vyšší odběrová špička, tím vyšší je stálá měsíční platba za sjednaný výkon.

JAK ZAJISTIT BEZPROBLÉMOVÝ PŘECHOD NA VÝKONOVOU SMLOUVU

„Pokud nemá odběratel tepla na vstupu do domu zařízení na omezení odběrových špiček, tak obavy z výkonové smlouvy jsou víc než oprávněné, neboť stálé platby za sjednaný výkon budou zbytečně vysoké díky velkým odběrovým špičkám“, konstatuje Richard Vondráček.

Tyto špičky vznikají vždy při přerušovaném odběru nebo dodávce tepla a kladou značné nároky na záložní zdroje tepla. Podrobnosti o odběrových špičkách

„Náš patentovaný systém patní regulace EKOREG – BXC s aplikací Visual WEB nejen že optimalizuje celkovou spotřebu tepla, ale je také vybaven speciální funkcí Power Limit, která zákazníkovi garantuje, že během topné sezóny nebude překročena hodnota sjednaného výkonu“, vysvětluje Richard Vondráček. Tím je v podstatě zajištěn bezproblémový přechod z množstevní na výkonovou smlouvu. „Jen v minulém roce díky systému EKOREG - BXC s funkcí Power Limit bez obav přešly na výkonovou smlouvu již některé bytové domy na Praze 4, 8 a 11“, dodal na závěr Richard Vondráček.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ