Méně je více – staňte se perfektním minimalistou

Minimalismus se dnes skloňuje naprosto ve všech oblastech. Méně věcí, více zážitků. Nehromadit, ale správně nakládat s penězi i časem. Očistit život od zbytečností. A tak by se dalo pokračovat. V oblasti bytového designu vám může minimalismus nabídnout opravdu hodně. A pokud se budete řídit těmito jednoduchými radami, uvidíte, jak vám tento koncept prospěje.

Méně je více – staňte se perfektním minimalistou

Kvalita vítězí nad kvantitou

V minimalistické domácnosti vždy vítězí kvalita nad kvantitou. Kvalitní bytové zařízení déle vydrží, a proto se investice vyplatí. Navíc, budete pořizovat výrazně nižší počet kusů nového nábytku, což vám umožňuje rozšoupnout se u těch, které jsou opravdu nezbytné. Zařízení v minimalistickém duchu má nespočet výhod. Interiér je méně stresující, vypadá sofistikovaněji a je mnohem snazší udržovat jej v perfektní čistotě. Právě začátek nového roku je ideálním obdobím pro změnu a vydat se minimalistickým směrem je skvělý nápad.

Zaměřte se na ústřední kousek

V minimalismu jdou všechny zbytečnosti stranou, a proto se musíte v každé místnosti zaměřit na centrální prvek, který ji utváří. V obývacím pokoji to může být velká sedací souprava, krb, výrazný koberec nebo například celá stěna, která je nějak umělecky ztvárněná. Podle stejné logiky postupujte i v dalších místnostech. V jídelně hraje hlavní roli velký stůl se židlemi, v ložnici zase postel. Ústřední kousek každé místnosti vybírejte pečlivě, všechno ostatní totiž budou jen detaily. A nezapomeňte, že detailů je v minimalismu minimální množství.

Stejné prvky naskládejte k sobě

Další jednoduchý krok, který z vašeho domova udělá domov minimalistický, je reorganizace. Nemusíte se všeho, co jste si dosud pořídili, zbavovat. Naopak, spousta kousků je jistě cenných a ponechat si je můžete, pokud je dokážete poskládat dohromady. Prvky, které jsou obdobného charakteru, jako například fotografie, obrazy nebo třeba vázy, si nasměrujte na jedno místo, věnujte jim nějakou část místnosti a neroztahávejte je všude možně. Jedině tak totiž zapadnou do vaší minimalistické domácnosti.

Využijte světlo

Lampičky, svíčky, světýlka. Nic z toho do vašeho nového projektu příliš dobře nezapadá. Minimalisticky zařízené místnosti potřebují především využívat přirozené světlo. Jestli máte doma stěny, na které přes den svítí slunce, nebojte se umístit na ně skleněné prvky, které budou světlo odrážet. Pokud máte doma tmavší místa, kam se přirozené světlo nedostane, pořiďte si uměleckou lampu nebo zainvestujte do originální světelné instalace. Dostatek světla je klíčovým prvkem nejen v minimalismu, ale co se týče spokojeného bydlení obecně, navozuje optimistickou náladu, a proto byste na něj neměli zapomínat.

Nábytek, který chytne minimalisty za srdce

U nábytku nejde jen o snížení počtu kousků. Důležité je, jaký nábytek vyberete. Držte se čistých geometrických linií, nejlepší volbou jsou hranaté kusy. Vyhněte se ohybům, buclatým tvarům a složitým detailům. Vždy se řiďte hlavním pravidlem, kterým je jednoduchost. A na tu myslete také při výběru barvy nábytku, při výběrů materiálu čalounění a vzorů. Volte nábytek jednobarevný, nebojte se černé nebo bílé a vždy myslete na konzistenci. Minimalisté totiž nemixují, proto se pokuste celý dům zařizovat ve stejném duchu.

Zakomponujte minimalistickou barvu

Minimalismus není nuda a nikoho nenutí používat jen bílou a černou. Naopak, zvolit si můžete barvu, která vám vyhovuje, nicméně nekombinujte ji s dalšími. Vždy se soustřeďte na tóny a odstíny jedné jediné barvy. Nemusíte si ve stejné barvě pořizovat veškerý nábytek, myšlenka se váže především ke stěnám, látkám a doplňkům. Najděte si svou barvu, odstraňte vše nepotřebné, zhluboka se nadechněte, odplavte všechen nadbytečný stres a ciťte se dobře ve svém minimalistickém království. Sami si za jeho vytvoření brzy poděkujete.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.