Měření patního vodoměru má smysl

Ačkoli cena másla za poslední půlrok stoupla o 45 %, dobrou zprávou je, že ceny energií mají dlouhodobě sestupnou tendenci. Toto tvrzení však 100% neplatí pro vodu, jejíž spotřeba tvoří jeden z nejvyšších nákladů spojených nejen s bydlením, ale s jakoukoli jinou činností – podnikáním, provozem administrativních budov, apod.

Měření patního vodoměru má smysl

Ceny vody jsou v různých regionech ČR velmi rozdílné – od cen lehce přes 70 Kč až po téměř 100 Kč za m3. POZOR ale, někteří dodavatelé mají dvousložkové ceny, takže si k ceně vodného a stočného musíme připočítat pevnou složku, jejíž výši si stanovuje dodavatel dle velikosti patního vodoměru.

Normy uvádí, že 1 osoba by za 1 den měla spotřebovat 50 l TUV a stejné množství vody studené. Když pomineme extrémy na obou stranách, je normovaný odhad celkem reálný.

Na to, abychom měli opravdu validní přehled o spotřebě vody, potřebujeme kvalitní měření – nejlépe online (tzn. měření probíhá každých 30 min 24 h denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce), kvalitní bytové vodoměry s platným cejchem a v neposlední řadě i měření patní vody, abychom mohli porovnávat rozdíl mezi součtem spotřeb bytových vodoměrů a dodanou vodou do domu jako takového. Jestliže je vše správně rozdíl by neměl přesáhnout 10 %. Praxe je ale jiná – rozdíl bývá i přes 20 % a jeho zdroj je bez měření nezjistitelný. Nevíte, zda nemáte závadu na potrubí, nefunkční vodoměry bytové nebo patní vodoměr.

Jako první krok k získání kontroly nad spotřebou vody proto doporučujeme právě měření patní vody, jelikož se nezřídka stává, že patní vodoměr neměří buď správně (ať už do plusu, nebo minusu), nebo dokonce vůbec. Ještě častěji takovéto měření odhalí závady na potrubí, kdy závadu obvykle odhalíte až po nějaké době. Nejenže zbytečně zaplatíte za vodu, kterou jste nespotřebovali, ale pravděpodobně budete řešit i pojistné plnění na poškozeném majetku. V případě vadného patního vodoměru můžete samozřejmě uplatnit reklamaci, ta ale nemá odkladný účinek na zaplacení.

Společnost SOFTLINK se díky dlouhodobému působení na trhu na monitoring spotřeb zaměřuje a díky zkušenostem dokáže reagovat na podobné situace. Proto v současné době nabízí cenově dostupnou službu měření patního vodoměru na dobu 6 let, tedy v souladu s platností cejchu měřidla. Zákazník díky této službě získá přístup do počítačové aplikace, kde jsou naměřená data zobrazována a může tak mít nad spotřebou vody kontrolu. Co víc, na patní měřidlo lze nastavit tzv. alarmovou hodnotu, kdy při jejím překročení systém zašle e-mail nebo SMS zprávu správci nebo jiné pověřené osobě. V neposlední řadě je tato aplikace k dispozici i pro mobilní telefony. Fakticky tak můžete mít kontrolu vody přímo v kapse.

Cena služby na 6 let je rozdílná v závislosti na regionu a dodavateli vody. Například v Praze ji pořídíte již za 9 949 Kč bez DPH. Pro více informací nebo podrobnou kalkulaci pište na , nebo se podívejte na


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?