Městská hromadná doprava tepla

Městský život má řadu výhod. Nemusíte si pořizovat auto, řešit parkování ani drahý servis. Nemusíte řešit vůbec nic. Stačí nastoupit do MHD a jedete. Stejně tak patří mezi řešení preferovaná ve velkých městech vytápění z centrálních rozvodů. To má několik dobrých důvodů. Tepelná energie v jeho případě vzniká mimo místo spotřeby, do kterého je dopravováno horkovodním médiem. Takový způsob vytápění je pro uživatele pohodlný, protože nevyžaduje ani vstupní investici do nové kotelny, ani její průběžnou údržbu.

Městská hromadná doprava tepla

CZT má zelenou

Právě malé lokální kotelny, které nemají odlučovače ani nízkoemisní hořáky, patří mezi největší znečišťovatele ovzduší v Praze. Centrální zásobování teplem je ve srovnání s nimi nepoměrně ekologičtější. Počet malých lokálních topenišť, jež emisemi z nízkých komínů zamořovaly své okolí, se podařilo výrazně snížit především zásluhou soustavy, kterou v hlavním městě provozuje Pražská teplárenská.

Bezstarostná jízda

Dalšími výhodami dálkového vytápění jsou dostupnost, bezobslužnost a bezúdržbovost. „Jedinou starostí odběratele je fakticky jen otočení ventilu na radiátoru. Dálkové vytápění nevyžaduje obsluhu kotelny ani její pravidelné revizní prohlídky. To z něj dělá zejména v Praze řešení, které je atraktivní nejen díky uživatelskému komfortu, ale i šetrnosti k životnímu prostředí a nízkým pořizovacím nákladům,“ připomíná obchodní ředitel společnosti Pražská teplárenská Ing. Tomáš Sluka, Ph.D.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ