Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH obrazem

Fotoreport z mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH.

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH obrazem

Až do soboty 23. 9. 2017 je letňanské výstaviště PVA EXPO PRAHA otevřeno tradičnímu veletrhu ze světa stavebních materiálů, technologií, elektrotechniky, zabezpečení, vytápění, alternativních zdrojů energie, dřevostaveb a bazénů, saun & spa – FOR ARCH. Účastní se ho přes 800 vystavovatelů z 12 zemí, jako každý rok se očekává účast kolem 70 tisíc návštěvníků (informace pro návštěvníky). Pro ty, kteří chtějí stavět nebo rekonstruovat bude nejspíš nejužitečnější expozice v Hale 1 – Stavební prvky a materiály a Hala 5 – Dřevostavby. Dílčí obory pak mají svá místa rozdělena takto: Dveře, schody, podlahy – Hala2, Okna, vrata, ploty – Hala 3, Elektrotechnika – Hala 4, Vytápění – Hala 7, (přehledný plánek expozic ke stažení zde).

Než se na výstaviště vydáte, možná někoho napadne kacířská otázka, zda má v dnešní době internetu vůbec taková akce smysl. Jestli výstavní stánky a prezentace nejsou přežitkem dob minulých a nebylo by efektivnější prohlédnout si novinky z oblasti staveb někde v telefonu v aplikaci. I nás tato myšlenka napadla, ale trvala jen krátce. Veletrh je prostě společenská událost s bohatým doprovodným programem a vystavovatelé si dávají záležet, aby právě jejich prostor vypadal skvěle a zaujal. Možnost prohlédnout si na vlastní oči nabídku a popovídat si se zástupcem firmy o tom, co člověka zajímá, stále stojí nad možnostmi virtuální reality.

A jak to na veletrhu letos vypadá?

Generálním partnerem FOR ARCH je skupina ČEZ. Hned u vchodu představuje svůj ukázkový dům, plný technologických novinek v podobě chytrých energetických řešení a nejmodernějších stavebních materiálů (více zde).

Asi nejpůsobivějšími a divácky nejvděčnějšími jsou expozice výrobců betonových prvků.

Hlavním tématem letošního veletrhu FOR ARCH jsou samozřejmě úsporné technologie – nové generace tepelných čerpadel, sofistikované řešení čištění odpadních vod, fotovoltaika. Přítomní výrobci domů a zástupci stavebních firem v podstatě nenabízejí jiná řešení, než v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu. Ani letos nechybí projekt Dům jedním tahem, materiál z třetihorního jílu naši čtenáři již znají z tohoto článku.

Pozadu nezůstává ani Státní fond životního prostředí. Ve své expozici představuje zejména své dotační programy, o kterých jsme na sousedech také nedávno psali. Je to Nová zelená úsporám a Dešťovka.

Originálně je pojata také expozice výrobce pracovních oděvů engelbert strauss. K dispozici je i zkušební kabinka. Prosím, vyberte si svoji velikost.

Nabídka zahradního nábytku je skutečně široká a i tato expozice patří k divácky vděčným.

Kdo by se cítil procházením po halách unaven a měl potřebu zahnat hlad, pro toho nemáme příliš dobré zprávy. Nabídka v restauraci není nijak pestrá, a přestože se veletrh hemží moderními technologiemi pro 3. tisíciletí, jídelníček zdravou výživu rozhodně nepředstavuje. Převládají překonané trendy minulého století a „česká klasika“. Vegetariánům nezbývá nic jiného, než smažák, makrobiotici a vegani, ať si vezmou s sebou krabičku. I nad cenou budou leckteří brblat.

V každém případě, pokud chcete stavět nebo rekonstruujete, do Letňan se vydejte, stojí to za to.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?