Mšice a plži jak na ně?

Snad každý zahrádkář se v létě potkává se svými velkými nepřáteli – mšicemi a plži. Jak vypadá napadená rostlina mšicemi, jak se jich nejrychleji zbavit a jak válčit s plži? Na to vše jsme se snažili v našem článku zodpovědět.

Mšice a plži jak na ně?

MŠICE

Mšice se živí tím, že sají sladkou šťávu rostlin, proto napadený strom, či rostlinu poznáte na první pohled, a to podle zkroucených „vysátých“ listů. Tímto sáním dochází k degeneraci rostlin a stromů a k celkovému zničení úrody. Mšice si vybírají mladé listy a pupeny, které jsou plné sladké šťávy, při jejichž sání vysají více cukru, než dokáží samy zpracovat, proto vylučují lepkavou tekutinu, která se nazývá medovice, kterou mají velmi rádi především mravenci, ale ani včely a mouchy ji nepohrdnou. Pokud se tedy na vaší zahradě vyskytuje větší počet tohoto hmyzu, je velmi pravděpodobné, že naleznete i mšice.

Chemický či přírodní postřik

Nejdůležitější je začít bojovat proti mšicím včas. Buď můžete použít chemické postřiky, které bývají agresivnější, ale o to účinnější, nebo přírodní postřiky. Nejčastěji se používají postřiky Talstar, Torant nebo Mospilan, či Decis Flow. Další možností je používání přípravků na přírodní bázi, které neobsahují chemii. Zajímavou přírodní variantou je nasazení přírodního predátora, jako je slunéčko sedmitečné (Coccinela septempunctata), zlatoočko (Chrysopa vulgaris) nebo parazitická vosička Aphidius colemani. Využít můžete i čistě přírodních postřiků vyrobených z listů rajčat, pelyňků nebo kopřiv. Kdy se nechají listy vylouhovat, a poté se jimi napadané rostliny či stromy postříkají.

Zde je přehled toho, co mšice odpuzuje:

  • levandule
  • máta peprná
  • lichořešnice
  • afrikány
  • pelyněk (postřik)
  • nedopalky cigaret (postřik)
  • česnek (postřik)

Přírodní nepřátelé

Pokud vám postřiky nepomůžou, můžete mšicím vyhlásit válku jejími největšími nepřáteli, kterými je slunéčko sedmitečné, či vosičky Aphidius colemani. Ty dokonce likvidují i vajíčka mšic, tak, že do nich kladou svá vajíčka.

SLIMÁCI

Dalším velkým škůdcem jsou slimáci, kteří se velmi rychle množí a také velmi rychle ničí úrodu zahrádkářů. Před slimáky nejsou v bezpečí jahody, saláty ani natě zelenin či některé okrasné květiny.

Napadení rostlin slimáky je viditelné a jednoduše rozeznatelné, podle okousaných listů. Špatnou zprávou pro zahradníky a zahradnice je fakt, že slimáci jsou na zahradách od jara až do podzimu a ničí tak krásné zahrady prakticky po celý rok. Jak se proti nim tedy účinně bránit?

Přiložte ruku k dílu

Jednou z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších variant, je sběr slimáků rukama. Babiččin osvědčený „recept“ na sběr slimáků je rozřízlá PET láhev, kdy se horní částí sbírají slimáci a vhazují se do spodní části, kde je nejlépe pivo, které slimáky rychle zabíjí. Někdo používá i sůl, ale ta slimáky zabíjí pomaleji a smrt je tak pro ně krutější. Na lov slimáků se chodí brzo ráno nebo za soumraku, kdy vylézají.

Piliny, skořápky, sláma či měděný drátek

To vše slimáci nesnáší. Slimáci milují vlhko a přítmí, proto je uvidíte nejčastěji vylézat po dešti, ráno nebo k večeru, když slunce zapadá. Abyste ochránili svou úrodu, a nechce se vám každý den běhat po zahradě a sbírat slimáky ručně, pak můžete zkusit suchý posyp kolem vašich záhonů. Piliny, skořápky od vajec nebo sláma mohou dobře posloužit jako suché pásmo, přes která se slimákům nebude chtít přelézat. Stejně tak poslouží i měděný drátek položený kolem záhonu či zapuštěný kus plechu, který bude koukat alespoň 15 cm nad povrch a bude mít zahnuté okraje směrem ven. A jednou z posledních levnějších variant je zasazení aromatických rostlin, které slimáci nemají rádi, jako je například šalvěj, máta, tymián, levandule apod., nebo kolem záhonu vylít kávovou sedlinu.

Jedy

Pokud ani to nezabírá, můžete se obrátit na nejsilnějšího zabijáka, kterým jsou různé jedovaté posypy. Pozor ovšem! Většina z nich je velmi nebezpečná a může ublížit i vašim domácím mazlíčkům a také přirozeným predátorům. Proto se doporučují přípravky na bázi sloučeniny železa a fosforu, které jsou pro ostatní živočichy neškodné.

A co vy? Jak bojujete proti mšicím a slimákům? Poraďte ostatním čtenářům v diskuzi pod článkem.


Mohlo by vás zajímat

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.