Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při koupi bytu nebo domu nejde o malé peníze. Často musíte investovat celoživotní úspory, nebo se s hypotékou zadlužit na dalších 30 let. Neukvapujte se proto s podpisem smluv, které vás k čemukoli zavazují, a nechte si dokumenty raději zkontrolovat či připravit odborníkem. Všechno začíná už rezervační smlouvou, kterou řada lidí podceňuje a přitom jde o jeden ze zásadních dokumentů celého převodu.

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

V naší praxi jsme se setkali již s mnoha případy klientů, kteří nám vyprávěli stále stejný příběh. Přišli na prohlídku do bytu, který se jim opravdu hodně líbil. Nechali průchod svým emocím a okamžitě řekli “ten chci”. To ale není úplně dobrá pozice pro začátek vyjednávání.

I když je pro vás koupě bytu srdeční záležitostí, pro realitního makléře je to obchod jako každý jiný. Zpravidla zprostředkovává prodej nebo pronájem desítek nemovitostí, provize z každé z nich bývá mezi třemi a pěti procenty z prodejní ceny. V případě pronájmu je to obvykle jeden měsíční nájem.

Pokud makléř zjistí, že vás byt zaujal, většinou okamžitě následuje informace o tom, že je o něj obrovský zájem, že po vás jdou ještě tři vážní zájemci nebo že pokud byt opravdu chcete, musíte co nejrychleji podepsat rezervační smlouvu. A už vás má na udičce, ze které není lehké uniknout.

S podpisem rezervační smlouvy počkejte

„Je to standardní smlouva, takovou tu podepisují všichni“, uslyšíte od realitních makléřů. V praxi se tato smlouva nazývá různě - dohoda o rezervaci, blokovací dohoda nebo třeba smlouva o složení blokovacího depozita. Podpis rezervační smlouvy hned při prohlídce nemovitosti patří k jedněm z největších chyb, kterou kupující může udělat. Rezervační smlouvou si totiž nejen rezervujete byt, ale především se zavazujete, že takovou nemovitost i koupíte. Obvykle si to sice můžete později rozmyslet, nebude to ale zadarmo. Rezervační smlouvy obsahují pro tyto případy nemalé sankce.

Na místě podepsaná rezervační smlouva je rozšířený a z lidského hlediska pochopitelný omyl, protože v praxi často platí, že nemovitost koupí ten, kdo smlouvu podepíše jako první. Vy se ale neukvapujte a na místě nic nepodepisujte, protože nevíte, jestli si koupi po probdělé noci a diskuzi s partnerem nerozmyslíte. Při další prohlídce můžete také objevit vady, které vás od koupě odradí. Také nevíte jistě, jestli vám banka poskytne hypotéku, nebo jestli se nakonec dohodnete na podmínkách prodeje.

Příběh z praxe

Grafik na volné noze Petr se chystal koupit byt. Kupní cenu by celou dohromady nedal, takže musel částečně nemovitost financovat hypotékou. Rezervační smlouva, kterou mu dal developer k podpisu, obsahovala smluvní pokutu 60 000 korun, pokud by si nakonec koupi rozmyslel.To je klasická situace. I když byl Petr rozhodnutý, že si byt pořídí, z obchodu nakonec sešlo. Kvůli jeho nepravidelným příjmům mu banka odmítla poskytnout hypotéku v potřebné výši.

Do rezervační smlouvy naštěstí jeho právníci doplnili takzvaný „okruh rozvazovacích podmínek“. Jedna mu dávala možnost od smlouvy odstoupit v případě, že mu banka neschválí hypotéku.

Díky tomu nemusel Petr zaplatit ani korunu. To je slušný výsledek oproti tomu, kdy by rezervační smlouvu podepsal hned při prohlídce a ve výsledku zaplatil za jeden podpis 60 tisíc.

Rezervační smlouva, i když to většině lidí nepřijde, je tak jeden z nejdůležitějších právních dokumentů a je potřeba k němu tak i přistupovat. Od smlouvy o smlouvě budoucí se liší v tom, že jde o smlouvu tzv. nepojmenovanou, tedy nemá zákonem stanovený obsah.


Mohlo by vás zajímat