Na výletě – Bad Schandau

Kdo se chystá do Saska a hledá něco víc, než jen nákupy v Drážďanech, ať se určitě zastaví v lázeňském městě Bad Schandau (Žandov).

Na výletě – Bad Schandau

Kdo se chystá do Saska a hledá něco víc, než jen nákupy v Drážďanech, ať se určitě zastaví v lázeňském městě Bad Schandau (Žandov). Příhodně umístěné v Saském Švýcarsku, po silnici z Hřenska do Pirny hned za hranicemi, čekají železité vody na všechny zájemce o odpočinek, pohodovou atmosféru a krásnou přírodu. Řidiče je ale nutné varovat – míst k zaparkování je málo a najít nějaké vyžaduje pevné nervy a jisté odhodlání. V Bad Schandau se často parkuje, kde se dá a je k tomu dobrý každý příkop nebo i prostor bývalého hraničního přechodu. Do lázní je proto fajn zavítat vlakem. Leží totiž příhodně na trati Děčín – Drážďany, která je jedinou elektrifikovanou tratí mezi Českem a Německem. Osobní vlaky jezdí každé dvě hodiny, staví zde i mezinárodní vlaky EuroCity. Ovšem je nutné počítat s tím, že od nádraží je to do centra poměrně daleko, cestu si lze zkrátit jedním z četných přívozů.

Nevíme, jaké dějiny by psaly Lázně Žandov, kdyby roku 1730 nebyl objeven železitý pramen. Z lázeňského domu, který poblíž prameniště postavil kupec Samuela Gottfrieda Heringa a kde léčivou vodu ohříval v kuchyni, aby jí pak hostům napouštěl do nádrže, se postupně vylouplo moderní a vyhledávané léčebné středisko. Lidé sem jezdí se srdečními chorobami a po ortopedických operacích. Od roku 1920 nese město oficiální označení Bad (Lázně). Od roku 1936 jsou lázně certifikované pro vodoléčbu Dr.Kneippa. Město je zcela „Czech friendly“, což je velmi sympatické. Všechny důležité informace lze najít v češtině, dvojjazyčné jsou popisky u turistických cílů, českou mutaci mají i oficiální webové stránky. Nakonec česky je možné se domluvit i s obsluhou secesního výtahu nad městem (1904), kde se lze z výšky přes 50 m potěšit krásným výhledem na údolí. Základní jízdné je 1,80 €, obousměrná 2,80 €, více o tarifních podmínkách a provozní době zde.

![](/upload/_public/magazine/img/20181006_155131 (1024x768).jpg)

(Bad Schandau, pohled z terasy výtahu)

Nelze k tomu dodat víc, než jak píšou v průvodci VVO: „Nahoře se vám otevře úchvatné a rozlehlé panoráma údolí Labe. Nenechte si ujít ani příležitost navštívit volně přístupnou oboru rysů a malý stánek s občerstvením. Výtahem si mohou výletníci zkrátit cestu ke skalnímu masivu Schrammsteine (Zjizvené kameny). Na procházkách lesem najdete klid a osvěžení.“ Akorát rys je ze zástupů fotek chtivých velmi rozladěn a takříkajíc „to má na háku“. K pobavení přihlížejících se jen málokdy natočí tak, aby šel udělat smysluplný snímek.

![](/upload/_public/magazine/img/20181006_155940 (1024x768).jpg)

(Bad Schandau, Tvrdohlavý rys)

K další vyhledávané atrakci patří také Kirnitzschtalbahn – úzkokolejná tramvaj, která vyjíždí od lázeňského parku Bad Schandau a přes 9 zastávek vozí zájemce Křinickým údolím k Lichtenhainskému vodopádu. Tramvaj jezdí s přestávkami již od roku 1898 a přesto, že se nad jejím provozem několikrát stahovala mračna, vždycky to ustála a dneska dělá radost všem, kteří si 8 km romantickou jízdu kouzelným údolím nenechají ujít. V letním tarifu (duben – říjen) jezdí každou půl hodinu, celodenní jízdenka je za 5 € (detail tarifu zde) a kupuje se přímo v tramvaji, kde je i pěkně postaru proštípnuta kleštičkami. Nadšencům, kterým je to málo a touží po nevšedním zážitku, nabízí provozovatel pronájem historického vozu k nostalgické jízdě, více zde. Komu stačí tramvajový vůz běžný, může si čekání na zastávce v lázeňském parku zkrátit výbornou točenou zmrzlinou podle staré receptury.

![](/upload/_public/magazine/img/20181006_171523 (1024x768).jpg)

(Bad Schandau, Kirnitzschtalbahn)

Jaké by to byly lázně bez promenády? Ani v Bad Schandau dlážděné místo pro klidnou vycházku podél Labe nechybí. Promenáda je včetně cyklostezky, měří 2,6 km a vede přes přístaviště k centru, kde lze navštívit turistické informační středisko Haus des Gastes. No a pro všechny, kdo už mají dost vyhlídek, procházek a výšlapů a chtějí se prostě jen někde rozvalit, nabízí lázně ideální řešení v podobě termálních lázní Toskanaworld. Jde o rozsáhlý areál, který nabízí vodní vyžití ve všech možných podobách – 4 vnitřní bazény, vířivky, venkovní bazén, saunový svět na 700 m2 nebo welness procedury. Největší atrakcí je bezesporu zážitkový program – koupání všemi smysly. Barvy, zvuky a velkoprostorová projekce, k tomu termální voda. Není co dodat ani popisovat, to je třeba zažít. Otevřeno je prakticky pořád, často do noci, při úplňku takřka do rána (podrobné informace zde).

(foto: redakce, úvodní foto Martin Rak, Zjizvené kameny, www.martinrak.cz)


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.