Nájem nebo vlastní bydlení?

Vlastnictví bytu či domu bude dost možná vzhledem k regulacím hypoték ze strany České národní banky přepychovou záležitostí – kvůli legislativním úpravám se hypotéky stávají pro některé z nás méně dostupnými. Poté nezbývá než bydlet „pod cizí střechou“.

Nájem nebo vlastní bydlení?

Vlastnit, či nevlastnit? Záleží na mnoha faktorech – na financích, rodinném zázemí, na bytové situaci v konkrétním městě, a především na vašem očekávání. „Pokud se rozhodujeme o vlastním bydlení s hypotékou nebo nájmu, tak je určitě klíčovou otázkou, o jak dlouhodobé řešení se má jednat? Financovat za každou cenu vlastní bydlení nemusí být vždy nejlevnějším řešením. Důležité je také vědět, jaké jsou požadavky na samotné bydlení a jaké možnosti mají klienti,“ uvádí Lukáš Urbánek, finanční poradce ze společnosti Partners.

Být svým pánem

Osobní vlastnictví je samozřejmě stále nejvyhledávanější formou bydlení. Ať už kupujete byt nebo dům, do budoucna máte v hrsti hned několik žolíků. Tím největším kladem je možnost svobodného nakládání se svým domem nebo bytem, který můžete libovolně upravovat, měnit vnitřní dispozice, pronajímat či prodat, aniž by nad vámi stál výstražný ukazováček jiného majitele-pronajímatele.

Získáte nejen zázemí a jistotu, které vám nikdo vzít nemůže, ale také aktivum, které lze proměnit v investici prostřednictvím budoucího pronájmu nebo prodeje. Je možné, že za čas pro vás bude dům velký a vy se budete poohlížet po něčem menším. Může také nastat nenadálá situace, kdy naléhavě budete potřebovat větší obnos peněz. Následným pronájmem nebo prodejem prostor můžete docílit zajímavého přísunu financí a zajistit si pasivní příjem.

Vlastnictvím domu či bytu, který po jisté době již není zatížen žádným úvěrem, resp. zástavním právem, pamatujete i na další generace, které přijdou po nás. S koupí nemovitosti tak zajišťujete nejen aktuální zázemí pro své potomky.

„V neposlední řadě je vlastní bydlení i určitou formou zajištění na stáří. Pro zajištění bezpečného stáří se určitě vyplatí přemýšlet nad tím, jak si snížit fixní výdaje s provozem domácnosti. Určitě je snazší platit pouze náklady za energie bez případného nájmu,“ míní Lukáš Urbánek.

Peníze, peníze

I přes nesporné výhody vlastnictví nemovitosti, je nutné upozornit i na opačnou stránku, kterou nákup bytu či domu přináší – vysoké pořizovací náklady. „Financování vlastního bydlení není většinou levná záležitost a v případě, že nemá vlastní finanční prostředky na koupi, tak úvěr na nemovitost je závazek většinou na 30 let. Tedy je dobré být více přesvědčen, že zvolená lokalita je ta, kde si dovedu dalších roky života představit. Změna je samozřejmě možná, ale vždy je to s dalšími náklady a starostmi,“ vysvětluje Martin Novák, analytik Broker Consulting.

Na hypoteční úvěr navíc dnes nemusí dosáhnout každý, zvlášť pokud se rozhodujete třeba až „daleko“ po čtyřicítce – na splácení jednoduše už nezbývá tolik času. Jestliže nejste bonitní, jinými slovy nejste schopni dostát svým finančním závazkům a poskytnutý úvěr splatit, s půjčkou se rozlučte. Pokud vám ale banka vyhoví a úvěr poskytne, připravte se na dlouhodobý zásah do vašeho domácího rozpočtu.

Půjčku vždy důkladně promyslete a stanovte si dosažitelnou výši splátek, abyste pak nemuseli několik let, po které je půjčka sjednána, žít dle úsloví „od výplaty k výplatě“. Berte v úvahu i možnost ztráty zaměstnání nebo dlouhodobou nemoc či úraz, které můžou být překážkou ve splácení hypotéky. Mějte vždy finanční rezervu. Zvažte proto i variantu nájemního bydlení, které pro vás může být v danou chvíli jednodušším řešením po všech směrech.

Svoboda pohybu

Bydlení v nájmu je z hlediska počáteční investice také mnohem dosažitelnější. Častými zájemci tak bývají studenti upřednostňující nájem před studentskými kolejemi, mladé páry, na druhé straně se pak nájemní bydlení týká starších manželských párů, pro které je současné bydliště moc prostorné, a proto dají přednost něčemu menšímu a začnou žít v nájmu.

Nájemní bydlení je oproti vlastnictví mnohem flexibilnější. V případě stěhování se třeba právě kvůli změně velikosti bytu pro vás bude mnohem jednodušší nájemní smlouvu ukončit a přestěhovat se, než řešit prodej bytu či domu.

Jako výhodu pronájmu mohou mnozí vnímat i určitou bezstarostnost – přece jen z vlastnictví vyplývají určité povinnosti a s nimi spojená administrativa či náklady na údržbu. „Nájem je samozřejmě i řešením pro ty, kteří aktuálně nedisponují takovými příjmy, aby dosáhli na hypotéku,“ uvádí Marie Mocková, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Dalším benefitem pak je, že smlouvu můžete vypovědět prakticky kdykoliv i bez udání důvodu. Nelze však než doporučit, aby se každý nájemník, dříve než podepíše nájemní smlouvu, poradil s odborníkem, který dokáže zajistit, aby v ní bylo pamatováno na vše podstatné z hlediska práv nájemníka.

Jak vidíte, obě varianty mají svá pro a proti, a to v každém věku. Vždy záleží na konkrétní situaci. Před konečným rozhodnutím pak – zvláště u koupě – platí okřídlené „dvakrát měř a jednou řež“.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.