Náklady spojené s bydlením v bytovém domě (SVJ/BD) – část II.

V dalším dílu o rozúčtování nákladů na služby v bytovém domě se zastavíme u možných způsobů rozúčtování služeb.

Náklady spojené s bydlením v bytovém domě (SVJ/BD) – část II.

Samostatnou kapitolu tvoří rozúčtování na dodávku studené vody, studené vody určené pro ohřev, ohřev vody a teplo. Této problematice se věnuje samostatně článek našeho partnera ista Česká republika, který vyšel v našem magazínu 27. 4. 2017.

První skupinu tvoří služby, na jejichž nákladech se obvykle podílí všichni vlastníci v poměru podílů na společných částech domu. Do této skupiny patří náklady na pojištění, běžnou údržbu domu, údržbu zeleně apod.

Další skupinu tvoří služby, na jejichž nákladech se obvykle podílí všichni vlastníci a to dle počtu osob. Do této skupiny patří dle §5) odst. 2d) Zákona 67/2013 Sb. tyto služby - provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, popřípadě další služby sjednané mezi poskytovatelem služeb a příjemcem služeb.

Vzhledem k tomu, že sledování počtu osob zvláště ve velkých domech a domech, kde je část bytů majiteli pronajímána, je mnohdy prakticky nereálné, lze se od této právní úpravy odchýlit a ujednat si jiný způsob rozúčtování a to v souladu s §5) odst. 1) Zákona 67/2013 Sb. Způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo, anebo společenství. Změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období. Obvykle SVJ, BD volí rozúčtování dle podílů na společných částech domu.

Třetí skupinu tvoří služby, na jejichž nákladech se obvykle podílí všichni vlastníci stejným dílem. Do této skupiny patří například správní poplatky a náklady na vedení administrativy a účetnictví, odměny členů statutárních orgánů, tj. náklady definované §1180, odst. 2) NOZ.

Zvláštní skupinu pak tvoří náklady na provoz a čištění komínů a umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, jejichž způsob rozúčtování definuje §5 odst. 2b) a 2c) Zákona 67/2013 Sb.

Poslední skupinu tvoří náklady na služby, které jsou pro každý dům specifické, jako například u rezidenčních domů náklady na provoz recepcí, kamerový systém a podobně, zde si SVJ či BD určí pravidla libovolně, např. rovným dílem, podle počtu osob, dle podílů.

V praxi se setkáváme i s kuriózním způsobem rozúčtování, kdy si např. SVJ dohodlo některé náklady rozúčtovávat i dle počtu psů v domácnosti.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.