Nákup družstevního bytu není žádná sranda

Rozhodujete se pro koupi družstevního bytu a chcete si pořídit hypoteční úvěr, ale nevíte, co to obnáší? Pozorně čtěte následující řádky, není to totiž tak jednoduché, jak se zdá…

Nákup družstevního bytu není žádná sranda

Máte vybraný krásný družstevní byt a rozhodnete se jej financovat úvěrem, neboli vzít si na něj hypotéku. V tu chvíli ale můžete narazit na problém. Banky si totiž do zástavy družstevní byt nemohou vzít a vy musíte ručit něčím jiným. Proč? V případě družstevního bytu si totiž nekupuje přímo nemovitost, ale pouze členský podíl v družstvu, jenž se během koupě převede z prodávajícího na kupujícího. A členským podílem se ručit nedá, respektive nelze na něj udělit zástavní právo.

Nejlepším řešením je proto nabídnout bance jinou nemovitost, kterou budete moci ručit. Ovšem ne každý má movité příbuzné nebo chalupu, kterou by mohl dát do zástavy. I s tím banky počítají a vzhledem k tomu, že nechtějí přijít o zákazníky, nabízejí v posledních letech možnost vzít si tzv. předhypoteční úvěr. Ten můžete využít, pokud nemáte žádnou jinou možnost zástavy a zároveň nejpozději do jednoho, či do dvou let získáte družstevní byt do osobního vlastnictví.

Předhypoteční úvěr je u většiny bank poskytován s následným hypotečním úvěrem, což znamená, že během prvního roku splácíte předhypoteční úvěr plus úroky z hypotéky. A jakmile družstevní byt získáte do osobního vlastnictví a je zapsán v katastru nemovitostí jako Váš byt, je na něj uloženo zástavní právo ve prospěch banky. Předhypoteční úvěr je pak splacen jednorázově pomocí nové hypotéky, kterou začínáte čerpat.

Nevýhodou předhypotečních úvěrů bývá vyšší úroková sazba, než je tomu v případě standardních hypotečních úvěrů. Ale pokud o družstevní byt opravdu stojíte a nemáte jinou možnost jak získat hypotéku, je toto dobrá příležitost.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?