Návštěva Future Port Prague

Sousedé a sousedky, náš tým se pro vás vydal prozkoumat největší technologický festival v Praze v Holešovické tržnici, pořádaný společností Alza na téma AI (Umělé inteligence), IoT (Internet of Things) a Smart technologií celkově. Postupně vám budeme představovat zajímavé produkty nebo služby pro život.

Návštěva Future Port Prague

Doba je neúprosná, rychlá a je pravdou, že si snažíme ulevit a ulehčit práci, kde se dá. Ze všech stran se na nás hrnou nové informace, úkoly a my je ani nestačíme zpracovávat. Věřím, že přijde doba, kdy nám AI a další smart technologie usnadní život natolik a stanou se jeho součástí, že nám přijde skoro nemožné, jak jsme mohli zvládat všechny denní úkoly a nezbláznit se. Již nyní se v domácnostech potkáváme s chytrými „smart“ spotřebiči. Ledničky si objednávají produkty, které dochází. Automatický vysavač nám šetří záda a naši domácí mazlíčci si s ním hrají, jako s pohyblivou interaktivní hračkou. Kávovar přesně ví, jakou kávu máme rádi a jak moc pěny si přejeme. Domácí sound systém zná naši hudební náladu. Přítmí místnosti nám napoví, že je čas odpočívat a okna se otvírají tak, aby se nám vždy dostalo čerstvého vzduchu, tak jak to máme rádi.

Zní toto všechno příliš futuristicky, nebo je to již realita mnohých domácností? Možná se budete divit, ale moderní developeři již nyní využívají „smart technologií“ ve své výstavbě.

Sama jsem byla překvapena tou nepřebernou rozmanitostí produktů, které byly prezentovány. Celý festival byl doplněn o přednášky na nejrůznější témata. Téma, které mě osobně oslovilo velmi, byla Etika využívání robotů od Wendella Wallacha. Narážel na paradox, že technologická nezaměstnanost není fenoménem zavádění robotů do výroby, ale neschopností politického a ekonomického systému na tento trend reagovat. Ano, na jednu stranu přišli o práci lidé, jejich práce byla jednoduše nahraditelná stroji, jednalo se většinou o manuální, rutinní a nudnou činnost. Ale na druhou stranu vznikly tisíce dalších pracovních pozic, tím že se výroba rozšířila a stala ekonomičtější ve své podstatě.

Lidé versus Stroje

Jsme opravdu rozdílní od našich strojů, které vytváříme? Na rozdíl od strojů my oplýváme vědomím, pocity a schopností kreativity, jsme tzv. „tvůrci významu“ (meaning makers). Na druhou stranu jsme my lidé velmi jednoduše ovlivnitelní, právě kvůli našim pocitům. Z pohledu zranitelnosti a roztěkanosti posuzujeme i schopnosti robotů a strojů. Osobně věřím, že robotizace je nevyhnutelná a dokáže nám život zpříjemnit a zjednodušit. Již nyní si nedokážeme bez mobilů, praček, myček, ledniček …. představit své životy. Musíme si však být vědomi toho, jak jednoduché je spolehnout se na stroje a upozadit tak naši lidskost a zdravý selský rozum. Jak jednoduché je nechat se ovládat a převzít virtuální svět za svůj natolik, že smažeme hranice mezi realitou a fikcí.

Slavní Sousedé v zahraničí

Jedním z hostů byl i David Pavlík. Je jedním z Čechů, kteří měli touhu pracovat se světovým know how v IT oblasti a přinést si je zpět do české kotliny. David Pavlík začínal v Microsoft, pokračoval v Silicon Valley ve firmách jako Amazon, Netflix i se podílel na projektu Space X. V současné době byl povolán do společnosti Kiwi, kde je hlavním CTO, za řízení celého IT oddělení. Staví si dům kousek od Zlína a těší se na návrat do Čech se svou rodinou.

Co jsme si s Future Prague Port odnesli? Je důležité být v obraze, moderní technologie se derou do popředí a robotů, AI ani IoT se nemusíme bát, jen musíme vědět, jak můžeme nové vymoženosti a naše schopnosti využívat tak, aby došlo ke spokojenosti všech a udrželi jsme si životní vyváženost.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.