Nejčastější závady novostaveb bytových domů podle inspektorů nemovitostí (3)

Své zkušenosti z praxe poskytují inspektoři nemovitostí - odborníci, kteří odhalují závady nemovitostí. Často využívanou službou ze strany společenství vlastníků v novostavbách bývá tzv. Inspekce nemovitosti před koncem záruky, kdy inspektoři sestaví seznam závad k reklamaci u developera.

Nejčastější závady novostaveb bytových domů podle inspektorů nemovitostí (3)

Na příkladu sedmipodlažního monolitického domu z roku 2013 s celkem 22 jednotkami si ukážeme nejčastější závady k reklamaci v záruční době. Seriál článků je členěn do odstavců, postupně popisujících jednotlivé prvky stavby podle metodiky společnosti Nemoinspekt. V minulém díle jsme se podívali na exteriéry. V tomto díle se zaměříme na fasádu včetně soklů.

Fasáda, sokly

Nejčastějšími závadami fasád nových bytových domů bývají nekvalitně provedené detaily (např. nároží, rozhraní ostění a parapetních plechů), trhliny v ploše, závady v tmelení klempířských prvků na styku s fasádou. Dále se často vyskytují stékající nečistoty po fasádě.

Detaily fasády je nutné na potenciálně problematických místech důkladně zkontrolovat pohledem z blízka a tam, kde to není možné, je vhodné použít dalekohled – například na nároží fasád ve větší výšce. Zatímco některé závady mohou být pouze estetické (nerovnosti) a SVJ na jejich odstranění nemusí nutně trvat, pokud je to developerem adekvátně kompenzováno jiným způsobem, v případě prasklin či jinak narušených povrchů hrozí dlouhodobé zatékání vody do fasády a je tedy nutné je opravit.

Ilustrační foto - Nekvalitně provedený detail fasády (zdroj: NEMOinspekt)

Další obvyklou závadou jsou popraskaná tmelení klempířských prvků, zejména parapetů. Zde je oprava přetmelením relativně snadná, nicméně aby mohla být efektivně provedena, je potřeba všechna místa důkladně zdokumentovat (např. zakreslením do plánu, které je standardně prováděno v rozsahu inspekce nemovitosti). Následně je nutné zajistit přístup, pokud se opravy týkají parapetů u oken bytových jednotek.

Dále se při nevhodném provedení terasových okapnic často vyskytují stékající nečistoty po fasádě, doprovázené krystalizací výluhu stavební chemie pod okapním plechem. Tato závada je poměrně náročná na odstranění (výměnou či dodatečnou úpravou klempířských prvků), ale aby nedocházelo k trvalému poškozování fasády, je oprava nezbytná.

Během inspekce nemovitosti v naší případové studii inspektoři zjistili všechny výše uvedené nejčastější závady a dále několik desítek dalších menších závad (viz tabulka níže, zkráceno). Všechny závady byly ze strany SVJ reklamovány u developera.

obrázek

Ilustrační foto – krystalizace výluhu stavební chemie pod okapním plechem (zdroj: NEMOinspekt)

Hlavní zjištění pro nemovitost v případové studii

obrázek

Uvedené závady jsou pouze ilustrativní ke specificky uvedeným oblastem. Nejedná se o kompletní výstup z inspekce nemovitosti.

Ing. arch. Marie Vyskočilová

NEMOinspekt


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?