Nemáme rády smutné konce, aneb co na to realitní makléřky

Úrokové sazby, hypoteční trhy, regulace České národní banky, realitní bublina. Často zmiňovaná témata, řada názorů, mnoho stanovisek. Například k cenové bublině na trhu nemovitostí ve sledu několika dnů vyjdou dva články, každý podepsaný důvěryhodným odborníkem, ale se zcela opačným vyzněním. Jeden tvrdí, že cenová bublina je, druhý, že ne. Zdá se, že věci nejsou tak jednoduché, ač bychom si to přáli. A pravdu mají zřejmě oba – někde ceny realit odpovídají, někde ne. Poznat to příliš nejde, jak naznačují v našem rozhovoru realitní specialistky Irena Řehořová a Kateřina Švihoriková, jednatelky TOP TRIO PLUS s.r.o., na základě každodenních zkušeností.

Nemáme rády smutné konce, aneb co na to realitní makléřky

Co se posledních několik měsíců v realitách změnilo? Dochází k nějakým viditelným posunům, například s ohledem na klesající zájem o hypotéky v důsledku regulací ČNB?

Situace na realitním trhu je poslední dobou stejně dynamická, poptávka stále převyšuje nabídku, což se samozřejmě odráží na cenách nemovitostí. Velmi často máme na daný typ nemovitosti tolik poptávek, že se námi nabízená nemovitost ani nedostane do inzerce. To nevypadá jako vyrovnaný stav. Předpokládáme, že současná velká poptávka po bytech musí podle lokalit začít oslabovat a to právě z důvodu vysokých cen a zmiňovaných opatření ČNB, tedy několikeré zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů.

Troufáte si odhadnout, o které lokality by mohlo jít?

Troufáme si tvrdit, o které lokality nepůjde – o centra a širší centra, o cihlovou a kvalitní výstavbu. Nad panelem, ale i nad novostavbou v okrajových částech a na periferiích visí velký otazník.

Jak nároční jsou dnes zájemci o nemovitosti? O jaké typy nemovitostí je vlastně mezi kupujícími zájem?

Vzhledem k situaci na trhu se setkáváme stále častěji s tím, že klienti zadají konkrétní poptávku a my jim vytipujeme několik nemovitostí, které by se mohly přiblížit jejich představám. Většinou si vyberou z první nabídky, protože ví, že je zapotřebí reagovat rychle. V dnešní době je zájem o všechny nemovitosti, včetně orné půdy a lesů. Budeme-li se bavit o Praze, zde je největší zájem o malometrážní byty na investici, ať již na krátkodobý či dlouhodobý pronájem. Trend krátkodobých pronájmů totiž z trhu odebral část bytů, které dříve majitel nabízel dlouhodobě a v některých lokalitách je takových bytů nedostatek, což má za následek zvyšování cen nájmů.

Mění se nějak nálady kupujících ve vztahu k moderním technologiím v bydlení, k nízkoenergetickým nebo soběstačným nemovitostem?

Zcela určitě je patrné, že zejména mladší generace vyhledává co nejúspornější a nejmodernější technologie. Dokáží se velice rychle zorientovat v možnostech a nabídkách, které jim současná inovativní řešení nabízí. Výhodou je, že konkurence a vývoj technologií sráží ceny, jsou potom dostupnější. Poté záleží na poměru cena/výkon, resp. návratnosti této investice, jelikož právě mladší generace téměř vždy pořizuje nemovitost na hypotéku.

(vizualizace – Sídliště Slatina, Brno)

A jak je to s cenami? Snaží se prodávající nadsazovat nabídkové ceny více než dříve, nebo jaký teď vládne trend?

Samozřejmě, pokud je nabídka nižší než poptávka, nabídkové ceny budou nadsazené a dá se říct, že v některých případech více, než jindy. Prodávající se přirozeně snaží napjaté situace na trhu využít. Je patrné, že tato situace je již neudržitelná. Ale je potřeba si uvědomit, že inzerované ceny v mnoha případech často nejsou prodejními, jelikož i kupující ví o napjaté situaci na trhu a není ochoten akceptovat vše. Dojde záhy ke slevě, např. na přispění k úhradě daně z převodu nemovitostí.

Co je pro realitního makléře noční můra? Jaké situace fakt nerad řeší?

Nemáme rády smutné konce, člověk často míní, pánbůh mění. Čekáte například u advokáta, vše je připraveno na podpis smluv a v tom se dozvídáte, že prodávající právě zemřel v nemocnici. V tom případě, je nutné celou transakci takzvaně odpískat, nemovitost se právě stala předmětem dědického řízení. Stalo se také, že účastník prodeje měl během cesty nehodu a skončil na několik měsíců v pracovní neschopnosti. Naprostá většina prodejů se ale standardně uskuteční, i když někdy není o adrenalin nouze.

Dá se v roce 2018 očekávat na trhu s realitami nějaký nový směr? Co se podle vás bude dít?

Přepokládáme, že nadále bude docházet ke zpřísňování podmínek hypotečních úvěrů. Jak rychle na tuto skutečnost zareaguje trh, si netroufáme odhadnout, ale lze předpokládat nižší poptávku po nemovitostech, právě kvůli již tak vysokým cenám a z důvodů zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték a zvyšování úrokových sazeb. Tímto opatřením na koupi nemovitosti dosáhne menší procento žadatelů, zejména proto, že kupujícím chybí vlastní prostředky. V důsledku toho, v některých oblastech začnou ceny nemovitostí skutečně klesat. Ve kterých, to je spíš otázka do pořadu „Volejte věštci“, snad budeme moudřejší ve II. pololetí.

TOP TRIO PLUS, s.r.o., mobil: 608 969 244 , e-mail: info@toptrioplus.cz sídlo: Bělohorská 1399/32 Praha 6 Břevnov

(foto: ; )


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?