Není nachos jako Načos!

Zima už dávno nemá svou nadvládu nad počasím. Teploty stoupají, sluníčko svítí čím dál častěji, a tak se příroda začíná měnit. Obvyklá místa se zelenají a rozkvétají. Co je ale tohle? Narcisy v pařezu?

Není nachos jako Načos!

Další různě rozkvétají na travnatých ostrůvcích u parkoviště, ve stráni u kostela, na sídlišti, u zastávky, před školou… A nejen narcisy, ale i krokusy a tulipány. Jakoby se s nimi roztrhl pytel! Aha, za to může Načos!

Někteří z vás si asi teď představují roztržený pytel s nachos, ale v dnešním článku nebudeme vábit chuťové buňky, naopak ty čichové a zrakové.

NAČOS je zkratka pro NÁš Čakovický Okrašlovací Spolek. To si takhle jedna paní (Míša Kubernatová z Čakovic) usmyslela, že celé sousedství je sice krásně zelené, ale bez květin, a že je to velká škoda. Spolu s kamarády začala různě vysazovat barevné květiny po okolí a dnes již fungují jako oficiální spolek, který nabírá i nové členy.

Nápad se zrodil na jaře v roce 2015 a od té doby se okolí nejen Čakovic, ale i Miškovic a Třeboradic krásně rozkvétá v průběhu celého roku. Jak o sobě sami říkají: „Máme rádi květiny a veškeré další rostliny a rádi bychom ve svém volném čase osazovali, okrašlovali a také uklízeli Čakovice, Miškovice a Třeboradice**. Jsme parta starousedlíků i novousedlíků a jde nám o stejnou krásnou věc - zvelebovat naše okolí**. Načos funguje jako klasický spolek dobrovolníků. Ve svém volném čase, bez nároku na honorář, sázíme kytky a jinak zlepšujeme své okolí. S městskou částí jsme domluveni, že můžeme okrašlovat obecní pozemky (po předchozí domluvě samozřejmě). Financujeme si vše zatím sami z vlastních kapes nebo případně z darů.“

Z doslechu od různých sousedů vím, že se nápad všem líbí a těší se, kde se zase nově objeví barevné kvítky**. V loňském roce vysazovali nejen květiny, ale i bylinky. Letos spolek dokonce instaloval i krmítka pro ptáky – do parku a k rybníkům**. Podle mě je to celé skvělý nápad a záslužná práce. Žijeme sice v Praze, ale přesto díky NAČOS máme možnost ukazovat dětem jednotlivé kytičky, které se učí pojmenovávat. Stejně tak pozorujeme, jací ptáci se zrovna přiletěli podívat na nová krmítka.

A co vy? Také máte v sousedství podobné nadšence pro zkrášlování okolí? Jestli zatím ne, třeba někoho z vás inspirují :)

(Fotografie: )


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?