Neutopte ve dřezu své peníze

Výběr dřezu je klíčový. Není to sice klasický spotřebič, ale rozhodně je v kuchyni nepostradatelný. Zaměřte se na materiál i tvar, tak aby plnil svou funkci a aby krásně doplňoval váš interiér. A hlavně, abyste za rok nemuseli kupovat nový. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Neutopte ve dřezu své peníze

Myčka nedokáže všechno

Přestože žijeme ve 21. století, kdy za nás prakticky všechno mohou udělat kuchyňští roboti, existují stále věci, na které je potřeba poctivá práce. Mezi jednu z těchto věcí můžeme zařadit mytí nádobí. I ta nejlepší a nejvýkonnější myčka může někdy zklamat. V takovou chvíli na scénu nastupuje dřez a ruční mytí. A nejen tehdy, taky třeba když si chcete umýt zeleninu. Prostě všechno za vás technika neudělá a rozhodně za vás nevybere, jaký dřez si máte koupit. My vám s výběrem dřezu rádi pomůžeme, abyste si vybrali chytře a investovali správně.

Na hloubce záleží

Nejdůležitější parametr, na který byste se při výběru měli zaměřit, je hloubka. A přestože si pomyslíte, že když máte myčku, není to podstatné, tak to podstatné je. Dřezy, které jsou považované za mělké, mají hloubku cca 160 mm. S touto hloubkou jdou však ruku v ruce různá omezení, a to právě v rámci hlavní funkce. Když se totiž na minutku zamyslíte, uvědomíte si, že ručně budete mýt především větší kusy nádobí, jako jsou hrnce a pánve, které se nevejdou do myčky. A přece nechcete při každém mytí myslet na to, že si dřez rozbijete. Volte proto hloubku nejméně 200 mm, ale klidně i více. Protože u hloubky dřezu znamená více prostě více a tento parametr vám usnadní nejen mytí, ale také přípravu pokrmů.

Nerez není jediná volba

Kuchyňský dřez už dávno není jen nerezová krychle. Přestože je u nás nerezový materiál stále na první místě, světem už dávno hýbou jiné trendy. Zkuste se poohlédnout po keramickém nebo granitovém dřezu. Přestože by vás to asi v první chvíli nenapadlo, právě keramika je velmi odolná proti nárazu. Nejenže tak touto koupí získáte zajímavý kuchyňský prvek, ale bude vám také perfektně sloužit. Keramické materiály jsou odolné nejen vůči nárazu, ale také vůči pachům, vůči působení chemických prostředků a také vůči teplu. Pokud máte tedy rádi rustikální kuchyně a přitom chcete moderní vymoženost, keramický dřez je pro vás jako dělaný.

Nejvíc frčí granit

Jestli ale keramice nevěříte, můžete sáhnout po granitu. Jedná se o přírodní materiál, který je prakticky nezničitelný. Za počáteční investici, která u granitových výrobků není závratná, získáte produkt na desítky let. V podstatě je granit drcená žula a pro dřez byste měli volit takový, který má podíl žuly cca 80-85 %. Zbylá procenta jsou pojiva a také u nich záleží na kvalitě. Vybírejte tedy pečlivě. A že je z čeho vybírat. Granitové dřezy jsou v mnoha provedeních a především je na trhu opravdu široká škála barev. Z vlastností určitě stojí za zmínku stálobarevnost, granit vám nikdy nevybledne. Vyznačuje se také delší životností a odolností. Odolnost má takovou, že si při mytí budete muset dávat pozor na talíře a skleničky víc než na samotný dřez. Takže granit volte, jen pokud umíte opravdu něžně mýt nádobí.

Kulatý, hranatý, jeden či dva

Jakmile už víte, že chcete dřez hluboký a třeba granitový, poslední rozhodování se bude týkat tvaru. U tohoto posledního kroku je třeba dbát jen a pouze na osobní preference. Někdo je zkrátka milovníkem kulatých dřezů a nedá na ně dopustit. Naopak, někomu jinému se takové řešení zdá nepraktické. Co praktické určitě je? Dvoudřez. Ten můžete mít kulatý i hranatý a nabídnou vám nekonečné možnosti. V jednom myjete a v jednom odmáčíte. V jednom oplachujete zeleninu a v druhém schnou talířky. Jeden dřez je standard a dva prostě luxus.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.